Beeld en Geluid Onderwijs
Een enorme collectie interessant AV-materiaal, gratis voor gebruik in het onderwijs

Mijn nacht met Vedder - Buddy Tegenbosch

Beeld bij je boek
Mijn nacht met Vedder - Buddy Tegenbosch
Voor het eerst bij Beeld en Geluid op school? Kijk hier voor een korte instructie.

1 / 10
next
Slide 1: Slide
NederlandsMiddelbare schoolvmbo, mavo, havo, vwoLeerjaar 1,2

This lesson contains 10 slides, with text slides.

time-iconLesson duration is: 20 min

Introduction

Mijn nacht met Vedder is het verhaal van twee jongeren die elkaar weten te vinden tijdens een nacht die ze nooit zullen vergeten. Noor wil haar overleden vader niet vergeten, Vedder helpt om dit voor elkaar te krijgen.

Instructions

Gebruik deze les om het boek Mijn nacht met Vedder vooraf wat beter te belichten. Waar gaat het over? Willen de leerlingen dit boek lezen? Je kunt ook achteraf bekijken welke thema's de leerlingen herkennen en wat ze er zelf mee doen.

Items in this lesson

Beeld bij je boek
Mijn nacht met Vedder - Buddy Tegenbosch
Voor het eerst bij Beeld en Geluid op school? Kijk hier voor een korte instructie.

Slide 1 - Slide

Het verhaal
‘Ik wil ervoor zorgen dat ik niet vergeten word.’ Eigenlijk bedoelt Noor hiermee niet zichzelf, maar haar vader. Hij is plotseling overleden en hoewel Noor hem ontzettend mist, merkt ze tot haar schrik dat ze soms een paar uur niet aan hem heeft gedacht. De angst om haar vader te vergeten wordt steeds groter. Dan klopt Vedder op haar slaapkamerraam. Hij neemt haar een nacht mee op zijn Harley en zorgt ervoor dat ze het verlies van haar vader letterlijk een plek kan geven. Mijn nacht met Vedder is het verhaal van twee jongeren die elkaar weten te vinden tijdens een nacht die ze nooit zullen vergeten.Slide 2 - Slide

De schrijver Buddy Tegenbosch
Buddy Tegenbosch besloot na zijn eindexamen naar de sportacademie te gaan, maar werd uiteindelijk piloot. Na jaren vliegen wilde hij iets creatiefs gaan doen: schrijven. Inmiddels heeft Buddy vijf boeken geschreven: Pokerface, Oog om Oog, Livestream, Match en Mijn nacht met Vedder. Voor het schrijven van deze boeken won Buddy verschillende prijzen, zoals de Prijs van de Jonge Jury. Naast het schrijven werkt Buddy mee aan PLOT26, een digitale en interactieve lesmethode Nederlands.
Fotograaf: Martijn van de Griendt

Slide 3 - Slide

Het Laatste Avondmaal
Bron: Van mislukking tot meesterwerk
1489 - 1499, AVROTROS
Vedder maakt voor Noor Het Laatste Avondmaal van Leonardo Da Vinci in graffiti. Dit doet hij omdat Noor hem ooit heeft verteld dat haar vader haar alles over dit schilderij kon vertellen, en Noor altijd meenam in zijn enthousiasme.

Om Noor te helpen haar vader nooit te vergeten, maakt Vedder voor haar het Laatste Avondmaal. Een grote muurschildering van een scène uit de bijbel, maar dan gemaakt met graffiti.

Slide 4 - Slide

Noors vader is een tijd terug overleden. Veel van haar klasgenoten hebben haar verdriet niet gezien, maar Vedder wel. Noor is heel bang om haar vader te vergeten. Vedder zorgt ervoor dat Noor haar vader (en Vedder) nooit meer vergeet, niet alleen door het Laatste Avondmaal, maar ook door de roadtrip die ze samen maken. 
Rouw
Bron:  De Verwondering, KRO-NCRV

Slide 5 - Slide

Dementors, depressie
Vedder vergelijkt een depressie met de dementors uit Harry Potter. Hij zegt: "Ze zuigen je leeg, totdat er niks overblijft. Geen kleur, geen gevoel, geen energie. Niks." Dat hij deze vergelijking maakt is niet zo vreemd. Dementors zijn gebaseerd op de ervaringen die J.K. Rowling (de schrijfster van de Harry Potter boeken) zelf met depressie had. Dementors zuigen inderdaad alle leuke gedachten weg, en laten de slachtoffers alleen nog denken aan vreselijke gebeurtenissen. Een gevecht met een dementor is zo in feite een gevecht met een depressie.

Slide 6 - Slide

Happiness
"I'm going home where my people live, need a little bit of happiness, yeah"

Net als Noor op de motor stapt bij Vedder, zet hij het nummer Happiness op van Jonathan Jeremiah. Soms voelt hij de somberheid van dementors, maar soms ook happiness.
Bron: 3 ON STAGE: NORTH SEA JAZZ 2011, NPS

Slide 7 - Slide

Wist je dat?
Vedder's motor - een Harley Davidson Electra Glide Ultra 1800cc Limited edition - ziet er ongeveer uit als de motor op de foto hiernaast. Wist je dat de eerste Harley-Davidson motor in een schuurtje gemaakt werd? Dat de Harley-Davidson motors in de Eerste Wereldoorlog gebruikt werden? En dat de oudste nog bestaande Harley-Davidson club opgericht werd in 1928? 

Slide 8 - Slide

Bron: Spuiten en slikken 2016 BNN
Heb jij wel eens met rouwen te maken gehad? Hoe ging je daarmee om?

Wat zou jij kunnen doen om ervoor te zorgen dat iemand nooit vergeten wordt?

Heb jij bepaalde liedjes die je altijd opzet als je je somber, of juist blij voelt?

Om over na te denken...

Slide 9 - Slide

Meer fragmenten?
Bekijk alle fragmenten uit de collectie van Beeld en Geluid op school voor dit boek.

Slide 10 - Slide