Allergische reactie en insectenbeet

Allergische reactie en insectenbeet
1 / 30
next
Slide 1: Slide
DoktersassistenteMBOStudiejaar 1

This lesson contains 30 slides, with interactive quizzes, text slides and 2 videos.

time-iconLesson duration is: 90 min

Items in this lesson

Allergische reactie en insectenbeet

Slide 1 - Slide

Wat gaan we doen deze les?
Theorie allergische reactie
Casussen oefenen
Huiswerk bespreken

Slide 2 - Slide

Lesdoelen
Aan het eind van de les : 

  • kan de student urgenties bepalen m.b.t. allergische reacties en insectenbeten
  • kan de student een passend advies geven m.b.t. allergische reacties en insectenbeten
  • kan de student allergische reacties herkennen

Slide 3 - Slide

wat weet je van een
allergische reactie en insectenbeet?

Slide 4 - Mind map

Is het ernstig?

Gestoken of gebeten worden door een insect is dikwijls onaangenaam, maar heeft meestal geen ernstige gevolgen, behalve bij mensen die er allergisch op reageren of als de beet of steek een ziekte overbrengt.

Een insectensteek kan een algemene allergische reactie (anafylaxie) veroorzaken. Vooral wespensteken zijn berucht.

Slide 5 - Slide

Insectensteek

Muggen, vlooien, wespen, bijen, mieren, teken en steekvliegen bijten of steken. Insecten steken uit zelfverdediging, omdat ze zich voeden met menselijk bloed of om, in het kader van de voortplanting, eieren te deponeren. Terwijl ze steken, brengen ze een giftige stof in de huid. Niet de prik zelf, maar het gif veroorzaakt de jeuk, pijn of zwelling. Sommigen hebben veel last van een insectensteek, anderen nauwelijks. Een steek van een bij, steekvlieg of wesp is pijnlijk en kan een flinke bult geven. Vooral een bijensteek veroorzaakt veel zwelling. Bijen laten hun angel in de huid achter.
Lokale reactie op insectensteek

De steekplaats kan de volgende verschijnselen vertonen: roodheid, zwelling, pijn en jeuk. De lokale reactie kan de tweede dag in heftigheid toenemen. Soms zit het insect of de angel nog in de huid. Na een insectensteek kan de huid ontsteken. Aderontsteking en lymfeklierzwelling zijn mogelijk. Ook kan ter plekke een bacteriële huidontsteking (erysipelas) ontstaan: de huid is rood en pijnlijk. Dikwijls krijgt de patiënt koorts en kan zich flink ziek voelen. Dit is reden voor antibiotica.

Slide 6 - Slide

De insecten die steken, laten bij de steek meestal gif achter in onze huid. Daar reageert onze huid op met een bult(je), roodheid, jeuk of pijn. Een bij laat zijn angel in onze huid achter. Steken van wespen en bijen kunnen flink pijn doen. De ene mens heeft meer last van de insectensteken dan de andere.

Teken bijten zich vast in de huid van mens en dier om een maaltje bloed te kunnen consumeren. Als de teek genoeg bloed binnen heeft, laat hij de huid weer los.

Slide 7 - Slide

Klachten bij een allergische reactie insectenbeet.
Binnen enkele seconden tot uren na de steek of beet, meestal binnen een uur, kunnen lichte tot levensbedreigende verschijnselen ontstaan. Meestal zie je de reacties direct, soms ontstaan ze na enige uren. De huid gaat jeuken, wordt rood of vertoont netelroos – dat is huiduitslag die erop lijkt alsof de patiënt in de brandnetels is gevallen. Oogleden en lippen kunnen opzetten. Vaak reageert het maag-darmkanaal met misselijkheid, braken, buikkrampen en diarree. Een heel ernstig toestandsbeeld is als er ook kortademigheid ontstaat

Slide 8 - Slide

Anafylactische reactie





Levensbedreigend wordt het als de bloedsomloop erbij betrokken raakt. Door de algemene allergische reactie verwijden de bloedvaten en lekt er vocht door de beschadigde vaatwand. Dit kan leiden tot shock (anafylactische shock). Dan heeft de patiënt een koude, bleke huid, hij transpireert, is duizelig en raakt soms bewusteloos. Deze anafylactische shock moet snel behandeld worden met een epinefrine-injectie. Epinefrine is een stof die van nature in het lichaam voorkomt. Zij wordt gemaakt in de bijnier en zorgt onder andere voor een toename van hartslag en bloeddruk. Deze stof maakt het lichaam klaar om in actie te komen. Epinefrine kan ook worden geïnjecteerd in het lichaam en zorgt ervoor dat hartslag en bloeddruk weer worden genormaliseerd. Epinefrine werd vroeger ‘adrenaline’ genoemd.

Slide 9 - Slide

Slide 10 - Video

Quincke’s oedeem heet ook wel ‘angio-oedeem’.
 Wanneer iemand daar last van heeft, krijgt hij in korte tijd vochtophopingen in zijn lichaam. Die vochtophopingen ontstaan door lekkage van bloedvaatjes die dieper in de huid zijn gelegen. Quincke’s oedeem is een variant van netelroos (urticaria), de vaak heftig jeukende uitslag van de huid die begint met rode vlekjes en daarna in verdikte bleke plekken kan overgaan. Alleen is er bij Quincke’s oedeem niet altijd jeuk (of alleen in het begin) en is de huid bleek.
In het begin van een allergische reactie hoeft er nog niet zo’n alarmerend beeld te zijn. De slijmvliezen in de mond van de patiënt zwellen misschien op. Als het slijmvlies van de luchtweg opzwelt, kan de patiënt moeite krijgen met ademen. 
Als de patiënt Quincke’s oedeem krijgt, moet met spoed de mondholte worden geïnspecteerd.

Slide 11 - Slide


Ontstekingen van de huid

Ziekte van Lyme


erythema migrans


Teken kunnen de ziekte van Lyme overbrengen. De ziekte van Lyme is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door Borrelia burgdorferi, een spiraalvormige bacterien









erisypelas

 
De plaats waar het insect heeft gestoken, kan rood worden, zwellen, pijn doen en jeuken. De huid kan ontsteken. Ook kan er aderontsteking en lymfeklierzwelling ontstaan. De insectensteek kan aanleiding geven tot een bacteriële infectie. Als de huid flink rood en pijnlijk wordt, heeft de patiënt misschien erisypelas. De patiënt krijgt dan koorts en kan zich ziek voelen. De huisarts schrijft dan antibioticum voor.

 
erisypelas

De plaats waar het insect heeft gestoken, kan rood worden, zwellen, pijn doen en jeuken. De huid kan ontsteken. Ook kan er aderontsteking en lymfeklierzwelling ontstaan. De insectensteek kan aanleiding geven tot een bacteriële infectie. Als de huid flink rood en pijnlijk wordt, heeft de patiënt misschien erisypelas. De patiënt krijgt dan koorts en kan zich ziek voelen. De huisarts schrijft dan antibioticum voor.

Slide 12 - Slide

Slide 13 - Video

Advies  bij heftige allergische reactie
 Als de patiënt kortademig is: laat hem rechtop zitten. Als dat niet kan, laat hem dan liggen met de benen hoger dan het hoofd. Als hij al een Epipen ® in huis heeft, moet hij die gebruiken. Als de patiënt al eens eerder een heftige allergische reactie heeft gehad op de beet of de steek van hetzelfde insect, is dat ook reden om met spoed een dokter te raadplegen.

Slide 14 - Slide

Advies Quincke's oedeem
Bij Quincke’s oedeem moet de huisarts met spoed de mondholte inspecteren.
Bij een hoorbare stridor ambu bellen.

Slide 15 - Slide

Tekenbeet Advies
Ter voorkóming van besmetting met Borrelia, de verwekker van de Ziekte van Lyme, moet een teek zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen een etmaal verwijderd worden.

Tot 3 maanden na de tekenbeet contact opnemen als er langzaam een rode of blauwrode vlek op die plek komt, (erythema migrans), bij dubbelzien of een scheef gelaat, bij tintelingen/ krachtverlies in arm/ been of bij gewrichtsklachten.

Profylactische behandeling met een antibioticum kan zinvol zijn binnen 72 uur na de tekenbeet.

Slide 16 - Slide

Advies insectenbeet
Als iemand gestoken is door een insect, kan een koude, natte doek jeuk, zwelling en pijn verlichten. Jeuk kan ook worden verlicht door zelfzorgmiddelen die bij de drogist en apotheek te koop zijn. Bij een bijensteek moet worden gekeken of de angel nog in de huid zit: die moet eruit. Als de patiënt een ring draagt en een insect heeft in de hand of vinger gestoken, moet de patiënt de ring afdoen, want de vinger gaat waarschijnlijk zwellen.

Slide 17 - Slide

Urgenties

U1 
Kortademig>snel ontstaan
Anafylaxie

U2
 Quinckes oedeem
Kortademig
Progressieve zwelling in mondholte en/of keelholte

U3

Heftige lokale allergische reactie
(Een heftige lokale zwelling is groter dan 10 centimeter in doorsnede. Dit kan zijn bij een insectensteek, een beet en bij ernstige reacties op bijvoorbeeld haarverf.)

Niet te verwijderen teek

U4
Teek > 24 uur vastgezeten

Slide 18 - Slide

thuisarts.nl
Insectenbeet
Tekenbeet
Eikenprocessierups
Hooikoorts

Slide 19 - Slide

Welke klachten geeft de eikenprocessie rups?

Slide 20 - Open question

welk advies geef je bij een patiënt die klachten heeft van de eikenprocessierups?

Slide 21 - Open question

Welke klachten heeft een patiënt die hooikoorts heeft?

Slide 22 - Open question

Welke adviezen geef je aan een patiënt met hooikoorts

Slide 23 - Open question

kortademig>snel onstaan
A
U3
B
U4
C
U2
D
U1

Slide 24 - Quiz

TEEK NIET TE VERWIJDEREN
A
U1
B
U2
C
U3
D
U4

Slide 25 - Quiz


A

Slide 26 - Quiz


A

Slide 27 - Quiz


A

Slide 28 - Quiz

Slide 29 - Slide

Slide 30 - Slide