Hoogwater

Hoogwater in Nederland
1 / 24
next
Slide 1: Slide

This lesson contains 24 slides, with interactive quizzes, text slides and 1 video.

Items in this lesson

Hoogwater in Nederland

Slide 1 - Slide

De wateroverlast wordt veroorzaakt doordat het water in de Noordzee hoger staat dan normaal.
A
waar
B
niet waar

Slide 2 - Quiz

Sinds de overstromingen in de jaren negentig is er meer ruimte voor de rivieren gemaakt.
A
waar
B
niet waar

Slide 3 - Quiz

De Deltawerken beschermen Nederland tegen het water uit
de grote rivieren.
A
waar
B
niet waar

Slide 4 - Quiz

Er waren de afgelopen tijd extra maatregelen nodig om te voorkomen dat huizen overstroomden.
A
waar
B
niet waar

Slide 5 - Quiz

Meer dan de helft van de mensen in Nederland woont in een gebied dat zou kunnen overstromen.
A
waar
B
niet waar

Slide 6 - Quiz

Zandzakken voor de deur
Overstroomde kades en een doorgebroken dam. Op meerdere plekken in Nederland is er al een tijd wateroverlast. Nederland is kwetsbaar voor overstromingen. Maar ondanks het hoge water is de veiligheid nergens in het geding, volgens de Unie van Waterschappen. 

Slide 7 - Slide

Wat is er aan de hand in Nederland?

Slide 8 - Open question

Steeds meer water
Nederland krijgt steeds meer water te verwerken. Dat heeft verschillende oorzaken. Het regent vaker en de zeespiegel stijgt. Ook moeten de grote rivieren steeds meer water afvoeren. Het water in de rivieren wordt gevoed met regen- en smeltwater van de Rijn vanuit de Zwitserse Alpen. De Maas is een regenrivier die via Frankrijk en België het land binnenkomt. De rivieren verdelen het water over de laaggelegen gebieden van Nederland. 

Slide 9 - Slide

Het water wordt deels afgevoerd naar de Noordzee en het IJsselmeer. Door klimaatverandering zijn er vaker periodes van meer regen- en smeltwater, waardoor de waterstanden stijgen. Daardoor is ons land kwetsbaar voor overstromingen. Gelukkig zijn er dijken, sluizen, dammen en andere waterkeringen om het water tegen te houden.

Slide 10 - Slide

Waardoor staat het water in de rivieren nu zou hoog?

Slide 11 - Open question

Van alle tijden
Herman Havekes werkt bij de Unie van Waterschappen en bij de Universiteit Utrecht. Hij vertelt: ‘Nederland ligt op een beroerde plek. We worden zowel door de Noordzee als door de grote rivieren bedreigd.’ De strijd tegen het water is van alle tijden. ‘Het was ons verleden en het zal onze toekomst zijn.’ Maar we hebben veel geleerd van het verleden. In 1953 was de Watersnoodramp in Nederland. Daarna zijn de Deltawerken gebouwd. Die beschermen Nederland tegen het water van de Noordzee.

Slide 12 - Slide

Dertig jaar geleden zorgden grote hoeveelheden regen- en smeltwater ook voor zeer hoge waterstanden in de Nederlandse rivieren. Op veel plaatsen waren de dijken niet sterk genoeg, waardoor ze mogelijk zouden bezwijken. Sindsdien is er een andere aanpak gekozen om met hoogwater om te gaan. In plaats van uitsluitend dijken te versterken en te verhogen krijgen de rivieren nu meer ruimte. Er zijn meer overloopgebieden voor de rivieren gecreëerd

Slide 13 - Slide

Wat heeft Nederland geleerd van het verleden? Noem twee belangrijke ‘lessen’.

Slide 14 - Open question

Extra maatregelen
Maar soms zijn er dus extra maatregelen nodig om Nederland tegen het hoge water te beschermen. Zo werden er zandzakken neergelegd om huizen te beschermen. Ook draaiden verschillende molens en gemalen op volle toeren om water weg te pompen, zoals het historische Woudagemaal in Lemmer. In Noord-Brabant werd uit voorzorg een grote dassenburcht weggehaald die een dijk bedreigde.

Slide 15 - Slide

 En in Maastricht raakte een deel van een dam beschadigd, waardoor meerdere woonboten ontruimd werden. Het leger werd ingezet om het gat in de dam te dichten. Chinook-helikopters voerden daarvoor zakken vol met stenen aan.

Slide 16 - Slide

Waarom waren er de afgelopen tijd extra maatregelen nodig? Let op, je moet het antwoord afleiden.

Slide 17 - Open question

Overstroom ik
De situatie is nu weer redelijk onder controle. Maar dat betekent niet dat we achterover kunnen leunen. Experts benadrukken dat de verdediging van Nederland nooit klaar is. Zowel in laaggelegen als in hoger gelegen gebieden moeten we alert blijven. Meer dan de helft van de Nederlanders woont in een gebied dat kan overstromen. Op de website overstroomik.nl kun je je postcode invoeren. Dan zie je hoe hoog het water in jouw buurt kan komen en wat je bij een dreigende overstroming kunt doen.

Slide 18 - Slide

Waarom is het belangrijk om altijd te blijven opletten bij hoogwater?

Slide 19 - Open question

Slide 20 - Link

Je weet nu hoe het komt dat Nederland kwetsbaar is voor overstromingen. Kijk op de website www.overstroomik.nl om te zien of jij overstroomt. Licht je antwoord toe.

Slide 21 - Open question

Slide 22 - Link

Slide 23 - Video

Slide 24 - Link