Fachdidactik 2 - 1. Unterricht

1. Unterricht - Hören
1 / 14
next
Slide 1: Slide
DuitsMiddelbare schoolvwoLeerjaar 3

This lesson contains 14 slides, with interactive quizzes, text slides and 2 videos.

time-iconLesson duration is: 45 min

Items in this lesson

1. Unterricht - Hören

Slide 1 - Slide

Deze slide kan aangezet worden terwijl de leerlingen rustig binnenkomen en hun spullen pakken. Je kan de leerlingen begroeten door te zeggen: Gutenmorgen of Herzlich Willkommen.
In de rechter bovenhoek van de slide bevindt zich een video in het thema van de les (Duitse muziek) en deze kan je afspelen. Verder kan je ter voorbereiding de code waarmee de leerlingen toegang krijgen tot de LessonUp op het bord schrijven. 

Voor de leerlingen is dit hun eerste les Duits in de nieuwe periode (1. Unterricht) en in deze les zal kijk- en luistervaardigheid centraal staan (Hören). 

Mochten de leerlingen je nog niet kennen, zou je je nog even kort voor kunnen stellen en vertellen welk vak je normaal gesproken geeft. 

Wanneer de leerlingen op hun plek zitten kan de les beginnen!
Lernzielen
Am Ende der Stunde kann ich....
-......zwei Dinge über Cro erzählen;
-......mindestens drei Hörstrategien benutzen, während ich ein Videofragment höre von Cro und habe ich dieses geübt mit zwei Aufgaben.

Slide 2 - Slide

Op deze slide staan de lesdoelen (Lernzielen) afgebeeld. Zoals je kan zien werken jullie tijdens deze les aan twee lesdoelen.  We zullen de lesdoelen in het Nederlands benoemen:

Aan het einde van de les kan ik...
-...twee dingen over Cro vertellen;
-...tenminste drie luisterstrategieën gebruiken, terwijl ik een videofragment van Cro bekijk en heb ik geoefend met het toepassen van deze strategieën door twee opdrachten te maken. 

De leerlingen zijn eraan gewend dat tijdens een les Duits eerst de lesdoelen behandeld worden, en dat er daarna bij het behandelen van de planning vervolgens wordt toegelicht hoe we tijdens de les deze doelen willen behalen.
Was machen wir Heute?
- Einleitung zu Cro 
- Hörstrategien besprechen 
- Das Lied 'Einmal um die Welt' anhören
- Zusammen das Lied besprechen + Höraufgaben machen
- Voraussicht auf die nächste Stunde

Slide 3 - Slide

Op deze slide staat de planning van dit lesuur (Was machen wir Heute?). We zullen je uitleggen wat er tijdens deze les op het programma staat:

- Allereerst gaan jullie samen 'ontdekken' wie Cro is (zie slide 4 voor meer informatie over Cro);
- Daarna gaat de docent drie luisterstrategieën uitleggen (zie slide 5 voor deze drie luisterstrategieën);
- Vervolgens gaan jullie je bezighouden met het liedje 'Einmal um die Welt' van Cro en maken de leerlingen de eerste opdracht (Aufgabe 1);
- Na het maken en bespreken van de eerste opdracht kan je de tweede opdracht uitleggen (slide 9), het werkblad uitdelen en laat je het liedje voor de tweede keer horen (slide 10);
- Als de leerlingen opdracht 2 hebben afgemaakt, kunnen zij de open vraag op slide 11 invullen en daarna ook de vraag op slide 12. 
- Na dat de hoofdactiviteit van de les is afgerond, gaan jullie samen evalueren of het doel van de les is behaald (Lernzielen checken). Voor dit onderdeel vind je op slide 13 een link naar een Kahootquiz.
- De laatste slide (14) bevat een korte uitleg die gaat over de inhoud van de volgende les en het huiswerk dat de leerlingen kunnen maken (zie slide 14 voor meer informatie over de instructie).

Het is handig om na uitleg van de lesdoelen en lesprogramma aan de leerlingen vragen of het duidelijk is wat de lesdoelen zijn en hoe de leerlingen hier aan gaan werken. Je kiest een leerling om kort toe te lichten wat de lesdoelen zijn en hoe de leerlingen hieraan werken.
Einleitung zu Cro
-Deutsche Rapper
-Berühmt durch seine Pandamaske
-Zahlreiche Hits geschrieben wie 'Easy' 
und 'Einmal um die Welt' (dieses Lied 
hören wir uns jetzt an)
- Mischung Rap und Pop ->RAOP

Slide 4 - Slide

Deze slide is bedoeld om de voorkennis van de leerlingen te activeren (je kan hen vragen of iemand al eens heeft gehoord van Cro of dat er misschien iemand is die zijn muziek luistert), maar vooral om het onderwerp van de les al wat meer in te leiden. 

Deze slide sluit aan bij het eerste lesdoel (Am Ende der Stunde kann ich zwei Dinge über Cro erzählen) en het is goed om dit nogmaals te benoemen. Je motiveert de leerlingen op deze manier om op te letten want ze zijn namelijk gewend dat de lesdoelen in de laatste fase van een les Duits geëvalueerd worden.  

We zullen hieronder de zinnen plaatsen die je kan gebruiken tijdens de inleiding op Cro (Einleitung zu Cro):

- Er ist ein deutsche Rapper.
- Er is berühmt durch seine Pandamaske.
- Er hat Zahlreiche Hits geschrieben wie 'Easy' und 'Einmal um die Welt' (wir werden uns dieses Lied jetzt anhören). 
- Sein Musik is eine Mischung zwischen Rap und Pop, und das Genre heißt RAOP.

Wanneer er een leerling is die een vraag heeft of meer over dit onderwerp wil weten, kan je aangeven dat er in de online leeromgeving 'It's Learning' meer informatie over deze Duitse rapper beschikbaar is. 

Voor je doorgaat naar de luisterstrategieën is het goed om de leerlingen te vragen wat 'Einmal um die Welt' betekent. Mocht er geen enkele leerling zijn die dit weet, kan je zelf vertellen dat het 'Een rondje om de wereld' betekent. 


Hörstrategien
- Activeren van voorkennis (Wat weet je al over Cro of over het liedje?)
- Gebruikmaken van beelden (Wat zie je terug in de videoclip?)
- Woordraadstrategieën (Welke woorden ken je al?)


Heute werden wir diese Hörstrategien verwenden, während wir das Lied von Cro anhören.

Slide 5 - Slide

Op deze slide staan drie luisterstrategieën die de leerlingen in de volgende lesfase (tijdens het beluisteren van het liedje) kunnen gebruiken. Wij vinden het belangrijk dat de leerlingen een duidelijk beeld krijgen van deze strategieën en hoe zij deze kunnen toepassen en daarom raden we je aan om deze dia in het Nederlands te behandelen. We hebben achter iedere strategie een vraag gezet die je kan gebruiken als voorbeeld voor de desbetreffende strategie. Na de uitleg kan je de leerlingen vragen of zij de uitleg begrepen hebben en of de leerlingen zelf misschien nog meer luisterstrategieën kennen. 

Voor je doorgaat naar de uitleg van de opdracht 1 is het goed om aan te geven dat de leerlingen deze strategieën kunnen gebruiken tijdens het beluisteren van het liedje. 
Hören (1)
Wir hören uns einmal das Lied an und danach besprechen wir zusammen worum es geht in dem Lied. 

Ziel: Interpretier für dich selbst worum es geht in dem Lied. 
Benutze die Hörstrategien!

Slide 6 - Slide

Op deze slide staat de eerste kijk- en luisteropdracht die jullie tijdens de les gaan maken. 

Het is belangrijk om de leerlingen te vertellen dat ze zo eerst de videoclip gaan kijken en liedje gaan beluisteren met als doel om te proberen om te begrijpen waar het liedje overgaat. Je kan ze hierbij een stukje op weg helpen door aan te geven dat ze een luisterstrategie kunnen gebruiken bij het beluisteren. 

Je vindt de videoclip op de volgende slide.

Slide 7 - Video

Op deze slide staat het liedje 'Einmal um die Welt' van Cro. De leerlingen luisteren naar dit liedje terwijl zij opdracht 1 (Aufgabe 1) van het werkblad maken.
Worum geht es in dem Lied? Hast du eine Idee?

Slide 8 - Open question

Na het beluisteren van het liedje kunnen de leerlingen individueel deze vraag invullen in de presentatie (omdat zij ingelogd zijn in de presentatie kunnen zij deze vraag zien en invullen).

De antwoorden van de leerlingen verschijnen op het bord, je bespreekt de antwoorden en geeft feedback op goede antwoorden (compliment) of op onjuist antwoord (kan iemand … misschien vertellen waar het liedje over gaat en hoe je daar achter bent gekomen?). 

Op deze manier ontstaat er een gesprekje over het lied, omdat je zult zien dat het per leerling wisselend is wat de leerlingen hebben begrepen van het liedje en de manier waarop zij dit te weten zijn gekomen. 

Het is voor jou goed om te weten dat het liedje gaat over de onderwerp liefde en wat de artiest met geld zou willen doen. In het liedje benoemt hij meerdere activiteiten die hij zou willen doen wanneer hij veel geld zou hebben. Deze activiteiten hebben voornamelijk betrekking op activiteiten die hij met of voor zijn vriendin zou willen doen. Een voorbeeld hiervan is 'werf mit Geld als ob es Brot wäre''. ''Wäre'  betekent zou zijn en dit is een vorm van de Konjunktiv II. Net als op slide 9, is het goed om nogmaals aan te geven dat het hier om deze vorm gaat en deze werkwoordsvorm terug komt in het liedje. 
Hören (2)
Wir hören uns das Lied nochmal an. Wir wissen nun worüber es geht. Cro erzählt was er machen würde, wenn er viel Geld hätte. Unterstreicht nun im Text die Wörter und Sätze in denen er darüber singt.  

Benutze die Hörstrategien!

Slide 9 - Slide

Op deze slide staat de tweede kijk- en luisteropdracht die jullie deze les gaan maken. Voor deze opdracht hebben de leerlingen het werkblad nodig (dit werkblad hebben wij in je postvak gedaan), deze kan je uitdelen. Je kan de uitleg hardop voorlezen van de slide. Ook hierbij is het goed om aan te geven dat de leerlingen een luisterstrategie kunnen gebruiken.

De leerlingen beluisteren het liedje straks voor de tweede keer en gaan in de tekst onderstrepen wat Cro zou doen wanneer hij veel geld zou hebben. Het is hierbij belangrijk dat je benoemt dat het woord 'würde' zou doen betekent en dat dit een vorm is van de Konjunktiv II. Dit is de werkwoordsvorm die in het Duits wordt gebruikt voor de zou-vorm zoals wij die in het Nederlands kennen. 

Ook staan er enkele dikgedrukte woorden op de slide. Je kan aan de leerlingen vragen wat deze woorden betekenen. Mocht het zo zijn dat de leerlingen dit niet weten, kan je zelf de betekenis vertellen. Het zijn belangrijke woorden die de leerlingen ook tijdens latere lessen nog tegen zullen komen. Het is daarom goed dat de leerlingen de betekenis kennen. 

worüber = waarover
Unterstreicht = onderstreep
darüber = daarover

Na je uitleg evalueer je of de leerlingen de opdracht hebben begrepen en nu weten wat ze moeten doen. 

Slide 10 - Video

Op deze slide staat het liedje 'Einmal um die Welt' van Cro. De leerlingen luisteren naar dit liedje terwijl zij opdracht 2 (Aufgabe 2) van het werkblad maken.
Was hast du markiert?

Slide 11 - Mind map

Op deze slide zal een woordweb komen te staan met daarin de antwoorden van de leerlingen. De leerlingen vullen zelfstandig op deze slide in welke woorden, chunks of zinsdelen zij hebben gemarkeerd in de tekst. Geef de leerlingen hier ongeveer 2-3 minuten de tijd voor en bespreek de antwoorden daarna klassikaal. Ga hierbij in op enkele antwoorden die de leerlingen gegeven hebben. 

Op het antwoordenmodel (ook te vinden in je postvak) kan je zien welke antwoorden goed zijn en welke woorden, chunks of zinnen de leerlingen kunnen onderstrepen. 

Tijdens het bespreken van de antwoorden kan je de leerlingen op een positieve manier feedback geven door te zeggen: 'Wat hebben jullie veel dingen kunnen vinden, heel goed gedaan!' of 'Jullie hebben goed je best gedaan, ik ben erg tevreden met jullie antwoorden!'
Welche Hörstragien hast du benutzt?
A
Activeren van voorkennis
B
Woordraadstrategieën
C
Gebruikmaken van beelden
D
Allemaal

Slide 12 - Quiz

Op deze slide kunnen de leerlingen zelfstandig invullen welke luisterstrategieën hebben gebruikt. Het is belangrijk om te weten dat er geen foute antwoorden zijn bij deze vraag. 

Je kan enkele leerlingen vragen om toelichting te geven op het gebruik van de luisterstrategie die zij hebben gebruikt. Het is goed om hierbij veel complimentjes te geven en te benadrukken dat ze deze luisterstrategieën ook tijdens andere moderne vreemde taallessen kunnen toepassen (de luisterstrategieën vallen onder de vakoverstijgende vaardigheden). 

Het kan ook zijn dat er leerlingen zijn die andere luisterstrategie hebben toegepast. Het is goed om deze leerling(en) toelichting te laten geven en zijn ervaring met het toepassen van de luisterstrategie te laten delen met de klas. 
Lernziele checken
Wir machen ein Kahootquiz !
https://create.kahoot.it/share/cro-einmal-um-die-welt/fe1e57bf-2ab0-4edc-b7c2-812309943955  

Slide 13 - Slide

Op deze slide staat de link naar de Kahootquiz. De leerlingen maken deze quiz ter evaluatie van de twee lesdoelen van deze les. 

Tijdens het maken van de quiz kan je de leerlingen voorzien van feedback en complimentjes. Ook is het mogelijk om een korte toelichting bij de antwoorden te geven. 
Vorausblick
Während der nächsten Stunde werden wir uns vor allem mit dem Konjunktiv II beschäftigen und einige Sprechaufgaben machen.
Ihr findet auf it's learning eine Wörterliste und Chunks, die ihr lernen solltet, um die Aufgaben gut zu machen.

Hausaufgabe: Lernen!!!!!

Slide 14 - Slide

Op deze slide bevindt zich een beknopte samenvatting van de inhoud van de volgende les, waarin het thema spreekvaardigheid centraal staan. Op de slide wordt aangegeven dat we tijdens een volgende les verder inzoomen op de Konjunktiv II (zoals jij vandaag al heel kort even gedaan hebt) en dat de leerlingen deze zelf gaan gebruiken. 

Het huiswerk voor de volgende les is het leren van de woordenlijst (deze lijst kunnen de leerlingen vinden in de digitale leeromgeving 'It's learning'. Het is belangrijk dat je aangeeft dat de leerlingen deze woorden en zinnen goed gaan leren, zodat ze tijdens de volgende les in staat zijn om deze woordjes te gebruiken in de spreekopdrachten. 

Je kan controleren of iedereen heeft begrepen wat het huiswerk is en wat de leerlingen de volgende les kunnen doen door aan één van de leerlingen te vragen of hij/zij nogmaals kort kan samenvatten wat ze tijdens de volgende les gaan doen en wat het huiswerk is. Ook kan je aan de leerlingen vragen of zij nog vragen hebben naar aanleiding van de uitleg. 

Bedankt voor het geven van onze les Duits! We hopen dat we je een enthousiast hebben gemaakt voor ons prachtige en leerzame vak. Je bent altijd van harte welkom als je nog eens een les Duits wil geven!