Waarom is de customer journey zo belangrijk?
Ach, denk je misschien. Ik heb een klein bedrijf, ik heb al die poespas toch helemaal niet nodig? Think again! Hoe klein je bedrijf ook is, het is slim om goed in beeld te hebben hoe jouw klant voor het eerst kennismaakt met je en welke fases hij doorloopt voordat hij iets koopt of bestelt bij je. Sla je de plank ergens in het proces mis? Dan gaat ‘ie naar je concurrent. Een kleine aanpassing kan ervoor zorgen dat hij wél koopt. Of steeds weer terugkomt. Dus ook jij kunt aan de slag met het verbeteren van de klantreis. En dat hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn.
Fases van de klantreis
De gehele klantreis kun je onderverdelen in vijf verschillende fases. Online vind je verschillende termen en uitleg voor deze fases. Hieronder zie je de stappen die klanten in ieder geval doorlopen. En nog belangrijker: wat kun jij doen in die fase?
Fase 1: Oriëntatie
Jouw potentiele klant heeft een probleem en gaat op zoek naar een product of dienst om dat probleem op te lossen. Naamsbekendheid is heel belangrijk in deze fase. Je wilt namelijk dat je doelgroep als eerste aan jou denkt.
Wat doe jij: zorg dat je zichtbaar en vindbaar bent en laat zien wie je bent/ wat je verkoopt. Hier passen landingspagina’s, blogs, inspirerende video’s en mooie foto’s goed bij. Denk ook aan de potentiële klanten die nog niet eens wéten dat ze behoefte hebben aan jouw product of dienst. Jouw content verspreid je via social media, Google, radio, tijdschriften of misschien zelfs televisie.
Fase 2: Afweging
In deze fase maakt jouw potentiele klant een afweging. Met welke aanbieder ga ik in zee?
Wat doe jij: overtuigen waarom ze bij jou moeten zijn! Laat positieve reviews zien, mooie klantcases en instructievideo’s. Met inhoudelijke artikelen overtuig je je doelgroep ervan dat jij de kennis in huis hebt. Wat zou jij zelf willen weten voordat je tot aankoop over gaat? Neem ook vooral de obstakels weg in deze fase: leg goed uit wat het retourbeleid is, hoe lang de verzending duurt, waar men na aankoop met vragen terecht kan, etc.
Fase 3: Aankoop
De keuze is gemaakt en jouw klant gaat tot aankoop over. Yes!
Wat doe jij: zorg dat deze fase in ieder geval technisch goed loopt. Bestellen, betalen, gegevens invoeren; alles moet vlekkeloos verlopen. Bij sommige producten kun je heel slim een aanvullende suggestie doen. Wanneer iemand foundation bestelt; zorg je dat zij een aanbieding krijgt van de foundation inclusief make-up kwast, primer en dagcrème. Zit je niet zo in de make-up; dit was maar een voorbeeld 😉.
Fase 4: Gebruik
Na aankoop is de klantreis nog niet voorbij! Het kan namelijk zijn dat jouw klant nog vragen heeft.
Wat doe jij: kijk je of jouw klant nog hulp nodig heeft. Extra uitleg of nog een instructievideo kan helpen. Zorg dat je goed bereikbaar bent voor eventuele vragen. En zorg dat je zichtbaar blijft bij je klanten.
Fase 5: Loyaliteit
Natuurlijk wil je dat je klant na deze aankoop weer bij jou terugkomt! Sterker nog; je wilt dat hij je ambassadeur wordt en aan iedereen vertelt hoe blij hij is met jouw product of dienst.
Wat doe jij: geef ook je bestaande klanten aandacht en zorg dat ze loyaal zijn aan jouw merk/winkel/dienst. Dit doe je door ze niet uit het oog te verliezen. Laat ze nieuwe producten zien met goede uitleg en laat zien dat je blij met ze bent.
Ideeën hierbij:
Korting voor een volgende/aanvullende aankoop
Klantkaart/profiel met extra voordelen
Events voor trouwe klanten
Acties waarbij klanten foto’s maken met jouw product (die jij slim deelt)
Kortom: werk aan de winkel! Je hoeft niet meteen Cool Blue te zijn om voordeel te hebben van een uitgedachte klantreis. Teken de klantreis voor jouw product of dienst gewoon eens uit. En bedenk waar jouw (potentiële) klant in elke fase behoefte aan heeft of tegenaan loopt. Aanpassingen of ideeën hoef je natuurlijk ook niet meteen helemaal door te voeren. Een stap-voor-stap werkwijze werkt ook prima.
Succes!