Klassieke Oudheid: wiskundigen en wetenschappers

Grote denkers
1 / 13
next
Slide 1: Slide
GeschiedenisMiddelbare schoolvmbo lwooLeerjaar 2

This lesson contains 13 slides, with text slides and 1 video.

Items in this lesson

Grote denkers

Slide 1 - Slide

Stelling van Pythagoras
De Griekse wiskundige Pythagoras bewees als eerste de stelling die naar hem is vernoemd. Met de stelling van Pythagoras reken je de schuine zijde van een rechthoekige driehoek uit. Dit is bijvoorbeeld handig bij het bouwen van tempels. Door zulke wiskundige formules konden de Grieken gebouwen ontwerpen die perfect symmetrisch waren: de linkerkant was het spiegelbeeld van de rechterkant.
Schroef van Archimedes
Dit apparaat werd ontwikkeld door de Griekse wetenschapper Archimedes. Het is een schroef, waarmee je water omhoog kunt pompen. Door bovenaan aan de slinger te draaien, draait de schroef rond en wordt het water naar boven gebracht. In de 16e eeuw werden Nederlandse polders drooggelegd dankzij schroeven als deze. Ze werden rondgedraaid met behulp van windmolens. Ook tegenwoordig wordt deze schroef nog steeds gebruikt in waterpompen.
Afstandsmeter
Dit apparaat heb je vast wel eens gezien, het is een hodometer. ‘Hodos’ is Grieks voor ‘weg’. Een hodometer is een wiel met een mechaniek dat bijhoudt hoe vaak het wiel ronddraait. Het mechaniek berekent daarmee de afstand die met de hodometer wordt afgelegd. Een kilometerteller op je fiets en in een auto werkt op precies dezelfde manier.
Een Griekse computer
In 1901 vonden duikers in een Grieks scheepswrak dit mechanisme uit de tweede of de eerste eeuw v.C. Het is een apparaat met bronzen tandwielen. Door de wielen te draaien gaf het mechanisme informatie over de stand van de zon, de maan en enkele planeten. Het apparaat is waarschijnlijk de oudste computer ter wereld en zijn tijd ver vooruit. Pas honderden jaren later wisten mensen weer zulke apparaten te maken.
Missende onderdelen
Het Griekse apparaat dat in 1901 werd teruggevonden, miste allerlei onderdelen. Archeologen en onderzoekers maakten daarom nieuwe onderdelen. Daarmee bouwden ze het apparaat opnieuw op. Ze ontdekten dat het apparaat kon berekenen wanneer er zons- en maansverduisteringen waren. Ook hield het een kalender bij van sportwedstrijden, zoals de Olympische Spelen. Het apparaat is nog steeds het middelpunt van allerlei onderzoek.

Slide 2 - Slide

Pythagoras
Wiskunde
Socrates
Filosofie
Plato
Filosofie
Aristoteles
Filosofie
Hypathia
wiskunde
Euclides
wiskunde

Slide 3 - Slide

Pythagoras
School op Samos
Muziekleer, getallenleer en geometrie
Crotone (Italie)
Gemeenschap van Pythagoreers
Volgers
Werden ook wel "mathematikoi" genoemd. 
Regels
Hadden o.a. geen bezittingen & waren vegetarier.

Slide 4 - Slide

Archimedes
Eureka! Eureka!
Archimedes was een erg slimme man. Naast allerlei oorlogsmachines en wapens bedacht hij ook allerlei wetenschappijke dingen en natuurkundige. Zoals bijvoorbeeld de bekende Wet van Archimedes die te maken heeft met de verplaatsing van water. Die bedacht de uitvinder in bad! De legende zegt dat de wiskundige zó blij was dat hij naakt de straat op rende en door het dolle riep: Eureka! Eureka!
Archimedes van Syracuse (287 - 212 v.Chr.)
Archimedes (287 - 212 v.Chr.) was een Oud-Grieks wiskundige, natuurkundige, ingenieur, uitvinder en sterrenkundige. Hoewel er weinig details over zijn leven bekend zijn, wordt hij beschouwd als een van de belangrijkste wetenschappers uit de klassieke oudheid. Hij woonde in Syracuse op het eiland Sicilië net ten zuiden van Italië.

Slide 5 - Slide


Archimedes


  • Natuurkunde/Wiskunde/Sterrenkunde
  • Wet van Archimedes


Slide 6 - Slide

Slide 7 - Video

Hypatia
Hypatia (ca. 350-370 - 415 n. Chr.)
Hypatia was een Oost-Romeinse wiskundige en filosofe. Zij wordt wel de eerste vrouwelijke wiskundige genoemd. Ze leefde in Alexandrië, in Egypte. Zij was de uitvindster van de astrolabium een aparaat om hoeken te meten voor landmeetkunde, zeevaart en sterrenkunde.

Slide 8 - Slide


Hippocrates


  • Geneeskunde (opgeleid door vader)
  • Reisde rond
  • Alle ziekten zijn verschillend (andere behandeling)
  • Oorzaak en genezing niet door Goden
  • Zou een afstammeling van de halfgod Asclepius (Esculaap)

Eed van Hippocrates
De eed van Hippocrates is een eed waarin artsen zichzelf verplichten bepaalde beroepsregels te zullen handhaven. De eed is opgesteld in het Oudgrieks en is vernoemd naar de Griekse arts Hippocrates, die omstreeks 400 v.Chr. zijn leerlingen van het Asklepieion op het eiland Kos deze belofte liet afleggen.

Slide 9 - Slide

  • Algoritme voor priemgetallen
      'Zeef van Erastothenes'

Slide 10 - Slide

Slide 11 - Link

  • 'Algoritme van Euclides' (ggd)

Slide 12 - Slide

Formule van Heron

Slide 13 - Slide