Hoe werken zonnepanelen en energieomvormers?

Hoe werken zonnepanelen en energieomvormers?
1 / 20
next
Slide 1: Slide

This lesson contains 20 slides, with interactive quizzes and text slides.

Items in this lesson

Hoe werken zonnepanelen en energieomvormers?

Slide 1 - Slide

This item has no instructions

Leerdoel
Aan het einde van de les kan de leerling uitleggen hoe een zonnepaneel werkt, hoe een energieomvormer energie opslaat in een batterij en hoe energie wordt teruggegeven aan het energienetwerk.

Slide 2 - Slide

Vertel de leerlingen wat het leerdoel van de les is, dit helpt hen te begrijpen wat ze aan het einde van de les zullen leren.
Wat weet je al over zonnepanelen en energieomvormers?

Slide 3 - Mind map

This item has no instructions

Wat zijn zonnepanelen?
Zonnepanelen zijn apparaten die zonne-energie omzetten in elektriciteit. Ze bestaan uit zonnecellen die zonlicht opvangen en omzetten in elektrische stroom.

Slide 4 - Slide

Geef een beknopte uitleg over wat zonnepanelen zijn en wat ze doen.
Hoe werken zonnepanelen?
Zonnepanelen bevatten zonnecellen, meestal gemaakt van silicium, die fotonen (lichtdeeltjes) van zonlicht absorberen. De fotonen brengen elektronen in de zonnecellen in beweging, waardoor een elektrische stroom ontstaat.

Slide 5 - Slide

Leg uit hoe zonnepanelen werken en hoe zonlicht wordt omgezet in elektriciteit.
Wat is een energieomvormer?
Een energieomvormer, ook wel bekend als een omvormer of omvormer voor zonne-energie, is een apparaat dat de gelijkstroom (DC) die wordt geproduceerd door zonnepanelen omzet in wisselstroom (AC) die geschikt is voor gebruik in huishoudelijke apparaten en het elektriciteitsnet.

Slide 6 - Slide

Geef een korte uitleg over wat een energieomvormer is en waarom deze nodig is.
Hoe slaat een energieomvormer energie op in een batterij?
Sommige energieomvormers hebben de mogelijkheid om overtollige energie die niet direct wordt gebruikt, op te slaan in een batterij. Deze batterij kan later worden gebruikt wanneer er geen zonlicht is of wanneer er extra energie nodig is.

Slide 7 - Slide

Leg uit hoe energieomvormers energie kunnen opslaan in een batterij voor later gebruik.
Hoe wordt energie teruggegeven aan het energienetwerk?
Wanneer een zonnepaneel meer energie produceert dan nodig is, kan de energie teruggegeven worden aan het energienetwerk. Dit gebeurt via een energiemeter die de hoeveelheid teruggegeven energie registreert.

Slide 8 - Slide

Beschrijf hoe overtollige energie van zonnepanelen terug kan worden geleverd aan het energienetwerk.
Voordelen van zonnepanelen
Zonnepanelen helpen bij het verminderen van de CO2-uitstoot, besparen op energiekosten en verminderen de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Bovendien kunnen ze op de lange termijn geld besparen.

Slide 9 - Slide

Bespreek de voordelen van het gebruik van zonnepanelen, waaronder milieuvriendelijkheid en kostenbesparing.
Toepassingen van zonnepanelen
Zonnepanelen worden gebruikt in woningen, bedrijven en zelfs in de ruimtevaart. Ze kunnen worden gebruikt om elektriciteit op te wekken voor verlichting, verwarming, koeling en het aandrijven van verschillende apparaten.

Slide 10 - Slide

Beschrijf de verschillende toepassingen van zonnepanelen in verschillende omgevingen.
Interactieve activiteit: Zonnepaneelontwerp
Laat de leerlingen in groepen van twee of drie een zonnepaneelontwerp maken. Ze moeten nadenken over de grootte, de locatie en de hoek van het zonnepaneel om maximale zonne-energieopbrengst te garanderen.

Slide 11 - Slide

Laat de leerlingen in groepen werken om een zonnepaneelontwerp te maken en moedig hen aan om na te denken over de verschillende factoren die van invloed zijn op de energieopbrengst.
Interactieve activiteit: Energiespel
Speel een spel waarin de leerlingen verschillende energiebronnen moeten sorteren op basis van hun duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Bespreek na het spel de voordelen van zonne-energie als duurzame energiebron.

Slide 12 - Slide

Speel een educatief spel om de leerlingen bewust te maken van duurzame energiebronnen en de voordelen van zonne-energie te bespreken.
Hoe zonne-energie te optimaliseren?
Om zonne-energie te optimaliseren, moeten zonnepanelen regelmatig worden schoongemaakt om vuil en stof te verwijderen. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de oriëntatie en de hoek van de zonnepanelen om de maximale blootstelling aan zonlicht te garanderen.

Slide 13 - Slide

Geef tips over het onderhoud en de optimalisatie van zonnepanelen om de energieopbrengst te maximaliseren.
Veelgestelde vragen over zonnepanelen
1. Zijn zonnepanelen alleen effectief op zonnige dagen? 2. Hoe lang gaan zonnepanelen mee? 3. Kunnen zonnepanelen ook werken bij bewolkt weer? 4. Zijn zonnepanelen duur? 5. Kan ik zonnepanelen zelf installeren?

Slide 14 - Slide

Bespreek en beantwoord enkele veelgestelde vragen over zonnepanelen om eventuele verwarring bij de leerlingen op te helderen.
Samenvatting
Zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit, energieomvormers zetten gelijkstroom om in wisselstroom en kunnen energie opslaan in batterijen. Overtollige energie kan worden teruggegeven aan het energienetwerk. Zonnepanelen hebben veel voordelen en kunnen in verschillende toepassingen worden gebruikt.

Slide 15 - Slide

Geef een korte samenvatting van wat er in de les is behandeld om de belangrijkste punten te versterken.
Evaluatie
Stel enkele vragen om de kennis van de leerlingen te evalueren. 1. Wat zijn zonnepanelen? 2. Hoe werken zonnepanelen? 3. Wat is een energieomvormer en waarom is deze nodig? 4. Hoe slaat een energieomvormer energie op in een batterij? 5. Hoe kan energie worden teruggegeven aan het energienetwerk?

Slide 16 - Slide

Gebruik deze evaluatievragen om te controleren of de leerlingen de belangrijkste concepten begrijpen.
Bronnen
- Zonne-energie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Zonne-energie - Zonnepanelen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Zonnepaneel - Energieomvormers: https://nl.wikipedia.org/wiki/Omvormer_(elektronica)

Slide 17 - Slide

Vermeld enkele bronnen waar leerlingen meer informatie kunnen vinden over zonne-energie, zonnepanelen en energieomvormers.
Schrijf 3 dingen op die je deze les hebt geleerd.

Slide 18 - Open question

De leerlingen voeren hier drie dingen in die ze in deze les hebben geleerd. Hiermee geven ze aan wat hun eigen leerrendement van deze les is.
Schrijf 2 dingen op waarover je meer wilt weten.

Slide 19 - Open question

De leerlingen voeren hier twee dingen in waarover ze meer zouden willen weten. Hiermee vergroot je niet alleen betrokkenheid, maar geef je hen ook meer eigenaarschap.
Stel 1 vraag over iets dat je nog niet zo goed hebt begrepen.

Slide 20 - Open question

De leerlingen geven hier (in vraagvorm) aan met welk onderdeel van de stof ze nog moeite. Voor de docent biedt dit niet alleen inzicht in de mate waarin de stof de leerlingen begrijpen/beheersen, maar ook een goed startpunt voor een volgende les.