lesson plan

CLEANWISE BOVENBOUW - GFT

A lesson plan by Cleanwise - lessen over afval

Ready to use this lesson plan? Use the button below to save a copy of this lesson plan in your account. After doing so, you will be able to modify the lessons as you wish.

Deze lessenreeks hoort bij het vernieuwde lespakket van Cleanwise, een initiatief van Circulus Berkel. Vanaf nu wordt ook op school aan afval-scheiden gedaan. En dat is belangrijk, hoe meer afval er goed gescheiden wordt, hoe beter het recyclelbaar is. Omdat het voor veel kinderen en volwassenen niet altijd even duidelijk is welk afval waar hoort, is er nu dit lespakket. In deze lessen passeren de drie belangrijkste afvalstromen de revue: PMD, GFT en papier. Deze les gaat over GFT. De centrale vraag van deze les is: Wat is GFT-afval en hoe wordt het verwerkt?

OVERZICHT

Tijdsduur: 30 minuten

Klassikaal

Benodigdheden lesmoment:
  • Digibord

Benodigdheden knutselopdracht:
  • 3 emmers
  • 1 deksel voor de emmer
  • Boormachine of andere manier om gaten te maken
  • Droge bladeren of stro of karton en papier
  • Bakje compost met compost-wormen
  • Water
  • GFT-afval

Opzet van de les

De centrale vraag van deze les is: Wat is GFT-afval? In deze les wordt eerst aandacht besteed aan wat GFT-afval is en in welke afvalbak dit moet. Daarna kijken de kinderen een video en beantwoorden ze een aantal vragen. Tot slot gaat de klas een wormenhotel maken. Dit is een kleine composthoop. 

Slide  2 - voorkennis

Vraag de klas: wat is GFT-afval? Hebben ze thuis een GFT- of groenbak? Weten ze of er regels zijn voor GFT afval? Waarom zou het goed zijn om GFT-afval in een aparte afvalbak te doen? Vul samen het woordweb in: Wat mag er in de GFT-bak? Bijvoorbeeld: Boterhammenkorstjes, rijst, blaadjes, kleine takjes uit de tuin en visgraatjes. 

SLIDE 3 - Wat is GFT?

Klik op de hotspots van de afbeelding voor informatie over GFT-afval. 

GFT staat voor groente-, fruit- en tuinafval. Bladeren en kleine takjes zijn tuinafval. GFT-afval moet in de groene prullenbak. 

SlIDE 4 - Wat mag er in de GFT-bak?

Klik op de hotspots van de afbeelding voor meer informatie over de regels rond GFT-afval. 

Alle etensresten mogen bij het GFT-afval. Ook je pizzakorstjes of je restjes spaghetti. Visgraatjes, kippenbotjes, mosselschelpen en eierschalen mogen ook bij het GFT. 
Honden- en kattenharen, zand en grote takken mogen niet bij het GFT. 

slide 5 - SLEEPVRAAG

Maak met de klas de volgende sleepvraag. Ze slepen het afval naar de juiste afvalbak. De kleurcodes van de afvalpakken zijn: Oranje = PMD
Blauw = papier en karton
Groen = GFT
Grijs = restafval

Antwoorden: Het drinkflesje moet bij het PMD. De bladeren en de eierschalen mogen wél bij het GFT, dus in de groene bak. 

SLIDE 6 - SLEEPVRAAG

Maak met de klas de volgende sleepvraag. Ze slepen het afval naar de juiste afvalbak. De kleurcodes van de afvalpakken zijn: Oranje = PMD
Blauw = papier en karton
Groen = GFT
Grijs = restafval

Antwoorden: Lucifers moeten bij het restafafval. Deze zijn te chemisch voor het GFT. De bananenschil en de bloem mogen wel bij het GFT. 

Slide 7 - video

Bekijk de video van ca. 5 minuten over het verwerken van GFT-afval.

Slide 8 - Toepassing

Stel de vraag van de slide aan de klas. Wat is de eerste stap in het verwerken van GFT-afval? De kinderen overleggen wat het juiste antwoord is. Het juiste antwoord is B, het afval wordt vermalen.

Slide 9 - toepassing

Maal samen met de kinderen de volgende vraag: Het fijne materiaal wordt door beestjes opgegeten. Wat komt er door die beestjes vrij? De kinderen overleggen wat het juiste antwoord is. Het juiste antwoord is A biogas. 

SLIDE 10 - TOepassing

Beantwoord samen met de kinderen de vraag: Wat gebeurt er met het materiaal dat uit de vergister komt? De kinderen overleggen wat het juiste antwoord is. Het juiste antwoord is D, Het wordt gemixt met organisch materiaal. 

Slide 11 - Toepassing

Beantwoord samen met de kinderen de vraag: Wat blijft er over nadat het materiaal door de zeef is gegaan? De kinderen overleggen wat het juiste antwoord is. Het juiste antwoord is A compost. 

Slide 12 - Toepassing

Beantwoord samen met de kinderen de vraag: Waarvoor kun je compost gebruiken? Hebben ze het zelf wel eens gebruikt? Weten ze waar je het kunt kopen of vinden?

slide 13- video

Bekijk de video met de klas. Jullie gaan samen voor de klas ook een wormenhotel maken. 

Stappenplan voor het maken van een wormenhotel:

1. Maak vooraf gaten in 2 emmers aan de onderkant en zijkant.

2. Meng de droge bladeren, stro of het karton en papier met de compost.

3. Voeg water toe aan het mengsel. Niet te veel water, het moet een soort spons worden waar geen water meer uitkomt.

4. Doe het basismateriaal in de emmer met de gaten. Zet deze emmer met basismateriaal op de dichte emmer (op een steen of bloempot zodat de emmer iets omhoog komt).

5. Voeg de compost met compost-wormen erop. Nu gaan de wormen zich thuisvoelen. Dat duurt ongeveer een week.

6. Na een week doe je de GFT-resten in de derde emmer. Zet deze emmer bovenop. Nu kunnen de wormen omhoog.

SLIDE 14 - afsluiting

Beantwoord samen met de kinderen de centrale vraag van deze les: Wat is GFT-afval en hoe wordt het verwerkt? 
De kinderen hebben ook geleerd wat de regels zijn rond GFT. Vraag dit na aan de klas: Wat mag er wel bij het GFT-afval? Wat mag er niet in? Welke bak is voor het GFT? Wat kun je maken van GFT-afval?