Les 8

Les 8

* Veilig slapen
* Buitenbedjes
* 6 interactievaardigheden
* Kahoot
1 / 11
next
Slide 1: Slide
WelzijnMBOStudiejaar 2

This lesson contains 11 slides, with interactive quiz and text slides.

Items in this lesson

Les 8

* Veilig slapen
* Buitenbedjes
* 6 interactievaardigheden
* Kahoot

Slide 1 - Slide

Veilig slapen 
Kinderledikant:
* Tot ongeveer 2,5 jaar. 
* Afmeting, minimaal 55 cm breed, kind in de lengte een speling heeft van 20 cm.
* Afwerking, Een houten ledikant moet splintervrij zijn. Een harde houtsoort,                                    bijvoorbeeld beukenhout, is het meest geschikt.
                        Het ledikant is glad afgewerkt zonder gevaarlijke uitsteeksels, 
* Bodem, de bodem van een ledikant bestaat meestal uit latten of een                                        geperforeerde hardboardplaat. Een lattenbodem ventileert het best.
                   Let bij een verstelbare bodem op of de vergrendeling in orde is.
*Zijwanden, zijn minimaal 60 cm hoog.. De afstand tussen de spijlen van een
                      ledikant ligt, net als in een box, tussen de 4,5 en 6,5 cm.  
                      Het is handig als een van de zijwanden weg geklapt kan worden. Dit                          moet met een kind veilige sluiting zijn!
 













Slide 2 - Slide

Welke eisen aan slaapruimtes zie je op stage?

Slide 3 - Mind map

Buitenbedjes

Slide 4 - Slide

1. Vitamine D opname
De frisse buitenlucht zou voor meer weerstand zorgen door een grotere opname van vitamine D. Deze vitamine is onder andere belangrijk voor sterke botten en tanden.

2. Goed voor de longen
In de babykamer is frisse lucht niet altijd in overvloed aanwezig. En dat terwijl frisse lucht heel goed is voor zijn longetjes. Daarom kan buiten slapen ook goed zijn voor kinderen die vaak verkouden zijn en last hebben van luchtweginfecties en/of allergieën.

3. Lekker slapen
De frisse buitenlucht kan ervoor zorgen dat je baby sneller in slaap valt en ook dieper slaapt. Dit zou er bovendien voor zorgen dat je baby fitter wakker wordt en beter eet.


Slide 5 - Slide

                                     Pedagogische interactievaardigheden

- Zes pedagogische interactievaardigheden 
- Vormen van de kwaliteit van de kinderopvang. 
- Grote invloed op het welzijn en ontwikkeling van kinderen in de kinderopvang.

Het NCKO (Nederlands Consortium Kinderopvang Onderzoek) ontwikkelde de zes pedagogische interactievaardigheden.
 






















Slide 6 - Slide

1) Sensitieve responsiviteit (emotionele ondersteuning): Pikt de pedagogische medewerker de signalen op van de kinderen en reageert ze op een goede manier? Is hij/zij een veilige haven voor het kind?
2) Respect voor autonomie: Geeft de pedagogische medewerker ruimte aan de kinderen? Stimuleert hij/zij actief dat kinderen zelf iets doen? En op hun eigen manier?
3) Structureren en grenzen stellen: Hierbij gaat het er om of de pm-er op een goede manier de kinderen duidelijk kan maken wat er van de kinderen verwacht wordt en hoe ze ervoor zorgt dat de kinderen zich daar aan houden.
 4) Ontwikkelingsstimulering: De pedagogisch medewerker biedt stimulering, aangepast op aandacht, ontwikkelingsniveau en gemoedstoestand van het kind, prikkelt de interesse van het kind maar vermijdt overstimulering en gebruikt de momenten die zich voordoen. 
 5) Praten en uitleggen: Deze vaardigheid gaat om de mate waarin iemand praat en uitlegt  (kwantiteit) maar ook om hoe iemand dat doet (kwaliteit). Zeggen wat je doet, benoemen watje ziet.






















Slide 7 - Slide

6) Begeleiden van interacties tussen kinderen. Hoe stimuleer je als pedagogisch medewerker de  relaties tussen de kinderen in de groep? Iedere leeftijdsgroep heeft weer zijn eigen uitdagingen.

Kwaliteitsmetingen
Het NCKO heeft de afgelopen jaren een aantal kwaliteitsmetingen gedaan en daarbij gekeken hoe de pedagogisch medewerkers scoren op deze pedagogische vaardigheden. Als het gaat om de algemene vaardigheden als sensitieve responsiviteit, respect voor autonomie en structureren & grenzen stellen, scoren de pedagogisch medewerkers wel voldoende. Bij de ‘educatieve’ vaardigheden zijn de scores al lager. Vooral het praten & uitleggen en het begeleiden van interacties tussen kinderen, scoren onvoldoende. 


























Slide 8 - Slide

Als de start van de babygoed is is de basis gelegd.
Dit voorkomt problemen in voornamelijk de emotionele ontwikkeling van het kind.

Slide 9 - Slide

Slide 10 - Link

- Nog vragen over de lessen serie?

Slide 11 - Slide