Epilepsie: Wat is het?

Epilepsie: Wat is het?
1 / 12
next
Slide 1: Slide
Zorg en WelzijnMiddelbare schoolvmbo kLeerjaar 3

This lesson contains 12 slides, with interactive quizzes, text slides and 1 video.

time-iconLesson duration is: 30 min

Items in this lesson

Epilepsie: Wat is het?

Slide 1 - Slide

This item has no instructions

Leerdoel
Aan het einde van deze les weet je wat epilepsie inhoudt en weet je iets meer van verschillende soorten aanvallen. 

Slide 2 - Slide

Begin de les door het leerdoel te benoemen en de leerlingen te motiveren om hier naartoe te werken.
Wat weet je al over epilepsie?

Slide 3 - Mind map

This item has no instructions

Slide 4 - Video

This item has no instructions

Aanvallen
Epilepsie is een aandoening waarbij er sprake is van terugkerende aanvallen. Deze aanvallen ontstaan door een plotselinge, tijdelijke verstoring van de elektrische prikkeloverdracht in de hersenen.

Slide 5 - Slide

Benoem de definitie van epilepsie en geef eventueel voorbeelden van soorten aanvallen.

Slide 6 - Slide

Benadruk dat epilepsie verschillende oorzaken kan hebben en dat het niet altijd duidelijk is waarom iemand epilepsie heeft.
Aanvallen
- Absence: iemand met een absence stopt plotseling midden in een handeling en staart dan 3 tot 30 seconden voor zich uit. Het lijkt alsof hij aan het dagdromen is. Daarna gaat hij weer verder met waarmee hij bezig was. Van de absence kan iemand zich naderhand niks meer herinneren.
- Myoclonische aanval. Bij een myoclonische aanval heeft iemand spierschokken en kort bewustzijnsverlies. Soms merkt de persoon zelf of de omgeving niet eens dat deze persoon een epileptische aanval heeft. Soms gaat een arm slechts één keer op en neer of trilt alleen het ooglid.
- Tonische aanval. Dit is grotendeels vergelijkbaar met een tonisch-clonisch aanval, alleen ontbreken de stuiptrekkingen. Het lichaam verstijft dus alleen.
- Clonische aanval. Dit is eigenlijk het tegenovergestelde van een tonische aanval: De ledematen bewegen in zich herhalende ritmische schokken, maar de lichaamsverstijving blijft uit.
- Atone aanval. Hierbij verliest iemand plotseling alle kracht in het lichaam, waardoor hij slap op de grond valt. Een dergelijke aanval wordt daarom ook wel een valaanval genoemd. Deze bewusteloosheid duurt meestal maar een paar seconden. Door de plotselinge val kan iemand zich echter wel lelijk bezeren. Daarom zullen artsen ook aanraden om een valhelm te dragen als dit soort aanvallen zich herhaaldelijk voordoen.

Slide 7 - Slide

Ga kort in op de verschillende symptomen van een epileptische aanval.



Medicatie

Slide 8 - Slide

Leg uit wat een EEG is en hoe het wordt gebruikt om epilepsie vast te stellen.
Vragen
Heb je nog vragen over epilepsie? Stel ze dan nu!

Slide 9 - Slide

Geef de leerlingen de gelegenheid om vragen te stellen en benadruk dat het belangrijk is om vragen te stellen als iets niet duidelijk is.
Schrijf 3 dingen op die je deze les hebt geleerd.

Slide 10 - Open question

De leerlingen voeren hier drie dingen in die ze in deze les hebben geleerd. Hiermee geven ze aan wat hun eigen leerrendement van deze les is.
Schrijf 2 dingen op waarover je meer wilt weten.

Slide 11 - Open question

De leerlingen voeren hier twee dingen in waarover ze meer zouden willen weten. Hiermee vergroot je niet alleen betrokkenheid, maar geef je hen ook meer eigenaarschap.
Stel 1 vraag over iets dat je nog niet zo goed hebt begrepen.

Slide 12 - Open question

De leerlingen geven hier (in vraagvorm) aan met welk onderdeel van de stof ze nog moeite. Voor de docent biedt dit niet alleen inzicht in de mate waarin de stof de leerlingen begrijpen/beheersen, maar ook een goed startpunt voor een volgende les.