Week 12 nieuwsbegrip B Paddentrek

Nieuwsbegrip woordenschat
Paddentrek weer begonnen
1 / 14
next
Slide 1: Slide
NederlandsMiddelbare schoolvmbo bLeerjaar 3

This lesson contains 14 slides, with interactive quizzes and text slides.

time-iconLesson duration is: 45 min

Items in this lesson

Nieuwsbegrip woordenschat
Paddentrek weer begonnen

Slide 1 - Slide

Paddentrek weer begonnen
  • Samen tekst lezen
  • Vragen over de tekst maken

Slide 2 - Slide

Slide 3 - Slide

Ieder voorjaar vindt de paddentrek plaats. Na hun winterslaap gaan de dieren op weg naar het water waar ze jaren eerder als paddenvisje leefden en als klein padje het water verlieten. Dat water is de plaats waar ze zich gaan voortplanten. Tijdens hun tocht naar het water moeten veel padden drukke verkeerswegen oversteken. Om te voorkomen dat ze hierbij worden doodgereden, zijn in het hele land vrijwilligers actief als paddenraper. Zij rapen de padden en ook kikkers en salamanders op, om ze veilig naar de overkant van de weg te loodsen.

Slide 4 - Slide

Tijdens hun tocht naar het water moeten veel padden drukke verkeerswegen oversteken. Om te voorkomen dat ze hierbij worden doodgereden, zijn in het hele land vrijwilligers actief als paddenraper. Zij rapen de padden en ook kikkers en salamanders op, om ze veilig naar de overkant van de weg te loodsen.

1. Wat zijn paddenrapers en wat doen ze?

Slide 5 - Open question

IN VOLLE GANG
De paddentrek duurt ongeveer zes weken en vindt meestal plaats tussen half februari en half april. Het hangt van de temperatuur af wanneer de padden wakker worden uit hun winterslaap. De mannetjes ontwaken als de gemiddelde temperatuur gedurende een etmaal 8-10 °C is en dat ongeveer drie dagen lang zo blijft.
Omdat de mannetjes kleiner zijn dan de vrouwtjes, 'warmen ze eerder op'. Voor vrouwtjes is er ongeveer een week lang zo’n temperatuurgemiddelde nodig. Maar ook de luchtvochtigheid is van invloed op de paddentrek. 
De paddentrek is op dit moment in volle gang

Slide 6 - Slide

De mannetjes ontwaken als de gemiddelde temperatuur gedurende een etmaal 8-10 °C is en dat ongeveer drie dagen lang zo blijft. Omdat de mannetjes kleiner zijn dan de vrouwtjes, 'warmen ze eerder op'. Voor vrouwtjes is er ongeveer een week lang zo’n temperatuurgemiddelde nodig. Maar ook de luchtvochtigheid is van invloed op de paddentrek. De paddentrek is op dit moment in volle gang.

2. Waarom beginnen mannetjes eerder aan de tocht naar het water dan vrouwtjes?

Slide 7 - Open question

PADDENTANDEMS
Bij hun tocht naar het water klimmen de mannetjes op alles wat maar op een pad lijkt. Niet om te paren, dat doen ze pas als ze in het water zijn, maar als ze eenmaal een vrouwtje veroverd hebben, laten ze niet meer los. Zo ontstaan de zogeheten ‘paddentandems’. Bij het water aangekomen, moet zo’n tandem eerst een weekje 'opwarmen' en als een klein sponsje door hun huid water opnemen voordat ze kunnen paren (padden drinken zelden met hun bek). 
De mannetjes die alleen zijn aangekomen bij het water, zoeken een plekje langs de kant of bij drijvende takken. Daar wachten ze op vrouwtjes. Ondertussen wordt er heel wat geduwd om de beste plek bij het water te veroveren.

Slide 8 - Slide

Bij hun tocht naar het water klimmen de mannetjes op alles wat maar op een pad lijkt. Niet om te paren, dat doen ze pas als ze in het water zijn, maar als ze eenmaal een vrouwtje veroverd hebben, laten ze niet meer los. Zo ontstaan de zogeheten ‘paddentandems’. Bij het water aangekomen, moet zo’n tandem eerst een weekje 'opwarmen' en als een klein sponsje door hun huid water opnemen voordat ze kunnen paren (padden drinken zelden met hun bek).

3. Leg uit wat is een paddentandem is?

Slide 9 - Open question

KIESKEURIG
Als alles goed gaat, wordt een vrouwtje door een mannetje bevrucht en worden tussen de drie- en vijfduizend eitjes in twee snoeren aan waterplanten en drijfhout opgehangen. De padden zijn bijzonder kieskeurig waar ze dat doen. De temperatuur, de stroming en de helderheid van het water zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de eitjes. De nacht na de paring gaan de vrouwtjes het water uit. Ze blijven de rest van het jaar op het land, tot ze weer in winterrust gaan. De mannetjes gaan een paar weken later aan land, als er echt geen vrouwtjes meer zijn om mee te paren. 

Slide 10 - Slide

Als alles goed gaat, wordt een vrouwtje door een mannetje bevrucht en worden tussen de drie- en vijfduizend eitjes in twee snoeren aan waterplanten en drijfhout opgehangen. De padden zijn bijzonder kieskeurig waar ze dat doen. De temperatuur, de stroming en de helderheid van het water zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de eitjes. De nacht na de paring gaan de vrouwtjes het water uit.

4. Waarom zijn de padden zo kieskeurig over de plek waar ze hun eitjes ophangen?

Slide 11 - Open question

HULP BIJ HET OVERSTEKEN
Veel padden moeten drukke wegen oversteken om bij water te komen. Ze lopen daarbij de kans om doodgereden te worden. Daarom worden de padden een handje geholpen: vrijwilligers helpen de padden met oversteken. De paddenrapers van de Dierenbescherming zijn actief in Zuid-Holland en in Gelderland. Paddenrapers gaan in de periode van half februari tot half april ongeveer drie à vier uur per avond op pad. 
Langs de weg hebben boswachters ook een soort plastic hekje neergezet en emmers ingegraven. Als de padden bij het hekje aankomen en opspringen, vallen ze vanzelf in de emmer. Daarna worden ze door vrijwilligers veilig naar de andere kant van de weg gebracht.

Slide 12 - Slide

Ze lopen de kans om doodgereden te worden. Daarom worden de padden een handje geholpen: vrijwilligers helpen de padden met oversteken. Paddenrapers gaan in de periode van half februari tot half april ongeveer drie à vier uur per avond op pad. Langs de weg hebben boswachters ook een soort plastic hekje neergezet en emmers ingegraven. Als de padden bij het hekje aankomen en opspringen, vallen ze in de emmer. Daarna worden ze door vrijwilligers veilig naar de andere kant van de weg gebracht.
6. Wat wordt er gedaan om padden te helpen bij het oversteken?

Slide 13 - Open question

7. Zou jij willen helpen als paddenraper? leg je antwoord ook uit.

Slide 14 - Open question