Beeld en Geluid Onderwijs
Een enorme collectie interessant AV-materiaal, gratis voor gebruik in het onderwijs

Onze kinderen - Renée van Marissing

BEELD EN GELUID BIJ JE BOEK
 Onze kinderen - Renée van Marissing
Voor het eerst bij Beeld en Geluid op school? Kijk hier voor een korte instructie.
1 / 10
next
Slide 1: Slide
NederlandsMiddelbare schoolhavo, vwoLeerjaar 4-6

This lesson contains 10 slides, with text slides.

Introduction

Mia staat op het punt moeder te worden als haar vader overlijdt. Terwijl ze samen met haar zus zijn huis leegruimt, komen negatieve herinneringen boven en vraagt ze zich af of ze wel een goede moeder zal worden.

Items in this lesson

BEELD EN GELUID BIJ JE BOEK
 Onze kinderen - Renée van Marissing
Voor het eerst bij Beeld en Geluid op school? Kijk hier voor een korte instructie.

Slide 1 - Slide

Leesbevordering met Beeld en Geluid
Deze omlijsting van de Libris Literatuurprijs is een samenwerking tussen 
Het doel is om lezers, en met name leerlingen van het VO, handreikingen te geven in het kiezen van een boek, het interpreteren van een boek en vooral een mooie ingang te geven om te praten over een boek. Laat je via deze lessen inspireren door beeld (fragmenten) en geluid (via #DeZin) bij het boek. 

Dit is gemaakt door studenten en docenten van de hogeschool Windesheim.

Slide 2 - Slide

Boektrailer
Met de boektrailers #DeZin willen we lezers zich nog scherper bewust maken van wat taal met je kan doen. Je kunt een boek lezen als een glijbaan waarin je met steeds meer snelheid naar het eindpunt roetsjt. Maar nog mooier is om af en toe stil te staan bij wát je nu eigenlijk leest, hoe de woorden tot je komen, hoe de zinnen gevormd zijn. Wat bracht de schrijver ertoe deze woorden zo achter elkaar te zetten dat jij, als lezer, geraakt wordt. Door schoonheid, verbazing of misschien wel tot ergernis.

#DeZin daagt ook jou uit om op zoek te gaan naar jouw zin in je boek. En maak daar weer een mooi verhaal van. Dan creëer jij ook weer een boektrailer met #DeZin.
Meer weten? Bekijk het hier.

Slide 3 - Slide

Boektrailer Onze kinderen
Docent Nederlands Mare de Vries vertelt over Onze Kinderen van Renée van Marissing en over de zin die haar aansprak.  

Slide 4 - Slide

Het verhaal
Onze kinderen is een verhaal over verlies, rouw, familie en ouderschap. Mia, de hoofdpersoon, gaat na het overlijden van haar vader samen met haar zus Iris zijn huis leegruimen. Tijdens het sorteren, opruimen en weggooien van de spullen van haar vader komen jeugdherinneringen bovendrijven en ontdekt Mia dat zij anders naar het verleden kijkt dan haar zus. Ook verschillen zij in de manier waarop zij afscheid nemen van het huis en de spullen. 
Mia staat op het punt moeder te worden; haar vriendin Sally is zwanger van hun eerste kind. Het verlies van haar vader maakt dat Mia nadenkt over wat ouderschap behelst en wat zij doorgeeft aan haar zoon. 


Slide 5 - Slide

De schrijver Renée van Marissing
Renée van Marissing (1979) studeerde af als dramaschrijver aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.  Ze is schrijver van romans, spoken word, hoorspelen en (muziek)theater teksten.  
Onze Kinderen is haar vierde roman. 
Foto: Bianca Sistermans

Slide 6 - Slide

De nalatenschap
In dit fragment uit De nalatenschap is te zien hoe een broer en zus samen de spullen van hun moeder sorteren. De verschillen in keuzes maken over wat te bewaren en wat weg te gooien is een van de onderwerpen in Onze kinderen. 









DOKUMENT DE NALATENSCHAP SORTEREN
29-01-2007 | Omroep: NCRV

Slide 7 - Slide

Fragmenten bij het verhaal
De vader van Mia was alcoholist. Zijn verslaving kleurt Mia's jeugdherinneringen. Tijdens het leegruimen van haar vaders huis stelt Mia zichzelf de volgende vragen: In hoeverre spelen genen een rol bij verslaving? Heb je als kind later meer kans om zelf verslaafd te raken? Hoe ga je als kind om met de verslaving van een ouder? 

Verslaving: genen en gedrag
Bekijk hier het fragment

Slide 8 - Slide

Fragmenten bij het verhaal
Bron: Spuiten en slikken 2016 BNN
In Onze kinderen voelt het leegruimen van haar vaders huis voor Mia als afbreken. Terwijl ze recht wil doen aan haar vader en tegelijkertijd ontdekt dat ze haar vader eigenlijk ook niet goed kende. In hoeverre is hij getekend door de periode die hij als kind woonde op Java?
Onze kinderen roept veel vragen op:
Hoe goed ken je je naasten/ ouders? Kun je rouw loskoppelen van spullen? Wanneer is een huis nog het huis van de overledene en wanneer niet meer? Zijn onze herinneringen waar? Hoe verhoud je je tot je verleden tot het heden en wat geef je door aan je kinderen?



 


Hoe speelt ons verleden door in ons heden en in de toekomst van onze kinderen?

Hoe verbind je je met de wereld en met een geliefde? 


Om over na te denken...

Slide 9 - Slide

Meer weten?
Kijk dan ook eens hier naar ...
Bekijk de lijst met alle fragmenten voor alle boeken van 
de longlist van de Libris Literatuurprijs 2022 op Beeld en Geluid op school.

Er is ook een podcast gemaakt over schrijfster Renée van Marissing en haar boek. Beluister deze hier... 

Slide 10 - Slide