Paarse Vrijdag OB

1 / 18
next
Slide 1: Slide
MentorlesMiddelbare schoolMBOvmbo, mavoLeerjaar 1-4Studiejaar 1,2

This lesson contains 18 slides, with interactive quiz and text slides.

time-iconLesson duration is: 45 min

Items in this lesson

Slide 1 - Slide

timer
1:00
Waar denk je aan bij
lhbti?

Slide 2 - Mind map

Paarse Vrijdag

Paarse hartjes op de wangen, paarse buttons, paarse cupcakes, paarse broeken, paarse shirts, paars haar. Op vrijdag 9 december wordt op meer dan 900 Nederlandse middelbare scholen en mbo’s weer Paarse Vrijdag gevierd. Zo’n 250 duizend scholieren en docenten dragen die dag paarse kleding om te laten zien dat iedereen op school zichzelf moet kunnen zijn.

Slide 3 - Slide

Niet in een vakje

Waar gaat het om? Niet iedereen voelt zich thuis in het vakje ‘man’ of vakje ‘vrouw’. Dat hoeft ook niet. Wat mannelijk of vrouwelijk is bepaal je zelf. Niet iedereen voelt zich thuis in het vakje ‘homo’ of ‘hetero’. Sommige mensen vallen vooral of alleen maar op vrouwen, anderen vooral of alleen maar op mannen. Weer anderen maakt het niet uit wat of wie je bent: als er maar een klik is. Sommige mensen vallen op niemand en weer anderen worden verliefd op meerdere mensen tegelijk. Maakt het uit? Nee, want iedereen moet kunnen zijn wie die is.

Slide 4 - Slide

Nationale feestdag

Sinds 2010 is Paarse Vrijdag een nationale feestdag in het onderwijs. De dag wordt jaarlijks gevierd op de tweede vrijdag in december. Het motto is dit jaar “4 de liefde, draag paars”. ‘We vieren dat we allemaal onszelf kunnen zijn in Nederland. Dat het niet uitmaakt waar je vandaan komt, op wie je verliefd bent, wat je geloof is. We horen bij elkaar. Waar kun je dat beter uitdragen dan binnen het onderwijs?’ 

Slide 5 - Slide

Hoe is Paarse Vrijdag ontstaan?
Het idee voor een scholenactie tegen homofobie komt uit de Verenigde Staten van Amerika, waar de internationale dag van de mensenrechten (jaarlijks op 10 december) tevens de benaming Spirit Day heeft. De naam Spirit Day en de kleur paars zijn ontleend aan de paarse baan van de regenboogvlag van de homobeweging, die spirit (karakter) symboliseert. In de VS wordt op Spirit Day door naar schatting enkele miljoenen mensen iets met de kleur paars gedragen als uiting tegen pesten. Onder andere de zes grootste Amerikaanse sportkoepels, waaronder de National Basketball Association (NBA), ondersteunen dit evenement en doen eraan mee. Bovendien dragen op Spirit Day een reeks bekende sterren uit Hollywood paars, worden gebouwen paars uitgelicht en besteden televisie- en radioprogramma's er aandacht aan. 

Slide 6 - Slide

GSA

Op het IJsselcollege is er – net als op veel andere scholen - een GSA opgericht. GSA staat voor Gender & Sexuality Alliance (GSA) Netwerk. Een GSA bestaat uit een groep scholieren die vindt dat iedereen op school zichzelf moet kunnen zijn. Ongeacht op wie of wat je valt, of je nu hetero, gay, bi, pan, aseksueel of in dubio bent. De GSA’s in Nederland krijgen steun van het COC, onder andere om Paarse Vrijdag te organiseren.

Slide 7 - Slide

Op de volgende slides zie je 
posters met jongeren.

Wat vind jij van de uitspraken van de ouderen?

Slide 8 - Slide

Slide 9 - Slide

Slide 10 - Slide

Slide 11 - Slide

Slide 12 - Slide

Slide 13 - Slide

Waar of niet waar?
Waar > ga staan
Niet waar > ga zitten

Slide 14 - Slide

Een drag king is een man die zich op een uit bundige
manier kleedt als een vrouw 
Een drag king is een man die zich op een uitbundige
manier kleedt als een vrouw

Slide 15 - Slide

Als een meisje op een ander meisje valt, is zij homoseksueel.

Slide 16 - Slide

Wat betekent het als iemand biseksueel is?

Slide 17 - Slide

https://schooltv.nl/video/de-dokter-corrie-show-homoseksualiteit/

Slide 18 - Slide