thema 8 les 1 aangepast

Les 1 -> Houding
N&T
Thema 8


1 / 56
next
Slide 1: Slide
Natuur en TechniekHBOStudiejaar 2

This lesson contains 56 slides, with interactive quizzes, text slides and 4 videos.

Items in this lesson

Les 1 -> Houding
N&T
Thema 8


Slide 1 - Slide

gebruik de les van Robert om dat de theorie goed in je hoofd te krijgen. Op de geeltjes in deze sheet worden alleen wat punten genoemd.
Heb bij je: stapeltjes van 12 velletjes papier, blokken, plakbandrolletjes
les 1
les 2
les 3
les 4
les 5
Houding
Theorie en ontwerpend leren
Kunstmatige intelligentie en het onderwijs
Scratch en stelling waterraket
Escaperoom en gamification
techniek circuit 
Thema 8 - Onderzoek, creëer en verwonder

Toetsing door je 
Kennisclip!

Slide 2 - Slide

Het einddoel is jullie wel bekent van dit Thema, namelijk de kennisclip. 
Vertel kort over de tussenclips en de eindclip.
Vertel per week wat we gaan doen. Het zijn onafhankelijke lessen. 
Leerdoelen LES 1
     Deel I
  • Je weet wat spiegelneuronen zijn
  • Je bent je (nog meer) bewust van eigen houding rondom N&T onderwijs

    Deel II
  • Je hebt een les ervaren en weet hoe je die in de groep zou kunnen gebruiken 
  • Je ervaart het belang van onderzoekend leren

Slide 3 - Slide

Deel 1 is theoretisch, maar ook ruimte voor discussie
 en deel 2 ben je lekker bezig
Wat versta jij onder de nieuwsgierige en onderzoekende houding van een leerkracht?

Slide 4 - Open question


Vraag: 
wat is verwondering
voorbeelden
stageklas?
Wat versta jij onder de nieuwsgierige en onderzoekende houding van een leerkracht?



Slide 5 - Slide

This item has no instructions

Wat versta jij onder een nieuwsgierige en onderzoekende houding?

Slide 6 - Open question

This item has no instructions

Verwondering

Slide 7 - Slide

Vanuit verwondering en nieuwsgierigheid stellen kinderen vragen, signaleren ze problemen of fantaseren ze over futuristische uitvindingen. Vragen, problemen en uitvindingen

Nieuwsgierigheid en verwonderen willen weten en begrijpen is iets dat vooral jonge kinderen van naturen doen en hebben. 
Kinderen laten zich graag verwonderen door technologie. Denk maar aan de smartphone en robots

Slide 8 - Video

This item has no instructions

SPIEGEL
NEURONEN



FACIAL
FEEDBACK
mensen beïnvloeden met woorden, maar 
vooral zonder woorden

Slide 9 - Slide

SPIEGELNEURONEN zorgen ervoor
dat je de glimlach op iemands gelaat (bijv de lach van de leraar wordt overgenomen door de leerlingen) overneemt (= spontaan)

FACIAL FEEDBACK zorgt ervoor dat je de bijhorende EMOTIE overneemt - dit kan ook wanneer je geforceerd iemand expressie overneemt

Slide 10 - Video

Dit filmpje geeft uitleg over het ontstaan van spiegelneuronen en wat het is

Slide 11 - Video

En dat dit werkt is terug te zien in deze clip. 
Misschien kennen jullie hem, maar jouw houding is aanstekelijk voor anderen. 
Doen we veel en automatisch! Beschrijf voetbalwedstrijd, automatisch meeschoppen . Meerijden in de auto. of spiegelen als je in gesprek bent.

Het was op donderdag z'n drukke dag in de klas  pff kinderen waren  niet te genieten enz enz. Maar vaak is het dat de kinderen niet moeier zijn, maar dat de leerkracht moeier is en de kinderen het gedrag van de lk spiegelen. 

JUllie voorbeelden in de klas? 

Inzetten om grondhouding te benadrukken. 

DE ONTDEKKING VAN SPIEGELNEURONEN
De technieken om het menselijk brein te onderzoeken worden steeds beter. Een van deze technieken is Functional Magnetic Resonance Imaging (fMRI). Met een fMRI kunnen wetenschappers zien in welke hersengebieden de doorbloeding sterker is dan in andere gebieden. Hersengebieden die actief zijn – omdat ze een taak uitvoeren – hebben namelijk meer bloed nodig. Door het gebruik van fMRI kunnen wetenschappers beter begrijpen hoe onze hersenen functioneren.
Zo werd de jaren ’90 van de vorige eeuw werd – bij toeval – een belangrijke wetenschappelijk ontdekking gedaan door Giacomo Rizzolatti en zijn collega’s. Ze waren bezig met onderzoek naar de activiteit van neuronen (zenuwcellen) in de hersenen van aapjes. Ze zagen neuronen die niet alleen actief werden als de aapjes bewegingen zelf uitvoerden maar ook als ze anderen dezelfde beweging zagen doen. Ze noemde dit type neuronen “spiegelneuronen”.
SOCIAAL BEGRIP EN INTERPERSOONLIJKE RELATIES
Spiegelneuronen spelen een belangrijke rol bij sociaal begrip en interpersoonlijke relaties. Ze helpen je te begrijpen wat de ander voelt, denkt of doet. Spiegelneuronen zijn onder andere verantwoordelijk voor imitatiegedrag: Als twee mensen met elkaar in een ruimte zitten en een persoon legt zijn armen over elkaar, dan is de kans groot dat de ander dit automatisch ook doet.
Het kunnen imiteren van anderen is heel belangrijk. Ten eerste speelt imitatie een grote rol bij het leren van elkaar. Ten tweede is het ook heel belangrijk in het sociale verkeer tussen mensen. Hoe meer er gespiegeld wordt hoe meer solidariteit, betrokkenheid en saamhorigheid mensen ervaren (Hatfield, Cacioppo & Rapson 1994). Imitatie heeft een relatie met “empathie”. Uit onderzoek bleek dat er verschillen tussen mensen zijn in de mate waarin ze spiegelen. De meest empathische mensen, zijn mensen die het meest geneigd zijn om de houding, manieren en gezichtsuitdrukkingen van anderen te imiteren.(Chartrand an Bargh, 1999)
TIP: Bron voor je KennisClip
Op de site van het SLO staat een complete uitwerking over N&T onderwijs in relatie tot de houding...

https://www.slo.nl/thema/meer/wetenschap/componenten/houding/aspecten-wetenschappelijke-houding/

Slide 12 - Slide

Er komen vaker bronnen die je kunt gebruiken in je kennisclip.. Zeg dit duidelijk

Slide 13 - Link

Als je hem wil gebruiken in je clip en wil linken aan de literatuur staat er op de site van het SLO een complete uitwerking over N&T onderwijs in relatie tot de houding. Dit kan je gebruiken om jouw kennisclip en uiteindelijke clip in lesweek 5 vorm te geven. en op eigen handelen te refelecteren. Belangrijk is dat je kennis nodig hebt om kennis op te doen en dus om te begrijpen. 
Houding versus Talent?
Is jouw houding anders 
als je van jezelf denkt
dat je er geen talent voor hebt?

Slide 14 - Slide

Ja maar ik heb er gewoon niks mee! Ik heb er geen talent voor!
Ik kan dat gewoon niet! N&T is gewoon nix voor mij. Ik doe het niet hoor, kost mij zo veel tijd en kan het niet.


Vraag om ervaring met houding van anderen naar het talent van studenten
Ik had altijd moeite met talen. Dochter deed duolingo en toen...

Vraag om ervaring met houding van anderen naar talent van kinderen
Ik: ik heb geen talent voor begrijpend lezen en dit beïnvloedde mijn houding naar de klas


Slide 15 - Slide


Talent wordt gewaardeerd tegenwoordig Toch? Er zijn TV programma's waarin je flinke bedragen kan winnen.

Je hebt het of je hebt het niet, aangeboren is vaak geërfd van je voorouders. Talent is dus voor een selecte groep Voetballers (Daley en Danny Blind), zangeressen, actrices. 
Voorbeeld Jaden Agessi
Fixed mindset : je hebt het of je hebt het niet. 

‘Talent’ is een besmet begrip…. Het lijkt vaak te gaan om fysieke (topsporters) of muzikale talenten of cognitieve talenten bij de meerbegaafde leerling 


Slide 16 - Slide

‘Talent’ is een besmet begrip…. Het lijkt vaak te gaan om fysieke (topsporters) of muzikale talenten of cognitieve talenten bij de meerbegaafde leerlingen. Uit het OESO rapport, een onderzoek waarin het onderwijs in 65 landen vergeleken werd, in 2016 bleek dat wij in Nederland vrij veel tijd en aandacht besteden aan de wat zwakkere leerlingen en veel minder aan de hoogstpresterenden. Daardoor hebben wij op cognitief gebied veel minder echte uitblinkers dan in andere landen. Sinds 2016 worden er meer honoursgroepen, hoogbegaafdenklasjes en coordinatoren enz aangesteld en opgericht daardoor, er is meer geld beschikbaar. Nederland wil zijn plek in de top 10 qua kennis- en innovatieland behouden. Ook wordt talent vaak gezien als iets dat aangeboren is en voor een zeer selecte groep. En het lijkt te gaan om prestaties en performance. Dat kan leiden tot een dwingende cultuur waarin faalangst op de loer ligt.
Van der Sluis: of het wel of niet is aangeboren doet er niet toe, dat is niet relevant.

Slide 17 - Slide

Je hebt het of je hebt het niet, aangeboren is vaak geërfd van je voorouders. Talent is dus voor een selecte groep Voetballers (Daley en Danny Blind), zangeressen, actrices. De omgeving hoeft het alleen te ontluiken en stimuleren en vooral heel veel doelgericht te laten oefenen. Fixed mindset ligt op de loer: je hebt het of je hebt het niet. En: wat je al aanleg hebt als kind is voorspellend voor de toekomst.
Iedereen heeft meerdere talenten. Deze kunnen ontwikkeld worden door de inzet op leerprocessen. Al lerend en werkend ontluiken de talenten. De omgeving en de eigenaar gaan steeds samen op zoek om deze talenten te ontluiken. Voor talent moet wel geoefend worden. Motivatie, inzet en daadkracht zijn belangrijke sleutelwoorden om van beginnend talent naar toptalent te gaan.
‘Talent’ is een besmet begrip…. Het lijkt vaak te gaan om fysieke (topsporters) of muzikale talenten of cognitieve talenten bij de meerbegaafde leerlingen. Uit het OESO rapport, een onderzoek waarin het onderwijs in 65 landen vergeleken werd, in 2016 bleek dat wij in Nederland vrij veel tijd en aandacht besteden aan de wat zwakkere leerlingen en veel minder aan de hoogstpresterenden. Daardoor hebben wij op cognitief gebied veel minder echte uitblinkers dan in andere landen. Sinds 2016 worden er meer honoursgroepen, hoogbegaafdenklasjes en coordinatoren enz opgericht daardoor, er is meer geld beschikbaar. Nederland wil zijn plek in de top 10 qua kennis- en innovatieland behouden. Ook wordt talent vaak gezien als iets dat aangeboren is en voor een zeer selecte groep. En het lijkt te gaan om prestaties en performance. Dat kan leiden tot een dwingende cultuur waarin faalangst op de loer ligt.
Van der Sluis: of het wel of niet is aangeboren doet er niet toe, dat is niet relevant.

Slide 18 - Slide

Is talentontwikkeling een doel van het onderwijs? Waar zit het dan?
Voorkomen van afhankelijkheid van WW
Eerste doel belangrijkst: doorstroming VMBO naar HAVO moeilijk: minder van belang
Maatschappelijke participatie: belang van toegankelijkheid: sociale gelijkheid, gelijke kansen.
Belang persoonlijke vorming: resultaten minder belangrijk, kwaliteit in gedrang?

Slide 19 - Slide

This item has no instructions

- Maak 2 of 3 tallen
- Lees om beurten een kaartje voor
- 1 of meerdere mensen
     beantwoorden de vraag
- Hou het meest interessante
     kaartje apart. Deze bespreken 
     we na afloop
timer
15:00

Slide 20 - Slide

This item has no instructions

Slide 21 - Slide



Talenten die maatschappelijke problemen kan oplossen en dus belangrijk dat er  kennis is om deze problematieken het hoofd te bieden. zodat kinderen een eigen kritische houding kunnen ontwikkelen. 

Ook hierin is jouw houding dus leidend, want als jij als leerkracht N & T onderwijs niet aanbiedt of er niet open voor staat onthoud je de kinderen dus eigenlijk kennis die nodig is voor een goede ontwikkeling. 


Maatschappelijke uitdagingen waar ook onze leerlingen een bijdrage aan zouden kunnen leveren:
- Vergrijzing
Vluchtelingen
Integratie & diversiteit
Kansenongelijkheid
Klimaat
Energie en grondstoffen
Informatie & veiligheid, fake nieuws, deep fake
Polarisatie in de samenleving



Bron: Future of Jobs Report, World Economics Forum

Slide 22 - Slide

arbeidsmarkt: flexibiliteit, uniciteit, leven lang ontwikkelen, samenwerking


Om dat het hoofd te bieden vaak technische beroepen die een rol gaan spelen. 
Veel wordt overgenomen door technologie vroeger op het land 90 % op het land fysiek werk werd overgenomen door machines.  alles wat cognitief was werd over genomen door mensen in de vorm van diensten
Nu zie je dat ook deze diensten steeds meer overgenomen worden door technologie chatbots enz.  Als je en vraag hebt krijg je eerst een machine en daarna pas iemand aan de telefoon. of zelfs helemaal niemand meer aan de telefoon. 
Vraagt om andere banen kinderen in meenemen en voorbereiden. 




TIP:meer weten? https://www.slo.nl/thema/meer/21e-eeuwsevaardigheden/ 

Slide 23 - Slide

Om hier vorm aan te geven hebben scholen modellen om dit vorm te geven. Meest beende is 21 scills waarvan nu ook gezegd wordt dat deze domein specifiek zijn en er dus vakspecifieke kennis nodig is om vorm te geven. 
Kennis gaat dus voor aan vaardigheden , maar de grondhouding daaronder is houding. 

Slide 24 - Slide

This item has no instructions

Slide 25 - Slide

talentontwikkeling staat altijd wel ergens in de plannen van de school of het bestuur. 

Hoe dit zich zal gaan ontwikkelen de komende jaren moet nog blijken. Onlangs is in de tweede kamer een notie geplaats. Burgersschap en digitale geletterdheid krijgen een steeds specifiekere rol in het curriculum. Door de voorstellen van curriculum.nu is een streep gezet, maar men wil wel een doorpak maken met de resultaten die hieruit voort zijn gekomen. 

Slide 26 - Slide

This item has no instructions

21-ste eeuwse vaardigheden
houding
verwondering
de toekomstige beroepen
Talent
   ontwikkeling
https://cobiklas.nl/

Slide 27 - Slide

Klik op de letters: een voorbeeld 
De cobyklas wordt zichbaar
Hoe kan jij er als  leerkracht voor zorgen dat kinderen zich blijven verwon-deren?

Slide 28 - Slide

Laat ze reageren in de klas. Dit is belangrijk omdat ze deze vraag zelf moeten beantwoorden in de kennisclip

Slide 29 - Slide

Eigenlijk komen we dan weer terug op N en T onderwijs, jouw houding en vooral het doen en ontwerpen. Maken en onderzoeken van dingen de didactieken die jullie de afgelopen twee jaar aangeboden hebben gekregen. 

Zodat we heel toffe dingen kunnen maken even een voorbeeld. 

Slide 30 - Video

Dit zou heel leuk zijn, maar een beetje vergaand! ;)
leerdoelen LES 1
     Deel I
  • Je weet wat spiegelneuronen zijn
  • Je bent je (nog meer) bewust van eigen houding rondom N&T onderwijs

    Deel II
  • Je hebt een les ervaren en weet hoe je die in de groep zou kunnen gebruiken 
  • Je ervaart het belang van onderzoekend leren

Slide 31 - Slide

Deel 1 is theoretisch, maar ook ruimte voor discussie
 en deel 2 ben je lekker bezig
Onderzoeken                 of                Ontwerpen?
Thema 3                                                     Thema 7

Slide 32 - Slide

This item has no instructions

Hoe zat het ook al weer?

Slide 33 - Slide

www.ontwerpenindeklas.nl verwijzing naar thema 5
Originele model OL
Verkort model OOL

Slide 34 - Slide

1 + 2= probleem/behoefte
3+4= ontwerp
5+6= idee

Langer model pas later laten terugkomen

weten we ze nog??

Slide 35 - Slide

This item has no instructions

Zoek de overeenkomsten

Slide 36 - Slide

This item has no instructions

Let's go!!!
 Ervaar zelf een les!

Slide 37 - Slide

Een voorbeeld van N&T onderwijs, constructies, sterk en stevig. Snel en gemakkelijk direct toepasbaar laagdrempelig. vanuit ontwerpend leren.


nodig blaadjes ontwerpen. 
STAP 1: Probleem verkennen en formuleren
- DUURZAAMHEID in de meubelbranche
-Alleen nog maar van recyclebaar materiaal
- Hoe minder materialen hoe beter

Slide 38 - Slide

Alles moet van reclyclebare materialen. niets mee rnieuw wat we daran ana een paar jaar bi het grofvuik gooien. vandaag gerycl papier. 

lees opdracht voor. 
STAP 1: de eisen
- Het moet zoveel mogelijk gewicht kunnen dragen. (stevigheid)
- Hoe hoger de stoel hoe beter. (comfort)
- Gebruik van weinig materiaal (duurzaam)


Slide 39 - Slide



stevig zijn 
Hoogte gaat het om de hoogte van de zitting. 
disign gaan wij dalijk met elkaar beoordelen de gene met het mooiste disign krijgt 50 punten extra

Wij gaan tekenen op een blad  doorgeven. 

Ontwerpvraag: HOE KUN JE.... 
Een stoel maken van slechts 12 A4-blaadjes en 1 rol plakband?
Wie wint?
hoogste + stevigste stoel

meeste hele vellen over: 100 punten extra
 


Slide 40 - Slide

This item has no instructions

STAP 2: ideeën bedenken
  • groepjes van 2 of 3 (niet meer)
  • Bespreek ideeën

Slide 41 - Slide



stevig zijn 
Hoogte gaat het om de hoogte van de zitting. 
disign gaan wij dalijk met elkaar beoordelen de gene met het mooiste disign krijgt 50 punten extra

Wij gaan tekenen op een blad  doorgeven. 

STAP 2A: idee selecteren
  • Zet per persoon drie smiley's bij de beste ideeën
  • Het idee met de meeste smiley's wordt geselecteerd


    werkvorm: stippen zetten

Slide 42 - Slide

This item has no instructions

STAP 3: ontwerpen
  • Maak met elkaar een definitieve schets van hoe dit idee er uiteindelijk uit komt te zien
  • Bepaal wie welke taak gaat uitvoeren

Slide 43 - Slide

This item has no instructions

STAP 4: uitvoeren
Ieder voert zijn taak uit

timer
15:00

Slide 44 - Slide

This item has no instructions

STAP 5: testen en bijstellen

Kijk hoe je het idee kan verbeteren (op stevigheid, hoogte of ontwerp).
timer
1:00

Slide 45 - Slide

This item has no instructions

STAP 6: presenteren

  1. bepalen bonus
  2. bepalen hoogte
  3. bepalen aantal blokken



Wie wint?
hoogte (cm) x aantal blokken (max 20)
Bijvoorbeeld 32 cm x 11 blokken = 352 punten
Bonus:
meeste hele vellen over: 100 punten extra


Slide 46 - Slide

Laat ze allemaal zelf hun eigen score bijhouden
Vorige week in Groep 6

Slide 47 - Slide

This item has no instructions

Slide 48 - Slide

This item has no instructions

Slide 49 - Slide

This item has no instructions

Hier wat tips met les ideeën
  • https://www.smaaklessen.nl/nl/smaaklessen/ons-aanbod/smaakmissies/smaakmissie-moestuin/moestuinactie-vol.htm
  • https://www.leerlijntechniek.nl/
  • http://abcmaken.nl/abcmaken.nl/index.html
  • https://www.proefjes.nl/

Slide 50 - Slide

This item has no instructions

Slide 51 - Link

This item has no instructions

Slide 52 - Link

This item has no instructions

Slide 53 - Link

Ga naar de website en ga naar de eerste letter van jouw voornaam en bekijk de mogelijkheden. Wissel uit met je schoudermaatje. 

Slide 54 - Link

This item has no instructions

Waarom ontwerpend leren?
Let's go back!

Slide 55 - Slide

This item has no instructions

leerdoelen LES 1
     Deel I
  • Je weet wat spiegelneuronen zijn
  • Je bent je (nog meer) bewust van eigen houding rondom N&T onderwijs

    Deel II
  • Je hebt een les ervaren en weet hoe je die in de groep zou kunnen gebruiken 
  • Je ervaart het belang van onderzoekend leren

Slide 56 - Slide

This item has no instructions