Waarom zou je huilen mijn lieve, lieve - Astrid Roemer

BEELD BIJ JE BOEK
Waarom zou je huilen mijn lieve, lieve - Astrid Roemer
Karin Amatmoekrim
1 / 9
next
Slide 1: Slide
NederlandsMiddelbare schoolhavo, vwoLeerjaar 4,5

This lesson contains 9 slides, with text slides.

Items in this lesson

BEELD BIJ JE BOEK
Waarom zou je huilen mijn lieve, lieve - Astrid Roemer
Karin Amatmoekrim

Slide 1 - Slide

De top 5 van Karin Amatmoekrim
Beeld en Geluid op school vroeg schrijvers hun favoriete top 5 samen te stellen. Welke boeken móeten gelezen worden, zijn urgent? Wij zoeken er beelden bij zodat je al vooraf kunt zien waarom dit boek écht enorm de moeite waard is. Zie hier de top 5 van Karin Amatmoekrim:


  • Wij slaven van Suriname - Anton de Kom
  • De stille plantage - Albert Helman
  • Waarom zou je huilen mijn lieve, lieve - Astrid Roemer
  • Candide - Voltaire
  • De koningin van Paramaribo - Clark Accord


Slide 2 - Slide

Motivatie van de schrijfster
Roemer mag niet ontbreken in dit lijstje. Ze is de meest gelauwerde Surinaamse schrijver die we hebben. Haar werk is evenwel vrij complex en kan moeilijk te begrijpen zijn voor jonge lezers. Deze novelle is een van haar meer toegankelijke titels, maar het is alsnog ‘echt’ Roemer. Een bedrieglijk eenvoudig verhaal waarin er onder de oppervlakte veel gebeurt. Het geeft ook een intiem inkijkje in het leven van de armere bewoners van Paramaribo. De novelle heeft en schijnbaar oppervlakkig thema, maar onder deze oppervlakte siddert de taal. Roemer won de PC Hooft-prijs en dit jaar zal ze ook nog eens de Prijs der Nederlandse Letteren ontvangen)

Slide 3 - Slide

Wie is Astrid Roemer?
Astrid Roemer is op 27 april 1947 geboren in Paramaribo en wordt gezien als een sociaal bewogen schrijfster. In haar vele werken besteedt zij veel aandacht aan thema’s als migratie, racisme, emancipatie en seksualiteit. In 2021 ontving Roemer als eerste auteur uit Suriname de Prijs der Nederlandse Letteren. Astrid Roemer wordt in zowel Nederland als Suriname geprezen om haar lef en eigenzinnigheid. Bekijk dit fragment


Slide 4 - Slide

In de novelle lees je hoe het leven van een verarmd Surinaams gezin plots totaal kan veranderen. Het lot dat de vader niet kon verkopen blijkt bij de trekking niet minder dan 100.000 op te leveren. Het geluk kan niet op: Chris en zijn zieke vrouw lijken een geweldige toekomst tegemoet te gaan. 




Thema 1: 

Slide 5 - Slide

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen met een laag inkomen een groter deel van hun inkomen besteden aan loterijen dan mensen met een hoog inkomen. Economische en psychologische motieven spelen hierbij een belangrijke rol. Loterijen zouden een middel zijn om het inkomen snel te verhogen. Mensen met een lager inkomen zouden daarbij hun winstkansen sterk overschatten.

Hoe zie jij dit: zijn loterijen inderdaad een goed middel om jezelf economisch en sociaal te versterken? Wat zijn de voordelen en welke valkuilen liggen voor je klaar?

Opdracht 1

Slide 6 - Slide

Winti is een Afro-Amerikaanse natuurgodsdienst waarin wordt uitgegaan van het bestaan van een godenrijk dat aan het hoofd staat van de pantheons aarde, water, lucht en bos. De godsdienst heeft zijn oorsprong in West-Afrika en is ontwikkeld door tot slaaf gemaakten in Suriname. Winti betekent ‘wind’ en men bedoelt ermee dat de goden zich onzichtbaar en snel kunnen verplaatsen. De goden kunnen zo bezit nemen van mensen, die vervolgens in een godentaal gaan spreken.
Thema 2: 

Slide 7 - Slide

Lange tijd is winti verboden, onder andere door de invloed van de christelijke cultuur, en werd afgeschilderd als minderwaardig. Tegenwoordig is er een terugkeer van de interesse in winti en worden de rituelen wat meer gebruikt binnen de Surinaamse gemeenschap. Het gaat daarbij om religieuze handelingen, maar ook om een medische of sociale context.

De ontkerkelijking in Nederland is aanzienlijk, het belang van het christelijk geloof neemt in hoog tempo af. Kun je deze ontwikkeling verklaren en hoe is het mogelijk dat de winti-godsdienst juist aan belang wint?

Opdracht 2: 

Slide 8 - Slide

Meer weten?
Kijk dan ook eens hier naar ...
Bekijk dit fragment als je meer wilt weten over het ontstaan en de gebruiken van winti. Wil je meer lezen over de manier waarop Astrid Roemer het sociale onrecht beschrijft dan geeft Onmogelijk moederland je veel inzicht in de gevolgen van het kolonialisme voor met name de identiteit als Surinaams-Nederlandse vrouw.

Slide 9 - Slide