Verzuiling in Nederland

Verzuiling in Nederland
1 / 13
next
Slide 1: Slide

This lesson contains 13 slides, with interactive quizzes and text slides.

Items in this lesson

Verzuiling in Nederland

Slide 1 - Slide

This item has no instructions

Leerdoelen
Aan het einde van de les kun je uitleggen wat verzuiling is en de vier zuilen noemen, herkennen en de kenmerken benoemen.

Slide 2 - Slide

Deze slide dient als een inleiding tot de leerdoelen van de les. Bespreek kort wat verzuiling is en waarom het belangrijk is om de vier zuilen te kennen.
Wat weet jij al over de vier zuilen in Nederland?

Slide 3 - Mind map

This item has no instructions

Wat is verzuiling?
Verzuiling is de verdeling van de Nederlandse samenleving in vier zuilen, gebaseerd op religieuze en politieke overtuigingen.

Slide 4 - Slide

Vraag de studenten of ze gehoord hebben van verzuiling en wat ze denken dat het betekent. Bespreek vervolgens de definitie van verzuiling en leg uit waarom het voorkwam in Nederland.
De vier zuilen
De vier zuilen zijn: de rooms-katholieke zuil, de protestantse zuil, de liberale zuil en de socialistische zuil.

Slide 5 - Slide

Beschrijf kort de vier zuilen en vraag de studenten of ze bekend zijn met deze termen. Vraag of ze kunnen raden welke groepen mensen bij elke zuil hoorden.
Zuilen op bronnen herkennen
Je kunt de vier zuilen herkennen op basis van bijvoorbeeld politieke partijen, kranten, scholen en omroepen.

Slide 6 - Slide

Leg uit hoe je de vier zuilen op bronnen kunt herkennen. Laat voorbeelden zien van politieke partijen, kranten, scholen en omroepen die bij elke zuil hoorden.
Kenmerken van de rooms-katholieke zuil
De rooms-katholieke zuil was gericht op onderwijs en zorg. Het rooms-katholicisme was de belangrijkste religie en de Katholieke Volkspartij was de belangrijkste politieke partij.

Slide 7 - Slide

Beschrijf de kenmerken van de rooms-katholieke zuil. Bespreek de rol van het rooms-katholicisme en de Katholieke Volkspartij en vraag de studenten of ze bekend zijn met andere organisaties die bij deze zuil hoorden.
Kenmerken van de protestantse zuil
De protestantse zuil was gericht op onderwijs en zorg. Het protestantisme was de belangrijkste religie en de Anti-Revolutionaire Partij was de belangrijkste politieke partij.

Slide 8 - Slide

Beschrijf de kenmerken van de protestantse zuil. Bespreek de rol van het protestantisme en de Anti-Revolutionaire Partij en vraag de studenten of ze bekend zijn met andere organisaties die bij deze zuil hoorden.
Kenmerken van de liberale zuil
De liberale zuil was gericht op individuele vrijheid en was voorstander van een kleine overheid. De Vrijzinnig Democratische Bond was de belangrijkste politieke partij.

Slide 9 - Slide

Beschrijf de kenmerken van de liberale zuil. Bespreek de rol van de Vrijzinnig Democratische Bond en vraag de studenten of ze bekend zijn met andere organisaties die bij deze zuil hoorden.
Kenmerken van de socialistische zuil
De socialistische zuil was gericht op gelijkheid en solidariteit. De Sociaal-Democratische Arbeiderspartij was de belangrijkste politieke partij.

Slide 10 - Slide

Beschrijf de kenmerken van de socialistische zuil. Bespreek de rol van de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij en vraag de studenten of ze bekend zijn met andere organisaties die bij deze zuil hoorden.
Schrijf 3 dingen op die je deze les hebt geleerd.

Slide 11 - Open question

De leerlingen voeren hier drie dingen in die ze in deze les hebben geleerd. Hiermee geven ze aan wat hun eigen leerrendement van deze les is.
Schrijf 2 dingen op waarover je meer wilt weten.

Slide 12 - Open question

De leerlingen voeren hier twee dingen in waarover ze meer zouden willen weten. Hiermee vergroot je niet alleen betrokkenheid, maar geef je hen ook meer eigenaarschap.
Stel 1 vraag over iets dat je nog niet zo goed hebt begrepen.

Slide 13 - Open question

De leerlingen geven hier (in vraagvorm) aan met welk onderdeel van de stof ze nog moeite. Voor de docent biedt dit niet alleen inzicht in de mate waarin de stof de leerlingen begrijpen/beheersen, maar ook een goed startpunt voor een volgende les.