MBO - Mijn bril, jouw bril, onze bril! - Week tegen Pesten '25

1 / 12
next
Slide 1: Slide
MentorlesBurgerschapskundeMBO

This lesson contains 12 slides, with text slides.

time-iconLesson duration is: 40 min

Introduction

Introductie Ieders blik is altijd gekleurd is door persoonlijk visie, ideeën en interpretaties. Je ziet de wereld letterlijk door jouw 'eigen bril'. En iemand anders dus natuurlijk ook. Dit kan soms zorgen voor onbegrip en botsingen maar die verschillende brillen is vooral een kans om de kennis te bundelen en van elkaar te leren! In deze les gaan we onze 'eigen bril' bekijken maar zetten we vooral die van een ander op. Om je te kunnen verplaatsen in een ander is het stellen van geïnteresseerde, open vragen essentieel. Maar ook aandachtig en actief luisteren zonder meteen een oordeel te vormen is belangrijk. Dat is soms iets wat nog best lastig kan zijn maar gelukkig kunnen we deze gespreksvaardigheden gewoon oefenen. Want hoe mooi zou het zijn als we elkaar (nóg) beter leren kennen en de diversiteit in onze groep juist als verrijking gaan zien!

Instructions

Voorbereiding:
Gouden Weken

Deze Week tegen Pesten les is de afsluiter van de Gouden Weken periode. Doe voorafgaand aan deze les onze drie Gouden Weken lessen die zich bezighouden met de eerste drie fases van groepsdynamica (forming, norming en storming), zodat de Week tegen Pesten les in de fase performing, mooi aansluit. Lees hier meer over groepsdynamica. Hoe de mechanismes werken, hoe je groepsdynamica kunt sturen en de groepsvorming een positieve wending geeft.

Nodig:
Voor iedere studenten een werkblad en een pen.

Bijlagen:  
•    Het Mijn bril / jouw bril-werkblad, voor elke student één.

Werkvormen
zelfonderzoek, samenwerken, individueel nadenken, uitwisselen, interview, groepsgesprek, klassikale evaluatie

Leerdoelen:
In deze les...

... maken de studenten kennis met verschillende perspectieven
... analyseren en reflecteren de studenten op zichzelf.
... delen de studenten wat ze denken en vinden van zichzelf en een ander.
... oefenen gesprekstechnieken.
... oefenen actief luisteren.
... oefenen met keuzes maken en hun keuze beargumenteren
... oefenen de studenten met reflecteren.

Kennis:
De studenten leren dat iedereen vanuit zijn eigen kader/perspectief de dingen bekijkt. Ze leren ook dat ze hier actief naar kunnen vragen om een ander beter te kunnen begrijpen.

Vaardigheden:
De studenten oefenen met gesprekstechnieken en actief luisteren.Ze oefenen met reflecteren op zichzelf, de ander en de groep. Ze oefenen ook beargumenteren en hun mening onderbouwen.

Houding:
In deze les werk je aan een nieuwsgierige, geïnteresseerde houding. Ook oefenen de studenten een open houding te hebben naar zichzelf,  en in dialoog met een ander of de groep.

Burgerschap
Met deze les werk je actief aan de dimensie: sociaal-maatschappelijk.


Worksheets

Items in this lesson

Slide 1 - Slide

Introductie
Ieders blik is altijd gekleurd is door persoonlijk visie, ideeën en interpretaties. Je ziet de wereld letterlijk door jouw 'eigen bril'. En iemand anders dus natuurlijk ook. Dit kan soms zorgen voor onbegrip en botsingen maar die verschillende brillen is vooral een kans om de kennis te bundelen en van elkaar te leren!

In deze les gaan we onze 'eigen bril' bekijken maar zetten we vooral die van een ander op. Om je te kunnen verplaatsen in een ander is het stellen van geïnteresseerde, open vragen essentieel. Maar ook aandachtig en actief luisteren zonder meteen een oordeel te vormen is belangrijk. Dat is soms iets wat nog best lastig kan zijn maar gelukkig kunnen we deze gespreksvaardigheden gewoon oefenen.

Want hoe mooi zou het zijn als we elkaar (nóg) beter leren kennen en de diversiteit in onze groep juist als verrijking gaan zien!


Slide 2 - Slide

Mijn bril
Klassikaal


Hoe goed ken je jezelf eigenlijk? Wie ben jij en wat vind jij belangrijk? Aan de hand van het "Mijn bril, jouw bril"-werkblad gaan we dat onderzoeken.

Als je jezelf goed leert kennen dan weet je wat je wil. Je maakt dan goede keuzes voor jezelf en zo groeit ook je zelfvertrouwen.

Deel de Mijn bril, jouw bril-werkbladen uit, één per leerling.



Slide 3 - Slide

Zelfonderzoek
Individueel - ongeveer 5 minuten

Vul de drie vragen voor jezelf in. Probeer dit te doen zonder te overleggen. Je ziet drie hoofdvragen met een drietal hulpvragen. De hulpvragen staan er om jouw denkproces te begeleiden.

Neem echt de tijd om goed over je antwoord na te denken en schrijf deze in de lichtgele vakken.  Vervolgens gaan we hier in duo's mee aan de slag.


Slide 4 - Slide

Deel 2: jouw bril
Klassikaal


Om je in een ander te kunnen verplaatsen en eens door de ander zijn bril te kunnen kijken, moet je goed luisteren naar een ander. Daarnaast is oprechte nieuwsgierigheid en vragen stellen ook essentieel. Wat vindt iemand belangrijk en waaróm vindt iemand anders dat?

Dit deel gaat over naar elkaar luisteren en elkaar echt begrijpen en nog beter leren kennen door middel van interview/gesprekstechnieken.
    


Slide 5 - Slide

Interview in duo's
Spelregels

Een gesprek kan heel kort zijn. Als je iemand vraagt waarom iemand ergens goed in is dan krijg je daar een antwoord op en dan is het klaar, toch? Hmm... weet je dan ook echt meer over de ander? Leer je zo de ander écht kennen?!
De juiste vragen stellen en actief luisteren is soms best iets wat je even onder de knie moet krijgen en moet oefenen.

Als je een ander interviewt zijn er een aantal spelregels om het goed te laten verlopen. Deze gaan we in de volgende drie slides doornemen

  • Lukt het jou bijvoorbeeld om niet je mening tussendoor te geven?
  • En laat je de ander helemaal uitpraten?
  • En vat jij het antwoord wel eens samen in je eigen woorden om te kijken of je het goed hebt begrepen?

Slide 6 - Slide

Het begint met: oprechte interesse!
Klassikaal

Het elkaar beter leren kennen, beter willen léren kennen werkt alleen als je oprecht geïnteresseerd bent in de ander.
Zo meteen maken jullie tweetallen (of doe jij dit als docent). Bekijk het “Ik ben, jouw ben” werkblad van de ander. Kies een vraag en antwoord waar je wel meer over zou willen weten bij de ander. Waar ben je nieuwsgierig naar?

Vraag de ander of die het leuk vindt om je daar wat meer over te vertellen. Liever niet? Kies dan een andere, dat is belangrijk.

Slide 7 - Slide

Voorkennis over communicatie vaardigheden
Klassikaal

Volgens Professor Albert Mehrabian* is 7% van de communicatie woorden, 38% intonatie en 55% lichaamstaal.

Als je naar dit onderzoek kijkt gaat het grootste onderdeel van communicatie gaat dus niet perse over taal en woorden. De non-verbale communicatie is een super groot onderdeel. Let hier dus op! Neem een geïnteresseerde, open houding aan, zit rechtop, maak oogcontact als interviewer en geïnterviewde.

Daarnaast spreken we niet allemaal dezelfde 'taal'. Woorden hebben verschillende betekenissen en kunnen anders opgevat worden als je bedoeld. Let dus ook op je taalgebruik.


* Albert Mehrabian, is emeritus-hoogleraar psychologie aan de UCLA. Hij is het meest bekend geworden door zijn publicaties over het relatieve belang van verbale en non-verbale boodschappen.

Slide 8 - Slide

Interview spelregels

Deze vind je ook op je werkblad.
Er zijn een aantal spelregels of handvatten om een goed interview af te nemen en meer te weten te komen over de ander.

Open vragen
Stel open vragen om tot de kern van het antwoord te komen. Stel 'Wat, waarom en hoe' - vragen.

Samenvatten
Vat het antwoord bondig samen en check of het klopt. Heb je het goed begrepen?

Vervolg vragen
Stel logische vervolgvragen om verder tot de kern te komen. In elk antwoord wat je krijgt kun je weer iets vinden om op aan te haken en door te vragen. Soms neemt het gesprek hierdoor een hele onverwachtse wending!

Eigen mening
Hou je eigen mening achterwegen!
Dit is ontzettend lastig. Meestal wil je als iemand iets verteld meepraten door het te vergelijken met iets wat je zelf hebt meegemaakt of gewoon door je mening te geven: "Dat vind ik ook want..." of "Echt? Oh, dat heb ik helemaal niet!". Probeer zo objectief mogelijk te blijven! Het gaat namelijk om de ander...

 

Slide 9 - Slide

Interview Let's go! 
In duo's

Aan jullie de uitdaging om 7 minuten lang een diepte interview te houden over een van de antwoorden van de ander.

Zet een timer voor 7 minuten, draai vervolgens de rollen om.

Loop als docent rond om te kijken hoe het gaat en om tips te geven.

Tip: Is een duo echt sneller klaar dan de andere duo’s, dan bespreekt dit duo nog een onderwerp. Het is dan niet erg als er dan maar één leerling aan de beurt komt. Anders blijf je op elkaar wachten.








Slide 10 - Slide

Klassikale reflectie

Jullie hebben elkaar nu geïnterviewd. Vraag aan de klas wie wat wil vertellen over wat hij heeft geleerd over een ander.

Bespreek de opdracht eventueel ook na aan de hand van de onderstaande vragen:

Inhoudelijk:
  • Hoe was het om op deze manier het gesprek met elkaar aan te gaan?
  • Heb je nu een beter idee over hoe je elkaar kunt interviewen?
  • Heb je iets geleerd over jezelf of over een ander?
  • Etc.
Proces:
  • Vond je de opdracht moeilijk? (en waarom?)
  • Zou je de opdracht nog een keer willen doen?
  •     Etc.





Slide 11 - Slide

Onze bril!

De wereld zou een stukje mooier zijn als we wat meer oprechte interesse hebben in elkaar en daarbij onze eigen mening wat meer parkeren. Dat is nog best een kunst! Zeker als het gaat om onderwerpen waar we zelf heel gepassioneerd over zijn en een duidelijke mening over hebben.

Aan jullie de challenge om wat vaker deze gezamenlijke geïnteresseerde bril op te zetten. Je kan superveel leren van een ander en zelfs tot nieuwe inzichten komen over jezelf.
Vraag bijvoorbeeld eens aan iemand met een tegenovergestelde mening of je diegene mag bevragen over zijn of haar mening en gebruik dan deze interview spelregels. Wedden dat jullie meer begrip voor elkaar zullen krijgen? Een interessant gesprek wordt het sowieso.
Wie durft het aan?
Challenge accepted!


Slide 12 - Slide

This item has no instructions