FCCD 2.1

FCCD 2.1
De digitale workflow en zijn variaties
1 / 12
next
Slide 1: Slide

This lesson contains 12 slides, with text slides.

Items in this lesson

FCCD 2.1
De digitale workflow en zijn variaties

Slide 1 - Slide

Leerdoelen
  1. Bespreken van verschillende workflowmodellen die mogelijk zijn in de tandheelkunde door het integreren van verschillende CAD/CAM-technologieën in tandartspraktijken en tandtechnische laboratoria.
  2. Uitleggen van de factoren die van invloed zijn op het gemak van interoperabiliteit en samenwerking tussen tandheelkundige professionals bij het gebruik van CAD/CAM-technologieën.
  3. Beschrijven van de huidige en potentiële toepassingen van 3 CAD/CAM-tandheelkundige technologieën wanneer tandartspraktijken, hun laboratoria en hun specialistische collega's deelnemen aan een digitaal workflowmodel.

Slide 2 - Slide

Introductie
Digitale tandheelkunde heeft haar intrede gedaan en blijft de praktijk van de tandheelkunde transformeren. Hoewel CAD/CAM-technologie meer dan 40 jaar geleden werd bedacht door Duret en in de jaren 1980 werd geïntroduceerd door Mörmann, is de interesse van tandheelkundige professionals pas de afgelopen jaren explosief toegenomen. Aanvankelijk omarmd door een kleine groep technologiegedreven enthousiastelingen, wordt CAD/CAM nu wereldwijd omarmd door een groot aantal geavanceerde tandartsen en tandtechnici.

Slide 3 - Slide

Workflow modellen
Directe digitale workflow: Dit model omvat het gebruik van intraorale scanners om de mond van de patiënt te scannen. De scans worden direct naar CAD-software gestuurd, waar protheses, kronen, bruggen en andere restauraties worden ontworpen. Vervolgens worden de digitale ontwerpen naar CAM-machines gestuurd voor productie.
Indirecte digitale workflow: Hier wordt een afdruk van de mond van de patiënt gemaakt met traditionele methoden of een intraorale scanner. De afdruk wordt vervolgens gedigitaliseerd en naar het laboratorium gestuurd, waar CAD/CAM-technologieën worden gebruikt voor het ontwerpen en produceren van restauraties.
Hybride workflow: Dit model combineert zowel traditionele als digitale methoden. Bijvoorbeeld, het scannen van de mond van de patiënt voor het ontwerpen van restauraties, maar het gebruik van traditionele afdrukken voor andere doeleinden.

Slide 4 - Slide

Slide 5 - Slide

Bepalende factoren
  1. Standaarden: Het ontbreken van uniforme standaarden voor bestandsformaten en communicatieprotocollen kan de uitwisseling van digitale gegevens bemoeilijken.
  2. Softwarecompatibiliteit: Niet alle CAD/CAM-software is compatibel met elkaar, wat de uitwisseling van ontwerpgegevens tussen verschillende systemen kan beperken.
  3. Training en educatie: Tandheelkundige professionals moeten worden opgeleid in het gebruik van CAD/CAM-technologieën om effectieve samenwerking te vergemakkelijken.
  4. Technische ondersteuning: Betrouwbare technische ondersteuning is essentieel voor het oplossen van problemen en het maximaliseren van de efficiëntie van CAD/CAM-systemen.

Slide 6 - Slide

Potentiele Toepassingen
  1. Op maat gemaakte restauraties: CAD/CAM-systemen kunnen worden gebruikt voor het ontwerpen en produceren van nauwkeurige restauraties zoals kronen, bruggen, inlays en onlays.
  2. Implantaatplanning en fabricage: Met behulp van CAD/CAM-technologieën kunnen implantaten nauwkeurig worden gepland en vervaardigd voor een optimale pasvorm en functionaliteit.
  3. Orthodontische apparaten: CAD/CAM-systemen kunnen worden toegepast voor het ontwerpen en produceren van op maat gemaakte orthodontische apparaten zoals beugels en aligners.

Slide 7 - Slide

Interoperabiliteit (gesloten)
Het is niet verrassend dat de digitale bestanden die door sommige fabrikanten worden gebruikt, eigen aspecten hebben die voorkomen dat ze worden gebruikt met digitale systemen van andere fabrikanten. Deze worden "gesloten architectuur" systemen genoemd. Dit type bestandsstructuur is zeer gebruikelijk voor de chairside CAD/CAM-systemen, omdat één bedrijf de imaging, het ontwerp en de freesapparatuur produceert. Digitale gegevensbestanden voor deze systemen kunnen niet worden overgezet tussen verschillende chairside CAD/CAM-systemen, of tussen praktijken, collega's of laboratoria met verschillende systemen.

Slide 8 - Slide

Open systemen
"Open architectuur" beschrijft software en apparatuur die een workflow mogelijk maken waarbij digitale bestanden kunnen worden gebruikt met apparatuur van meer dan één fabrikant. Dit vergemakkelijkt de uitwisseling van informatie tussen samenwerkende specialisten en laboratoria. Het wordt steeds gebruikelijker, vooral omdat meer fabrikanten CAM-fabricage toestaan met gegevens van andere fabrikanten.

Slide 9 - Slide

File splitting
Bestandssplitsing maakt een workflowproces mogelijk zonder modus en een volledig digitale techniek voor het ontwerpen en fabriceren van restauraties en behandelcomponenten met meerdere onderdelen die uiteindelijk moeten worden gecombineerd en geïntegreerd, maar die mogelijk verschillende materialen, CAM-verwerkingsmethoden en/of op verschillende locaties moeten worden voltooid.

Slide 10 - Slide

Mogelijkheden


Bestandssplitsing maakt het mogelijk om alle componenten van een implantaatgedragen restauratie (bijv. opbouw, kroon kap,  keramiek) gelijktijdig te ontwerpen, waarna deze kunnen worden gescheiden in individuele bestanden. Dit maakt het mogelijk om verschillende onderdelen afzonderlijk te fabriceren of naar verschillende locaties te sturen voor productie

Slide 11 - Slide

Voordelen
De voordelen van bestandssplitsing omvatten efficiëntie, uitgebreid restauratief ontwerp, minder stoeltijd en gemak voor de patiënt. Voor bestandssplitsing moesten individuele onderdelen van restauratieve behandelingen apart worden gescand, ontworpen, gefabriceerd en opnieuw gescand. Nu kunnen alle onderdelen gelijktijdig worden ontworpen en vervaardigd op basis van één digitale scan.

Slide 12 - Slide