3 - 4

1 / 12
next
Slide 1: Slide
GeschiedenisMiddelbare schoolvwoLeerjaar 6

This lesson contains 12 slides, with text slides.

time-iconLesson duration is: 50 min

Items in this lesson

Slide 1 - Slide

Slide 2 - Slide

Syllabus
Door toenemende sociale ongelijkheid en politieke bewustwording organiseerden arbeiders coöperaties, vakbonden en politieke partijen die zich oriënteerden op het socialisme. Anarchisten en communisten streefden daarbij naar een sociale revolutie zoals Karl Marx die had voorspeld, sociaaldemocraten naar geleidelijke verandering via verkiezingen. 

Onder meer door het burgerlijk gezinsideaal kreeg het feminisme lang weinig aanhang. In de tweede helft van de 19e eeuw ontstonden in Europa niettemin feministische bewegingen onder vooral welgestelde vrouwen én mannen. Behalve met de strijd voor kiesrecht en meer ontwikkelmogelijkheden voor vrouwen hielden vrouwen als Aletta Jacobs zich bezig met maatschappelijke thema's als prostitutie, drankmisbruik en opvoeding. 

Slide 3 - Slide

Syllabus
 Tegenstand kregen deze politieke stromingen uit religieuze en aristocratische kringen. Met het uitbreiden van het kiesrecht organiseerden deze zich in conservatieve en confessionele politieke partijen. Geconfronteerd met de sociale kwestie organiseerden zij religieuze arbeidersbewegingen en ontwikkelden eind 19e eeuw ideeën over christelijk-sociale politiek.

Slide 4 - Slide

Socialisme
Benadrukt de gelijkheid van mensen, die de gemeenschap of de staat ook materieel kan garanderen.

Slide 5 - Slide

Socialisme
Hoe moet dit doel (gelijkheid) bereikt worden?

Communisme: revolutie

Sociaaldemocraten: via verkiezingen een steeds grotere socialistische invloed in de politiek krijgen.

Slide 6 - Slide

Feminisme
Strijdpunten:
  • Kiesrecht
  • Sociale kwestie: bestrijden van de uitwassen van de industriële samenleving 

Slide 7 - Slide

Feminisme
Burgerlijk gezinsideaal waarbij de vrouw thuis blijft en zorgt voor het gezin, blijft heersend. Daarom krijgt het feminisme lang weinig aanhang. 

Slide 8 - Slide

Conservatisme
Politieke stroming die tegen snelle hervormingen is en veel waarde hecht aan traditie.

Slide 9 - Slide

Confessionalisme
Politieke stroming waarvan de aanhangers hun politieke en maatschappelijke opvattingen baseren op hun godsdienstige overtuiging (christendom).

Slide 10 - Slide

Conservatieven en confessionelen gaan zich organiseren in politieke partijen om tegenstand te bieden aan het liberalisme, socialisme en feminisme. 

Slide 11 - Slide

Opvattingen
Tegen uitbreiding stemrecht: overheid ontleent haar macht aan God.

Christelijk-sociale politiek: aanpak van uitbuiting en misstanden. O.a. door oprichting (katholieke) vakbonden, waar de nadruk lag op overleg en samenwerking tussen werknemer en werkgever.



Slide 12 - Slide