Allergie PW

Allergie 
1 / 19
next
Slide 1: Slide
Pedagogisch werkMBOStudiejaar 2

This lesson contains 19 slides, with text slides and 1 video.

time-iconLesson duration is: 30 min

Items in this lesson

Allergie 

Slide 1 - Slide

Wat is een allergie?
Allergie is één van de meest voorkomende chronische ziekten en steeds meer mensen hebben er last van. 
In Nederland heeft ongeveer 25% van de bevolking last van een allergie. Er bestaan verschillende soorten van allergieën zoals verschillende luchtwegallergieën in de vorm van hooikoorts, kattenallergie of een allergie voor huisstofmijten. 
Als je in contact komt met bepaalde allergenen (stoffen waarvoor je allergisch bent) kun je klachten krijgen zoals een loopneus, jeukende ogen, huiduitslag of piepende ademhaling.

Slide 2 - Slide

Wat is een allergische reactie?
Een allergische reactie is een reactie van het menselijk afweersysteem (het immuunsysteem) op stoffen van buitenaf waar het lichaam normaal gesproken niet heftig op behoort te reageren. 
De stoffen die bij mensen zo’n heftige reactie kunnen veroorzaken, noemen we allergenen. Bekende allergenen zijn bijvoorbeeld gras- en boompollen, huisstofmijten, huisdieren, voedsel en insecten-gif.

Slide 3 - Slide

Wat zijn allergenen? 
Allergenen zijn in principe onschadelijke stoffen die van buiten het lichaam afkomstig zijn. De meeste allergenen bestaan uit eiwitten die gewoon in de natuur voorkomen. Nadat deze stoffen het lichaam zijn binnengekomen (via de neus, de mond en/of de huid) kunnen ze, bij mensen die daarvoor gevoelig zijn, allergische klachten veroorzaken. 

Slide 4 - Slide

Afhankelijk van de manier waarop men ermee in aanraking komt, kunnen allergenen onderverdeeld worden in zes categorieën:
- Inhalatieallergenen (bijvoorbeeld pollen van grassen en bomen of huisstofmijten)
- Voedingsmiddelen (bijvoorbeeld koemelk, kippenei of pinda’s)
- Insecten-gif (bijvoorbeeld wespen- en bijensteken)
- Geneesmiddelen (bijvoorbeeld antibiotica)
- Contactallergenen (bijvoorbeeld nikkel in horlogebandjes)
- Beroepsallergenen (bijvoorbeeld tarwemeel bij bakkers)

Slide 5 - Slide

Oorzaken van allergieën

Er zijn verschillende factoren van invloed op het ontwikkelen van een allergie. Van een aantal factoren zoals erfelijkheid, hygiëne en leefstijl is bekend dat ze in meer of mindere mate effect hebben op het ontstaan van een allergie. Toch is er vooral nog heel veel niet bekend over dit onderwerp.

Slide 6 - Slide

Allergie en erfelijkheid
Bij het wel of niet ontwikkelen van allergie speelt erfelijkheid een belangrijke rol. Een allergie zelf is niet erfelijk, maar wel de aanleg om een allergie te ontwikkelen. Komen allergieën in de familie voor? Dan heeft het nageslacht een grotere kans op allergische klachten. Hoe meer gezins- of familieleden allergisch zijn, hoe groter de kans dat de baby ook last krijgt. Maar ook als er in de familie geen allergieën voorkomen kan de baby een allergie ontwikkelen.

Slide 7 - Slide

Slide 8 - Slide

Symptomen
Allergische rinitis (neusverkoudheid)
Galbulten
Zwellingen
Prikkelingen in de mond en keelholte
Verstopte neus of loopneus
Rode geprikkelde ogen
Buikkrampen
Misselijkheid, braken en diarree

Slide 9 - Slide

Wat is een voedselallergie en wat zijn de gevolgen bij kinderen?
Het woord voedselallergie zegt het al, je hebt dan een allergie voor bepaald voedsel. Dit kan in allerlei verschillende stadiums en met verschillende symptomen gepaard gaan. Het is heel belangrijk om op tijd te ontdekken welke voedselallergie een kind heeft, om de juiste behandeling te kunnen krijgen. Het is niet altijd even makkelijk om te ontdekken waar je precies allergisch voor bent.

Slide 10 - Slide

Kleine kinderen (baby’s) groeien vaak nog wel eens over een voedselallergie heen. Je ziet dit vaak wanneer er sprake is van een allergie voor eiwit of melk. Maar indien dit niet het geval is, zal een kind er mogelijk z’n leven lang rekening mee moeten houden.

Slide 11 - Slide

Voedselallergie symptomen bij een kind
Kinderen kunnen vaak wat moeilijker onder woorden brengen waar ze precies last van hebben. Het is daardoor lastiger te zeggen waar de voedselallergie precies vandaan komt. Er zijn een aantal meest voorkomende allergieën, maar het kan ook een mix zijn. Uitsluitsel kan pas worden gegeven in het ziekenhuis, wanneer er verschillende tests zijn uitgevoerd. 

Slide 12 - Slide

De meest voorkomende voedselallergieën zijn die voor noten en pinda’s, melkproducten, ei, soja, tarwe en vis. Symptomen van een allergie voor één of meerdere van deze producten uiten zich bij kinderen vaak in de vorm van maag- en darmklachten. Daarnaast speelt de huid vaak op bij kinderen. Bijvoorbeeld in de vorm van eczeem. Bij volwassenen zijn de symptomen vaak anders, dus vergelijk ze niet met je eigen klachten wanneer je zelf ook een voedselallergie hebt.

Slide 13 - Slide

Hoe ontdek je een voedselallergie bij een baby?
Bij baby’s is het een iets ander verhaal. Zij kunnen niet zeggen waar ze last van hebben, maar de klachten treden vaak duidelijk op. Het meest opvallende is het vele gehuil van de baby. Ze krijgen veel last van buik- en darmkrampjes en dat laten ze weten door te huilen. Ze kunnen daarnaast een loopneus, rode plekken in het gezicht en jeuk in de mond hebben. Op de huid zal eenzelfde soort eczeem zichtbaar worden. Vaak is dit op de bekende plekken als wangen, binnenkant ellebogen, de nek en andere plekken waar de huid wrijving heeft. Bij een baby is het dan ook belangrijk om direct een afspraak te maken bij de huisarts en te laten testen waar het allergisch voor is.

Slide 14 - Slide

Bij een ernstige allergische reactie krijgt een kind opeens 1 of meer van deze klachten:

- moeilijk of piepend ademhalen en/of flink hoesten
- tong of keel worden dikker
- hese stem
- rode vlekken of bulten op de huid
- overgeven of diarree
- duizelig worden en/of flauwvallen
- bleek en suf worden

* Bel 112.
** Een ernstige allergische reactie kan gevaarlijk zijn.

Slide 15 - Slide

Meldingsplicht infectieziekten kinderopvang
Voor kinderopvang en scholen geldt een meldingsplicht bij de GGD. Zij moeten laten weten wanneer opvallend veel kinderen of personeelsleden ziek zijn door een infectieziekte.

Slide 16 - Slide

Overleg met de GGD 

Bij een kind met een infectieziekte binnen de kinderopvang is het advies soms:
- ouders van andere kinderen te waarschuwen;
- het zieke kind tijdelijk niet naar de kinderopvang laten komen.

Overleg in zo’n geval eerst met de GGD. Zij weten welke maatregelen je moet nemen. Is het nodig andere ouders te informeren? Zij kunnen de informatiebrief opstellen, die je onder de ouders kunt verspreiden.

Slide 17 - Slide

Slide 18 - Video

Meer weten?

RIVM
GGD
Protocollen werkplek 

Slide 19 - Slide