lesson plan

Lesplan Mission Symphonic

A lesson plan by Rotterdams Philharmonisch Orkest

Ready to use this lesson plan? Use the button below to save a copy of this lesson plan in your account. After doing so, you will be able to modify the lessons as you wish.

Introductie

Met het project Mission Symphonic van het Rotterdams Philharmonisch Orkest maken leerlingen kennis met de wereld van de klassieke muziek. Samen gaan de leerlingen op missie en leren de muziek van toen kennen op een eigentijdse manier van nu. 

De Missie
Mission Symphonic bestaat uit verschillende onderdelen en lagen waarin leerlingen kennis maken en aan de slag gaan met symfonische muziek. 
De missie start online in de klas met het bekijken van een serie spannende filmpjes en lessen in LessonUp over de muziekstukken van de Missie, daarna bepaalt de klas met welk muziekstuk zij verder willen in hun missie tijdens de workshops van SKVR(= facultatief).
Geheime codes in de filmpjes....
Zorg dat je met je klas de filmpjes goed bekijkt, ze bevatten geheime codes.. wellicht kunnen ze die al in de filmpjes vinden? Tijdens de voorstelling komen deze verhaallijnen en geheime codes terug.

De volgende stap gaan de leerlingen via de online methode van ZangExpress 4 muziekstukken uit de missie oefenen. Daarna komt de hoofdmissie; de voorstelling in de Doelen.


Tijdens deze voorstelling zingen alle leerlingen, begeleid door het voltallige Rotterdams Philharmonisch Orkest, samen de bekende melodieën van diverse componisten die zij tijdens hun missie hebben leren kennen met de online zanglessen van ZangExpress. Tijdens de voorstellingen worden leerlingen meegenomen in de muziek die zij al kennen via hun missie, maar de geheime agenten uit de Lokroep van de Vuurvogel zijn weer terug in deze voorstelling, zij zoeken een geheime code die zij moeten kraken. Helpen jullie leerlingen mee?


OVERZICHT VAN HET LESPAKKET
In dit lesmateriaal vind je:
  • 10 interactieve lessen en de 10 filmpjes van Mission Symphonic.
  • Elke les heeft een zelfde opzet.
  • Het belangrijkste is het filmpje te bekijken in slide 2 van elke les.
  • Elk filmpje duurt ongeveer 5- 8 minuten.
  • Heeft u weinig tijd kunt u de andere lesonderdelen eventueel laten vallen.
KERNDOELEN
De lessen sluiten aan bij de Kerndoelen Kunstzinnige oriëntatie
Nr. 54: De leerlingen leren beelden, taal, muziek, spel en beweging te gebruiken om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te communiceren.
Nr. 55: De leerlingen leren op eigen werk en dat van anderen te reflecteren.
Nr. 56: De leerlingen verwerven enige kennis over en krijgen waardering voor aspecten van cultureel erfgoed.
Ervaringsvormen: actief (kunst maken), receptief (kunst beschouwen)