Groep A streptokok ( keel en neus holte)
Kraamvrouwenkoorts
ZIEK! Ontsteking van baarmoeder
Sepsis
Handhygiene
Wat zijn de klachten bij groep A-streptokokkeninfecties?
De meeste groep A-streptokokken infecties verlopen onschuldig. De symptomen zijn meestal mild en van korte duur. De meeste GAS-infecties gepaard met koorts. Verder verschillen de klachten verschillen per ziekte.
Invasieve GAS-infecties zijn vaak ernstiger. Door een invasieve GAS-infectie moeten mensen meestal opgenomen worden in het ziekenhuis. Er kunnen verschillende ernstige klachten zijn. Deze klachten komen zelden voor:
Infectie van de huid. Er kunnen soms ook onderliggende weefsels zoals spieren of botten worden beschadigd. Zo erg zelfs dat huid en spieren afsterven (necrotiserende fasciitis). Dit wordt wel een vleesetende bacterie genoemd.
Infectie van hersenvliezen, gewrichten, longen, longvliezen.
Kraamvrouwenkoorts. Dit is een infectie van de baarmoeder na de bevalling, soms met bloedvergiftiging.
Bloedvergiftiging waarbij mensen een lage bloeddruk en hoge hartslag hebben (septische shock). Als dit langer duurt kunnen organen uitvallen. Mensen hebben dan vaak hoge koorts, rillingen, spierpijn en zijn suf of verward.
Hoe kun je een groep-A-streptokokkeninfectie krijgen?
Veel mensen dragen de bacterie bij zich in neus- of keelholte of op de huid, zonder daar ziek van te worden. Groep A-streptokokken kunnen overgedragen worden door middel van druppeltjes vocht die vrijkomen tijdens hoesten, niezen en praten. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken. Iemand met de bacterie kan anderen ook besmetten via de handen. Via de handen kan de bacterie op speelgoed, bestek, servies en eten terechtkomen.
Iemand is besmettelijk zolang hij de bacterie bij zich draagt of zolang de infectie nog niet is genezen. Als iemand behandeld wordt met medicijnen (antibiotica), is hij nog 24 uur nadat hij is begonnen met de medicijnen besmettelijk.