Les 7 Algemene bouwkunde leefbaarheid periode 1

Doel van de les
Een bedacht plan door architecten en gemeente kan anders uitpakken in de praktijk.
1 / 14
next
Slide 1: Slide
BouwkundeMBOStudiejaar 2

This lesson contains 14 slides, with interactive quizzes, text slides and 1 video.

Items in this lesson

Doel van de les
Een bedacht plan door architecten en gemeente kan anders uitpakken in de praktijk.

Slide 1 - Slide

Wat versta je onder een leefbare wijk?

Slide 2 - Open question

Leefbaarheid gaat over de mate waarin een buurt, wijk, dorp of ander gebied aantrekkelijk en/of geschikt is om te wonen of werken

Slide 3 - Slide

Hoe kun je een gebied "leefbaarder" maken?

Slide 4 - Open question

Slide 5 - Slide

Denk ook aan de omgeving
Waardoor wonen mensen ergens prettig, wanneer voelen mensen zich veilig, wat hebben ze nodig in de buurt? Dat zijn vragen waar niet alleen stedebouwkundige, verkeerexperts en sociaal werkers zich mee bezig houden. Ook voor een gemeente is dat van belang.  

Denk bij jou ontwerp ook aan terreininrichting, alleen een mooie woning met een mooie inrichting vergroot niet altijd je woongenot. 
Voldoende groen om te ontspannen, brede stoep om veilig op te lopen verkeersdrempels om te hard rijden tegen te gaan. Geen onoverzichtelijke plekken. Afgesloten portieken voldoende verlichting etc

Slide 6 - Slide

Woningcorporaties en leefbaarheid
In de Woningwet 2015 zijn afspraken gemaakt over de invloed van woningcorporaties op leefbaarheid. Corporaties kunnen een bijdrage leveren aan het bevorderen van de leefbaarheid. Een corporatie werkt vaak samen met gemeenten, welzijnsorganisaties en huurdersorganisaties. Corporaties hebben een  rol op het gebied van leefbaarheid en een signalerende functie binnen sociale wijkteams. Omdat corporaties veel in de wijken zelf komen en ook regelmatig achter de voordeur komen kunnen zij veel problematische situaties in een vroeg stadium signaleren.
Als het gaat om hun eigen vastgoed leveren corporaties ook een bijdrage door het vastgoed en de directe omgeving schoon, heel en veilig te houden. Verder leveren corporaties door het stimuleren van huurdersparticipatie een bijdrage aan de sociale verbinding binnen een buurtje of woongebouw.


Slide 7 - Slide

Leefbaarheid aangepaste wet
Tweede Kamer neemt aangepaste Woningwet aan
Nieuwsbericht | 10-03-2021 | 19:11
Woningcorporaties krijgen voortaan meer mogelijkheden voor het verduurzamen van hun woningen en het verbeteren van de leefbaarheid. Ook wordt de markttoets voor drie jaar opgeschort. Daarmee wordt het voor corporaties makkelijker om huurwoningen voor het middensegment (€750 - €1000 euro) te bouwen. Dat staat in de wijziging van de Woningwet die is aangenomen door de Tweede Kamer.

Slide 8 - Slide

Leefbaarheid aangepaste wet
Op het gebied van leefbaarheid vervalt het maximum op leefbaarheidsuitgaven en corporaties mogen weer activiteiten gericht op ontmoeting ondersteunen. Ook worden belemmeringen weggenomen voor investeringen in maatschappelijk vastgoed zoals een buurtcentrum of een dagbestedingsruimte voor zorgbehoevenden. Dit kan bijvoorbeeld door het vervallen van de eis van een fysieke verbinding van bepaalde zorgruimten met overig vastgoed. Amsterdam noord. Woonboot steigers langs de Klaprozenweg 

Slide 9 - Slide

Wettelijke mogelijkheden van corporaties met betrekking tot leefbaarheid
Corporaties hebben een aantal verplichtingen en mogelijkheden op het gebied van leefbaarheid.
Ten eerste heeft een corporatie als plicht om te zorgen dat een huurder ongestoord kan wonen. Dit maakt dat de corporatie betrokken kan zijn bij het bevorderen van de veiligheid en het bestrijden van overlast als die overlast het woongenot van andere huurders aantast.
Ten tweede mag een woningcorporatie een bijdrage leveren aan woonmaatschappelijk werk. Dit gaat dan vaak om (financiële) begeleiding of conflictbemiddeling bij problemen ‘achter de voordeur’. Denk aan schulden, vervuiling, eenzaamheid, overlast of burenruzies. Ook mogen corporaties een huismeester in dienst hebben.


Slide 10 - Slide

Ten derde mogen woningcorporaties investeren in de woonomgeving. Deze woonomgeving moet zich dan wel bevinden in de directe nabijheid van de woningen die men in eigendom heeft. Ook moeten de huurders van deze woningen profijt hebben van de investeringen. Bij investeringen in de woonomgeving kun je denken aan het onderhouden van groen rondom eigen complexen.

Slide 11 - Slide

Opdracht:
Bedenk dat jou woonboot hier in deze haven ligt. Welke aspecten zou jij hieraan toevoegen om de leefbaarheid te vergroten. teken zoveel mogelijk aspecten in

Slide 12 - Slide

Wat verwacht je van jou omgeving om de leefbaarheid te vergroten? Zijn er nog andere veiligheidsmaatregelingen die je wilt treffen? Denk bijvoorbeeld aan veiligheidsbeslag en wat betekend politiekeurmerk? zit er langs je voordeur een zijlicht? of een spionoog in je deur. Waar plaats je verlichting? Heb je een hek langs je steiger? Waar zit je brievenbus? Ligt jou woonboot met met meerdere woonboten in de haven voor sociale controle of hou je van rust en ruimte? Bij meerdere boten hoe zorg je ervoor dat het geen chaos op de steiger wordt?

Slide 13 - Slide

Slide 14 - Video