Introduction
Introductie
Ieders blik is altijd gekleurd is door persoonlijk visie, ideeën en interpretaties. Je ziet de wereld letterlijk door jouw 'eigen bril'. En iemand anders dus natuurlijk ook. Dit kan soms zorgen voor onbegrip en botsingen maar die verschillende brillen is vooral een kans om de kennis te bundelen en van elkaar te leren!
In deze les gaan we onze 'eigen bril' bekijken maar zetten we vooral die van een ander op. Om je te kunnen verplaatsen in een ander is het stellen van geïnteresseerde, open vragen essentieel. Maar ook aandachtig en actief luisteren zonder meteen een oordeel te vormen is belangrijk. Dat is soms iets wat nog best lastig kan zijn maar gelukkig kunnen we deze gespreksvaardigheden gewoon oefenen.
Want hoe mooi zou het zijn als we elkaar (nóg) beter leren kennen en de diversiteit in onze groep juist als verrijking gaan zien!
Instructions
Voorbereiding:
Gouden Weken
Deze Week tegen Pesten les is de afsluiter van de Gouden Weken periode. Doe voorafgaand aan deze les onze drie Gouden Weken lessen die zich bezighouden met de eerste drie fases van groepsdynamica (forming, norming en storming), zodat de Week tegen Pesten les in de fase performing, mooi aansluit. Lees hier meer over groepsdynamica. Hoe de mechanismes werken, hoe je groepsdynamica kunt sturen en de groepsvorming een positieve wending geeft.
Nodig:
Voor iedere studenten een werkblad en een pen.
Bijlagen:
• Het Mijn bril / jouw bril-werkblad, voor elke student één.
Werkvormen
zelfonderzoek, samenwerken, individueel nadenken, uitwisselen, interview, groepsgesprek, klassikale evaluatie
Leerdoelen:
In deze les...
... maken de studenten kennis met verschillende perspectieven
... analyseren en reflecteren de studenten op zichzelf.
... delen de studenten wat ze denken en vinden van zichzelf en een ander.
... oefenen gesprekstechnieken.
... oefenen actief luisteren.
... oefenen met keuzes maken en hun keuze beargumenteren
... oefenen de studenten met reflecteren.
Kennis:
De studenten leren dat iedereen vanuit zijn eigen kader/perspectief de dingen bekijkt. Ze leren ook dat ze hier actief naar kunnen vragen om een ander beter te kunnen begrijpen.
Vaardigheden:
De studenten oefenen met gesprekstechnieken en actief luisteren.Ze oefenen met reflecteren op zichzelf, de ander en de groep. Ze oefenen ook beargumenteren en hun mening onderbouwen.
Houding:
In deze les werk je aan een nieuwsgierige, geïnteresseerde houding. Ook oefenen de studenten een open houding te hebben naar zichzelf, en in dialoog met een ander of de groep.
Burgerschap
Met deze les werk je actief aan de dimensie: sociaal-maatschappelijk.