Φαλαινοθηρία (Primary)

ΦΑΛΑΙΝΟΘΗΡΙΑ
1 / 36
next
Slide 1: Slide
ScienceMathematics+3Primary EducationAge 8-12

This lesson contains 36 slides, with interactive quizzes, text slides and 1 video.

time-iconLesson duration is: 45 min

Introduction

Περιγραφή Η υπεραλίευση αδειάζει τους ωκεανούς, με το 90% των αλιευμάτων να έχουν ήδη υπεραλιευθεί. Η παράνομη αλιεία έχει μεγάλο αντίκτυπο. Αυτό το μάθημα εξηγεί το ρόλο που έπαιξε η εμπορική φαλαινοθηρία και την τρέχουσα κατάσταση της φαλαινοθηρίας.

Instructions

Οδηγίες
Σε αυτό το μάθημα εξηγούμε την τρέχουσα κατάσταση της φαλαινοθηρίας, τις επιπτώσεις της φαλαινοθηρίας κατά τη δεκαετία του 1900 και ποιες χώρες συνεχίζουν το παράνομο εμπορικό κυνήγι φαλαινών.
Χρόνος: 45 λεπτά
Επικοινωνία: education@seashepherdglobal.org
© Sea Shepherd 2021

Instructions

Worksheets

Items in this lesson

ΦΑΛΑΙΝΟΘΗΡΙΑ

Slide 1 - Slide

Το μάθημα αυτό προσφέρεται από τη Sea Shepherd. Η Sea Shepherd ιδρύθηκε το 1977 και αποτελεί έναν οργανισμό διατήρησης της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, με στόχο την προστασία των ωκεανών και της θαλάσσιας άγριας πανίδας. Η Sea Shepherd δραστηριοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο. Συγκεκριμένα, ασχολείται με ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στους ωκεανούς, διεξάγοντας κάθε χρόνο πληθώρα εκστρατειών άμεσης δράσης. Η προσπάθεια εξάλειψης της λαθροθηρίας φαλαινών είναι μια περιοχή δράσης με ενεργή παρουσία από πλευράς της Sea Shepherd.
Γνωρίζετε ήδη...
Θα μάθετε...
Απαιτείται δράση!

Αξιολογήστε τις γνώσεις σας
Κλικάρετε στην εικόνα
Δείτε το βίντεο

Slide 2 - Slide

Κατά τη διάρκεια του μαθήματος, θα ανατρέχουμε στα εικονίδια αυτά, για να αναγνωρίζουμε τις διδακτικές δράσεις.
Whaling 1900's and current whaling nations.
Η φαλαινοθηρία της δεκαετίας του 1900 και η ισχύουσα κατάσταση φαλαινοθηρίας στα κράτη.

Slide 3 - Slide

Την ώρα του μαθήματος, θα συζητήσουμε για το ποια είναι η ισχύουσα κατάσταση της φαλαινοθηρίας, για τις επιπτώσεις που αυτή επέφερε κατά το 1900, όπως και για το ποιες χώρες συνεχίζουν με το κυνήγι φαλαινών για εμπορικούς σκοπούς.

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ – ζητήστε από τους μαθητές να ανοίξουν την εφαρμογή www.LessonUp.app


Τι γνωρίζετε ήδη για τη φαλαινοθηρία;

Slide 4 - Open question

Ζητήστε από τους μαθητές να απαντήσουν την ακόλουθη ερώτηση, χρησιμοποιώντας το www.LessonUp.app ή συζητήστε το στην αίθουσα.

"Τι γνωρίζετε ήδη για τη φαλαινοθηρία;"

Slide 5 - Video

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μέχρι το 2050 το ωκεάνιο οικοσύστημα θα βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης, άδειο από ιχθύες και από την θαλάσσια άγρια πανίδα, εκτός εάν ληφθούν δραστικά μέτρα για τα ζητήματα με επιπτώσεις στους ωκεανούς και στη θαλάσσια άγρια ζωή.

Αφού προβάλετε το βίντεο αυτό (2,53 λεπτά), εξηγήστε στους μαθητές πόσο σημαντικά είναι όλα τα είδη για τον πλανήτη μας.
https://www.youtube.com/watch?v=TLcA31VRlRU

Συζητήστε σχετικά με το βίντεο και το μήνυμα που μεταφέρει μέσα στην τάξη.

Whales have lived on planet earth for 50 million years.
Οι φάλαινες ζουν στον πλανήτη γη εδώ και 50 εκ. χρόνια.

Slide 6 - Slide

Οι φάλαινες πρωτοεμφανίστηκαν στον πλανήτη πριν από 50 εκατομμύρια χρόνια και άλλοτε αφθονούσαν ως είδος με εκατομμύρια από αυτές να κολυμπούν στους ωκεανούς, ενώ σήμερα αριθμούν μόνο χιλιάδες. 
Πώς οι φάλαινες τροφοδοτούν τον κύκλο άνθρακα;

Slide 7 - Slide

Ο κύκλος του άνθρακα
Οι φάλαινες κατέχουν πολύ σημαντική θέση στο οικοσύστημα, με έναν από τους ρόλους που έχουν αναλάβει να είναι η ενίσχυση της παροχής οξυγόνου.

Τα φυτοπλαγκτόν αποτελούν μικροσκοπικούς οργανισμούς που διαβιούν στον ωκεανό. Αν και δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι λόγω του μικρού μεγέθους τους, παραμένουν πολύ σημαντικά για εμάς, καθώς μας τροφοδοτούν με οξυγόνο. Μία από τις βασικές λειτουργίες τους αποτελεί η απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

Από τον αέρα που εκπνέουμε μέχρι τα ορυκτά καύσιμα που καίμε, όπως το κάρβουνο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ή το πετρέλαιο για τα αυτοκίνητά μας, όλα αυτά μπορούν να δημιουργήσουν διοξείδιο του άνθρακα. Χωρίς κάτι να το απομακρύνει από την ατμόσφαιρα, θα σήμαινε την εκδήλωση τοξικότητας.

Τα φυτοπλαγκτόν εξαρτώνται από τα θρεπτικά συστατικά και το νιτρικό άζωτο στον ωκεανό, τα οποία προσλαμβάνουν από περιττώματα φάλαινας. Με τη σειρά τους οι φάλαινες τρέφονται με φυτοπλαγκτόν, όπως ακριβώς και άλλοι οργανισμοί σαν το κριλ, που αποτελούν μια άλλη πηγή τροφής για τις φάλαινες.

Επομένως, οι φάλαινες είναι απαραίτητες, καθώς βοηθούν στην ανάπτυξη του φυτοπλαγκτού, το οποίο στη συνέχεια συμβάλλει στη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα στον αέρα.

Threats to whales - plastic pollution,by-catch, entanglement and ship strikes.
Απειλές για τις φάλαινες - μόλυνση πλαστικού, παρεμπίπτοντα αλιεύματα, εμπλοκή σε δίχτυα και προσκρούσεις σε πλοία.

Slide 8 - Slide

Απειλή για τις φάλαινες
Πολλά είδη φάλαινας βρίσκονται σε κίνδυνο. Γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό; Οι φάλαινες έρχονται αντιμέτωπες με διάφορους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των:

ΡΥΠΑΝΣΗ ΑΠΟ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ
Ένα ζήτημα που επηρεάζει την επιβίωση των φαλαινών και όλης της θαλάσσιας ζωής, είναι τα θαλάσσια απόβλητα. Πράγματα, όπως πλαστικές σακούλες, μπαλόνια, μπουκάλια, αλιευτικά δίχτυα, κάθε είδους απορρίμματα που καταλήγουν να καταναλώνουν τα θαλάσσια ζώα.

ΠΑΡΕΜΠΙΠΤΟΝΤΑ ΑΛΙΕΥΜΑΤΑ
Παρεμπίπτον αλίευμα συνιστά το οτιδήποτε πιαστεί σε δίχτυα ψαράδων για εμπορικούς σκοπούς, το οποίο οι ψαράδες δεν θέλουν ή δεν μπορούν να πουλήσουν. Κατά κύριο λόγο, απορρίπτεται πάλι πίσω στη θάλασσα υπό την μορφή αποβλήτου τώρα πια, που αυτόματα καταλήγει να είναι μια σπατάλη ζωής. Περιλαμβάνονται εν προκειμένω φάλαινες που μπορούν να παγιδευτούν σε δίχτυα αλιείας. Περίπου 300.000 φάλαινες και δελφίνια πεθαίνουν κάθε χρόνο από αλιευτικά δίχτυα.

ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΕ ΔΙΧΤΥΑ
Οι φάλαινες μπορούν επίσης να παγιδευτούν καθώς μεταναστεύουν σε δίχτυα-φαντάσματα που είτε χάθηκαν είτε απορρίφθηκαν στη θάλασσα από εμπορικά αλιευτικά σκάφη.
Nearly 3 million whales hunted in 1900's.
Σχεδόν 3 εκ. φάλαινες σκοτώθηκαν τη δεκαετία του 1900.

Slide 9 - Slide

Το ζήτημα που έπληξε περισσότερο και οδήγησε τις φάλαινες στο να ενταχθούν στην κατηγορία ειδών που διατρέχουν κίνδυνο, δεν ήταν άλλα από το κυνήγι φαλαινών ή τη φαλαινοθηρία.

Κατά τη δεκαετία του 1900, παράλληλα με την εξέλιξη νέων τεχνολογιών, η ανθρωπότητα κατάφερε να κατασκευάσει πιο γερά, πιο γρήγορα και πιο μεγάλα σκάφη. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα όλο και περισσότερες φάλαινες να θηρεύονται σε παγκόσμιους ωκεανούς.

Έρευνα αποκαλύπτει ότι σχεδόν 3 εκατομμύρια φάλαινες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια φαλαινοθηρικών δραστηριοτήτων μόνο τη δεκαετία του 1900.
Blue whales - 1% of pre-whaling population left.
Γαλάζιες φάλαινες - απομένει μόνο το 1% του πληθυσμού τους πριν την εμφάνιση της φαλαινοθηρίας.

Slide 10 - Slide

Προτού η φαλαινοθηρία αποκτήσει ανοδική πορεία στο νότιο ημισφαίριο, υπολογίζεται ότι υπήρχαν πάνω από 200.000 γαλάζιες φάλαινες. Σήμερα, 100 και πλέον χρόνια αργότερα η εκτίμηση είναι οτι υπάρχουν λιγότερες από 2.000. Ο αριθμός αυτός συνιστά μόνο 1% του πληθυσμού φαλαινών πριν την εμφάνιση της φαλαινοθηρίας. Σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμάται ότι έχουν απομείνει λιγότερες από 20.000, γεγονός που τις κατατάσσει στα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση.
Whale species are still endangered.
Είδη φαλαινών βρίσκονται από εξαφάνιση ακόμα και σήμερα.

Slide 11 - Slide

Οι φάλαινες βρίσκονται ακόμα υπό εξαφάνιση
Ενώ η φαλαινοθηρία έχει απαγορευτεί και οι περισσότερες χώρες την είχαν σταματήσει πριν την απαγόρευση του 1980, οι πληθυσμοί των φαλαινών δεν έχουν ανακάμψει ακόμα.

Ακόμα και 80 χρόνια αφού έχει σταματήσει η φαλαινοθηρία ειδών όπως η μαύρη φάλαινα του νότου, οι αριθμοί τους είναι ακόμα χαμηλοί.
Γιατί χρειάζεται τόσος χρόνος
για να επανέλθει
ο πληθυσμός των φαλαινών;

Slide 12 - Mind map

Ζητήστε από τους μαθητές να συμπληρώσουν την απάντησή τους στην ακόλουθη ερώτηση, χρησιμοποιώντας το www.LessonUp.app ή συζητήστε το στην αίθουσα.

«Γιατί νομίζετε ότι χρειάζεται τόσος χρόνος για να επανέλθει ο πληθυσμός των φαλαινών;»

Κάποιες πιθανές απαντήσεις:
- Άλλα ζητήματα, όπως η παρεμπίπτουσα αλιεία, εξακολουθούν να εξοντώνουν τις φάλαινες.
- Οι φάλαινες γεννούν κάθε 2 με 3 χρόνια, καθώς ο ρυθμός αναπαραγωγής τους είναι χαμηλός.
- Επιτυγχάνουν την αναπαραγωγική τους ωρίμανση στα 5 με 10 χρόνια.
- Μπορούν να αποκτήσουν μόνο ένα δαμάλι (μωρό φάλαινας) τη φορά.
IWC
International Whaling Commission established 1946.

Members are nations who conducted whale hunts.

Up to 1986 determined quotas for whaling.


ΔΕΦ

Η Διεθνής Επιτροπή Φαλαινοθηρίας (ΔΕΦ) ιδρύθηκε το 1946.

Τα μέλη είναι κράτη που συμμετείχαν σε δράσεις φαλαινοθηρίας.

Μέχρι και το 1986, καθόριζαν πλαφόν φαλαινοθηρίας.

Slide 13 - Slide

Η Διεθνής Επιτροπή Φαλαινοθηρίας (ΔΕΦ) ιδρύθηκε το 1946.

Η ΔΕΦ απαρτίζεται από όλα τα φαλαινοθηρικά έθνη και συνιστά ένα σώμα αυτορρύθμισης της φαλαινοθηρίας. Η προσχώρηση σε αυτή είναι προαιρετική, όσα όμως κράτη αποφασίσουν να δεσμευτούν, θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς της ΔΕΦ. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι υπάρχουν χώρες που έχουν παράδοση στη φαλαινοθηρία.

Η ΔΕΦ συγκροτήθηκε προκειμένου να επιτευχθεί η κατάλληλη διατήρηση των αποθεμάτων φαλαινών, καθιστώντας έτσι δυνατή τη μεθοδική ανάπτυξη της φαλαινοθηρικής βιομηχανίας. Πράγμα που σημαίνει ότι συνειδητοποίησαν την φθίνουσα πορεία των ειδών φάλαινας σε σημείο αφανισμού και συνάμα ότι εάν δεν επιβάλονταν ποσοστώσεις και έλεγχοι για τον καθορισμό των ορίων αλίευσης, δεν θα υπήρχε τίποτα πια για να κυνηγήσουν.

Ποσοστώσεις επιβλήθηκαν στις συμβαλλόμενες χώρες και οι αριθμοί των θηραμάτων παρακολουθούνταν. Ωστόσο, δεν αποδέχθηκαν όλοι αυτές τις ποσοστώσεις, αφού υπήρχαν ακόμα μέλη με φαλαινοθηρικές δράσεις δίχως περιορισμούς, καθώς και χώρες που διέπρατταν πειρατική φαλαινοθηρία. Η κατάσταση παρέμενε η ίδια σε ευρεία κλίμακα μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 1980.
IWC voted to ban whaling from 1985/86.
H ΔΕΦ ψήφισε υπέρ της κατάργησης της φαλαινοθηρίας από το 1985/86.

Slide 14 - Slide

Διεθνής απαγόρευση της φαλαινοθηρίας
Το 1982, η Διεθνής Επιτροπή Φαλαινοθηρίας (ΔΕΦ) αναγνώρισε την απελπιστική κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει ο πληθυσμός των φαλαινών με τον αποδεκατισμό τους και ψήφισε για την επιβολή μορατόριουμ στην εμπορική θήρευση από το 1985/86. Στην προσπάθεια να σώσουν τις φάλαινες από τον αφανισμό, οι συμβαλλόμενες χώρες συμφώνησαν να σταματήσουν κάθε δραστηριότητα εμπορικής φαλαινοθηρίας.
IWC
Whaling classifications:

1. Commercial Whaling
Killing of whales for the sale of the meat and by-products for profit.

ΔΕΦ
Κατηγοριοποίηση της φαλαινοθηρίας:


1. Εμπορική Φαλαινοθηρία
Η σφαγή φαλαινών για την πώληση του κρέατος και τον παραπροϊόντων για κέρδος.

Slide 15 - Slide

Κατηγοριοποίηση της φαλαινοθηρίας
Υπό την απαγόρευση, η φαλαινοθηρία διακρίθηκε σε τρεις κατηγορίες:
- Για εμπορικούς σκοπούς
- Που αποσκοπεί στην επιβίωση των αυτοχθόνων πληθυσμών
- Μετά από χορήγηση ειδικής άδειας
Η εμπορική φαλαινοθηρία αναφέρεται στην εξολόθρευση φαλαινών με σκοπό την πώληση του κρέατος και των υποπροϊόντων της για το κέρδος, συνήθως σε σημαντικούς αριθμούς. Κάθε είδους εμπορική φαλαινοθηρία απαγορεύτηκε το 1985/86.

IWC
Whaling classifications:

2. Indigenous Whaling
To allow communities that have a subsistence living and rely on whale meat to continue to survive.

ΔΕΦ
Κατηγοριοποίηση της φαλαινοθηρίας:

2. Φαλαινοθηρία αυτοχθόνων
Επιτρέπεται σε κοινότητες που ζουν συλλέγοντας τροφή και κυνηγώντας και βασίζονται στο κρέας φάλαινας για να συνεχίσουν να επιβιώνουν.

Slide 16 - Slide

Η εξαίρεση των αυτοχθόνων κοινοτήτων
Η εξαίρεση που θεσπίστηκε για τους αυτόχθονες λαούς, προκειμένου οι κοινότητές τους να τρέφονται με κρέας φάλαινας για λόγους επιβίωσης, θα τους έδινε το δικαίωμα συνέχισης του πολιτισμού τους. Η ΔΕΦ προσδιορίζει τον σκοπό αυτής της κατηγορίας που είναι:
- να διασφαλίσει ότι ο κίνδυνος εξαφάνισης των φαλαινών δεν αυξάνεται λόγω της φαλαινοθηρίας.
- να επιτρέψει στους αυτόχθονες κατοίκους να κυνηγούν σε ενδεδειγμένο βαθμό για την κάλυψη των διατροφικών τους αναγκών και σύμφωνα με τις πολιτισμικές τους επιταγές.
- να κατευθύνει τον πληθυσμό των φαλαινών σε πιο υγιή επίπεδα και ύστερα να τον διατηρήσει σε αυτά.
IWC
Whaling classifications:

3. Special Permit Whaling
Allows for lethal research

Whales are killed to conduct research.

ΔΕΦ
Κατηγοριοποίηση της φαλαινοθηρίας:

3. Ειδική Άδεια Φαλαινοθηρίας
Επιτρέπει τη σφαγή φαλαινών για έρευνα

Οι φάλαινες σφαγιάζονται για να διενεργηθούν έρευνες.


Slide 17 - Slide

Η ειδική άδεια χορηγείται για την διεξαγωγή θανατηφόρων ερευνών, με τις φάλαινες να σκοτώνονται για ερευνητικούς σκοπούς. 

Γνωρίζετε τρόπους διεξαγωγής έρευνας πάνω σε φάλαινες που να μην είναι θανατηφόροι;

Slide 18 - Open question

Ζητήστε από τους μαθητές να συμπληρώσουν την απάντησή τους στην ακόλουθη ερώτηση, χρησιμοποιώντας το www.LessonUp.app ή συζητήστε το στην αίθουσα.
«Γνωρίζετε τρόπους διεξαγωγής έρευνας πάνω σε φάλαινες που να μην είναι θανατηφόροι;»
Παραδείγματα υφιστάμενων μεθόδων περιλαμβάνουν:
- Χρήση βελών για τη λήψη μικρών δειγμάτων.
- Τοποθέτηση συστημάτων ιχνηλασιμότητας που ακολουθούν τις φάλαινες και ύστερα αφαίρεσή τους μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.
- Μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) για τη λήψη δειγμάτων από την «ανάσα» φαλαινών όταν εκπνέουν.

CITES
Convention on International Trade of Endangered Species

Member countries must prohibit trade in whale products.


CITES

Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Ειδών που Απειλούνται με Εξαφάνιση

Οι χώρες-μέλη πρέπει να απαγορεύσουν το εμπόριο προϊόντων φαλαινών.

Slide 19 - Slide

CITES
Παράλληλα με την απαγόρευση της φαλαινοθηρίας, όλα τα είδη φάλαινας χαρακτηρίστηκαν ως είδη υπό εξαφάνιση που χρήζουν προστασίας.
Κάθε είδος φάλαινας έχει καταχωριστεί στο CITES (Σύμβαση για το διεθνές εμπόριο ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση).
Οι χώρες που έχουν προσχωρήσει στο CITES υποχρεούνται να απαγορεύουν κάθε είδους εμπορική συναλλαγή όσον αφορά τα προϊόντα που προέρχονται από φάλαινες, και ιδιαίτερα το κρέας φάλαινας.
Indigenous whaling nations:
Russia, United States, Greenland and West Indies.
Έθνη αυτόχθονης φαλαινοθηρίας:
Ρωσία, Ηνωμένες Πολιτείες, Γροιλανδία και Δυτικές Ινδίες.

Slide 20 - Slide

Φαλαινοθηρικά έθνη – Εξαιρέσεις για τις αυτόχθονες κοινότητες
Εκμεταλλευόμενοι την εξαίρεση στο πλαίσιο του μορατόριουμ που έχει θέσει σε ισχύ η ΔΕΦ, πολλά έθνη εξακολουθούν να ασκούν τη φαλαινοθηρία.
ΡΩΣΙΑ
Εξαίρεση αποτελεί και η περίπτωση των Τσούκτσι στη Σιβηρία, στους οποίους χορηγήθηκε άδεια για φαλαινοθηρία που αποσκοπεί στην επιβίωση των αυτοχθόνων ή ιθαγενών πληθυσμών. Ζουν στα ανατολικό άκρο της χώρας και πολύ κοντά στην Αλάσκα. Σκοτώνουν γύρω στις 110 με 140 γκρίζες φάλαινες κάθε χρόνο.
Δεδομένου του αριθμού των ανθρώπων που ζουν σε αυτήν την περιοχή, η ποσόστωση που έχει οριστεί για το κυνήγι είναι υψηλή σε αμφισβητήσιμο βαθμό. Στο παρελθόν έχει αποδειχθεί ότι στην πραγματικότητα αξιοποιούν κάποιο μέρος του κρέατος φάλαινας με στόχο την κατανάλωση του από αλεπούδες που εκτρέφονται για τη γούνα τους.
Αυτό σημαίνει ότι κρατούν τα ζώα που είναι αξιοποιήσιμα στη βιομηχανία της γούνας, κλείνοντάς τα σε μικρά κλουβιά στοιβαγμένα μαζί, ενώ προσφέρουν το κρέας φάλαινας ως τροφή στα ζώα αυτά.
Η κοινότητα αυτή βρίσκεται σε μια απομακρυσμένη περιοχή, παραμένει όμως προσβάσιμη δια θαλάσσης και μπορεί να έχει με τη σειρά της πρόσβαση σε άλλα σύγχρονα υλικά και τρόφιμα. Εμπορεύονται το κρέας φάλαινας σε άλλες περιοχές. Κανένα από τα δύο δεν συμμορφώνεται με την εξαίρεση, όπως ορίζει η ΔΕΦ.
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την απαγόρευση που έχει επιβληθεί στην εμπορική φαλαινοθηρία, αλλά έχουν εκδώσει άδεια σχετική με την επιβίωση μιας κοινότητας ιθαγενών στην Αλάσκα.
Υπάρχουν διάφορες κοινότητες Ινουίτ που συνεργάζονται μέσω της Επιτροπής Φαλαινοθηρίας Εσκιμώων της Αλάσκα. Η ποσόστωση που τους έχει οριστεί είναι 75 τοξοκέφαλες φάλαινες τον χρόνο και συλλαμβάνουν μεταξύ 40 με 70 τον χρόνο.
ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ
Η Γροιλανδία, που αποτελεί κομμάτι της Δανίας, θηρεύει γύρω στις 160 με 200 ρυγχοφάλαινες και υπο εξαφάνιση πτεροφάλαινες κάθε χρόνο. Μέρος της λείας τους συναλλάσσεται με άλλες κοινότητες στο νησί και πωλείται επίσης σε τουρίστες. Στην πραγματικότητα, έρευνες δείχνουν ότι πάνω από το 70% των εστιατορίων εμπορεύονται κρέας φάλαινας στην τουριστική αγορά και το κρέας διατίθεται προς πώληση στη Δανία.
Ισχυρίζονται πως πρέπει να πωλούν το κρέας, προκειμένου να αγοράσουν άλλα αγαθά. Η εξαίρεση ωστόσο προβλέπει αποκλειστικά την κάλυψη των διατροφικών τους αναγκών από το κρέας. Έχουν το δικαίωμα να εμπορεύονται υποπροϊόντα, αλλά όχι το ίδιο το κρέας. Η πώληση σε τουρίστες δεν πληροί το κριτήριο του παράγοντα επιβίωσης.
ΔΥΤΙΚΕΣ ΙΝΔΙΕΣ
Οι Δυτικές Ινδίες έχουν συλλάβει περίπου 35 μεγαπτεροφάλαινες (περίπου 2 τον χρόνο) σύμφωνα στο πλαίσιο της ειδικής άδειας.

Non IWC member
Whaling nations
Canada  - Inuits take several bowhead whales a year.

Indonesia - up to 40 sperm whales a year.

South Korea - increasing take - around 100 a year.
ΚΡΑΤΗ ΜΗ ΜΕΛΗ
ΤΗΣ ΔΕΦ

Καναδάς - Οι Ινουίτ δολοφονούν πολλαπλές τοξοκέφαλες φάλαινες κάθε χρόνο.

Ινδονησία - μέχρι και 40 φυσητήρες φάλαινες το χρόνο.

Νότια Κορέα - αυξανόμενος αριθμός - περίπου 100 το χρόνο.


Slide 21 - Slide

Non IWC members
There are other countries that are not members of the IWC that hunt as a cultural practice, examples include Indonesia where up to 40 sperm whales a year are killed and Canada where Inuit’s kill several bowhead whales each year.  South Korea also kills whales but it is not known how many exactly they kill each year, it is estimated to be around 100 or more.

Research Whaling - Japan
Southern Ocean and North Pacific
Φαλαινοθηρία για Ερευνητικούς Σκοπούς - Ιαπωνία
Νότιος Ωκεανός και Βόρειος Ειρηνικός

Slide 22 - Slide

Φαλαινοθηρία για ερευνητικούς σκοπούς
Όταν η απαγόρευση της ΔΕΦ για την εμπορική φαλαινοθηρία τέθηκε σε ισχύ, η Ιαπωνία αιτήθηκε την έκδοση ερευνητικών αδειών με απώτερο στόχο να συνεχίσει τις φαλαινοθηρικές της δραστηριότητες στον Νότιο Ωκεανό που διαβρέχει την Ανταρκτική και εντός των χωρικών της υδάτων στον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό.

Η ποσόστωση που ορίστηκε για την διεξαγωγή ερευνών στην Ανταρκτική, προέβλεπε τη θανάτωση 1.035 φαλαινών, εκ των οποίων 935 ρυγχοφάλαινες, 50 πτεροφάλαινες υπό εξαφάνιση και 50 μεγαπτεροφάλαινες.

Στον Βόρειο Ειρηνικό, με την ειδική άδεια καθοριζόταν η ποσόστωση 500 φαλαινών, εκ των οποίων 340 ρυγχοφάλαινες, 50 φάλαινες του Μπράιντ, 100 αρκτοφάλαινες (φάλαινα Sei) υπό εξαφάνιση και 10 Φυσητήρες. Σύμφωνα με την άδεια, προϋποτίθεται η πώληση του κρέατος φάλαινας, καθώς τίποτα δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένο.
Southern Ocean
Whale Sanctuary
Japanese whale within the Sanctuary.

Sanctuary is 50m square kilometres around Antarctica.

Significant feeding grounds for whales.

ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ SOUTHERN OCEAN WHALE SANCTUARY

Ιαπωνικές φάλαινες
μέσα στο Καταφύγιο.
Το καταφύγιο είναι 50τ.μ. χιλιόμετρα γύρω από την Ανταρκτική.
Σημαντικά εδάφη διατροφής φαλαινών.


Slide 23 - Slide

Καταφύγιο φαλαινών του Νότιου Ωκεανού
Η σφαγή των φαλαινών στην Ανταρκτική από την Ιαπωνία, έλαβε μέρος στο καταφύγιο φαλαινών του Νότιου Ωκεανού, το οποίο δημιουργήθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας το 1994.

Το καταφύγιο είναι μια περιοχή 50 εκατομμυρίων τ.χλμ. που περιβάλλει την Ανταρκτική. Το μέρος αποτελεί μία σημαντική περιοχή τροφοδοσίας για πολλά είδη φάλαινας. Πολλά είδη μεταναστεύουν εκεί με τα νεογέννητα δαμάλια τους κατά τους θερινούς μήνες, για να τα παχύνουν δίνοντάς τους για τροφή κριλ.
Τι σημαίνει η λέξη καταφύγιο;
Θεωρείτε πως η φαλαινοθηρία
θα πρέπει να επιτρέπεται σε ένα καταφύγιο;

Slide 24 - Open question

Ζητήστε από τους μαθητές να συμπληρώσουν την απάντησή τους στην ακόλουθη ερώτηση, χρησιμοποιώντας το www.LessonUp.app ή συζητήστε το στην αίθουσα.
«Τι σημαίνει η λέξη καταφύγιο;»
Στη συνέχεια, «Θεωρείτε πως η φαλαινοθηρία θα πρέπει να επιτρέπεται σε ένα καταφύγιο;»
Το καταφύγιο ορίζεται ως:
- ένα άσυλο, ένα ασφαλές μέρος.
- ένα μέρος απαλλαγμένο από κινδύνους.
- ένα μέρος ή μια περιοχή, όπου η άγρια ζωή διαφυλάσσεται από τους θηρευτές και από τον κίνδυνο της καταστροφής ή θήρευσης από ανθρώπινα όντα.
Το καταφύγιο αναγνωρίζεται από τους περισσότερους ως αναγκαιότητα, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους πληθυσμούς φαλαινών να αποκατασταθούν, πράγμα που μπορεί να συμβεί μόνο αφού γεννήσουν και μεγαλώσουν τα μικρά τους. Μέσα σε αυτό το καταφύγιο, θα πρέπει να είναι απαλλαγμένα από την ανθρώπινη εκμετάλλευση.
ICJ Ruling
In 2014 International Court of Justice ruled the Japanese research program in Southern Ocean was not valid.

It was commercial whaling.

Απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης

Το 2014, το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης αποφάσισε ότι το Ιαπωνικό ερευνητικό πρόγραμμα στον Νότιο Ωκεανό δεν ήταν έγκυρο.

Ήταν εμπορική φαλαινοθηρία.

Slide 25 - Slide

Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ)
Το 2010 η Αυστραλιανή κυβέρνηση με τη στήριξη της Νέας Ζηλανδίας, άσκησε προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο κατά του προγράμματος φαλαινοθηρίας στην Ανταρκτική από πλευράς της Ιαπωνίας.
Ισχυρίστηκαν ότι η θανάτωση φαλαινών εκ μέρους της Ιαπωνίας αποτέλεσε μία εμπορική φαλαινοθηρική δραστηριότητα κατά παράβαση της απόφασης περί απαγόρευσης που υιοθέτησε η ΔΕΦ και όχι ένα ερευνητικό πρόγραμμα. Το Διεθνές Δικαστήριο κατάφερε εν τέλει να αποφανθεί επί της υποθέσεως τον Μάρτιο του 2014, κρίνοντας ότι πράγματι το ερευνητικό πρόγραμμα «JARPN II» συνιστούσε εμπορική δραστηριότητα και επομένως καταπατώντας τις διατάξεις του μορατόριουμ της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας όσον αφορά το κυνήγι φαλαινών.
Στο Διεθνές Δικαστήριο δεν προσκομίστηκαν αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με το πρόγραμμα «JARPN II» (στον Βόρειο Ειρηνικό).

Japan's response:
Applied for new research permits - denied by IWC.

Decreased quota to 333 Minke whales - returned to Southern Ocean in 2015 & 2016.

2019 - ceased whaling Southern Ocean, still whaling in North Pacific.


Η απάντηση της Ιαπωνίας:

Έκανε αίτηση για νέες άδειες έρευνας - απορρίφθηκε από το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης.

Μειωμένο πλαφόν σε 333 ρυγχοφάλαινες - επέστρεψε στο Νότιο Ωκεανό το 2015 & 2016.

2019 - σταμάτησε τη φαλαινοθηρία στον Νότιο Ωκεανό, ακόμα συνεχίζει στο Βόρειο Ειρηνικό.
Slide 26 - Slide

Ιαπωνική φαλαινοθηρία
Ύστερα από την έκδοση της απόφασης, οι Ιάπωνες φαλαινοθήρες αιτήθηκαν για την χορήγηση νέας ερευνητικής άδειας με στόχο να πραγματοποιήσουν θανάσιμη έρευνα πάνω σε 333 ρυγχοφάλαινες, πρόταση που απορρίφθηκε από τη ΔΕΦ.
Παρόλο που το ιαπωνικό ερευνητικό πρόγραμμα δεν εγκρίθηκε από τη ΔΕΦ, συμπεριλαμβανομένης μάλιστα της διεκδίκησης ποσόστωσης 333 ρυγχοφαλαινών, ο φαλαινοθηρικός στόλος της Ιαπωνίας επέστρεψε στα νερά της Ανταρκτικής το 2015 και 2016, σκοτώνοντας παράνομα φάλαινες.
Το 2019 η Ιαπωνία ανακοίνωσε την παύση της φαλαινοθηρίας στην Ανταρκτική. Ένας από τους κύριους λόγους για αυτήν τη μεταστροφή, ήταν η επιτακτική αντικατάσταση του φαλαινοθηρικού πλοίου-εργαστασίου, καθώς θα ήταν αρκετά δαπανηρή.
Προς το παρόν, εξακολουθούν να ασκούν μόνο τις δραστηριότητες εμπορικής φαλαινοθηρίας στα δικά τους χωρικά ύδατα στον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό.
Γιατί πιστεύετε ότι μια χώρα
θα συνέχιζε τις φαλαινοθηρικές δράσεις της,
παρότι το είδος-στόχος κινδυνεύει με εξαφάνιση;

Slide 27 - Mind map

Ζητήστε από τους μαθητές να συμπληρώσουν την απάντησή τους στην ακόλουθη ερώτηση, χρησιμοποιώντας το www.LessonUp.app ή συζητήστε το στην αίθουσα.
«Γιατί πιστεύετε ότι μια χώρα θα συνέχιζε τις φαλαινοθηρικές δράσεις της, παρότι τος είδος-στόχος κινδυνεύει με εξαφάνιση;»
Απάντηση
Τα κυβερνητικά στελέχη της Ιαπωνίας έχουν εκφράσει μια έντονη επιθυμία να προχωρήσουν με τις δράσεις τους, διότι θεωρούν τη θήρευση φαλαινών και την κατανάλωση του κρέατός τους ως πολιτισμικό στοιχείο και παράδοση για τη χώρα τους. Στην ουσία, μόνο το 1 με 2 % του ποσοστού του πληθυσμού της Ιαπωνίας τρώει πράγματι κρέας φάλαινας.
Επιπλέον, το κρέας φάλαινας μπορεί να περιέχει υψηλή συγκέντρωση υδραργύρου, το οποίο αποδεικνύεται ιδιαίτερα τοξικό και επιβλαβές, σε περίπτωση που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση.
Illegal commercial whaling - Iceland
Target Fin and Minke whales.
Continued commercial whaling - selling whale meat to Japan.

Less 3% of Icelanders eat whale meat, but sell to tourists in restaurants.

No whaling in 2019 & 2020.

ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΦΑΛΑΙΝΟΘΗΡΙΑ - ΙΣΛΑΝΔΙΑ
Στοχοποίηση πτεροφαλαινών και ρυγχοφαλαινών. Συνεχιζόμενη εμπορική φαλαινοθηρία - πώληση κρέατος φάλαινας στην Ιαπωνία.

Λιγότερο από 3% των Ισλανδών τρώνε κρέας φάλαινας, αλλά το πουλάνε στους τουρίστες στα εστιατόρια.

εν υπήρξαν περιπτώσεις φαλαινοθηρίας το 2019 & 2020.

Slide 28 - Slide

Παράνομη εμπορική φαλαινοθηρία - Ισλανδία
Υπάρχουν και άλλες δύο χώρες που εξακολουθούν να κυνηγούν φάλαινες για εμπορικούς σκοπούς, αυτές της Ισλανδίας και της Νορβηγίας.
Η Ισλανδία δεν αποδέχθηκε την απαγόρευση όσον αφορά την εμπορική φαλαινοθηρία και συνεχίζει να σφαγιάζει φάλαινες και να πουλάει το κρέας τους στην Ιαπωνία. Μεταξύ των ετών 2006 και 2016, περίπου 600 φάλαινες, εκ των οποίων οι 300 ήταν πτεροφάλαινες υπό εξαφάνιση, δολοφονήθηκαν.
Σήμερα, η Ισλανδία έχει περιορίσει το εμπόριο κρέατος φάλαινας στην αγορά της Ιαπωνίας μόνο. Πέραν τούτου, ο αριθμός των ανθρώπων στην Ισλανδία που αντιλαμβάνονται και στηρίζουν την απαγόρευση κατά της φαλαινοθηρίας δείχνει να έχει αυξητική τάση. Λιγότερο από 3% του πληθυσμού προμηθεύονται κρέας φάλαινας σε τακτική βάση, το γεγονός όμως ότι σερβίρεται σε τουρίστες στα εστιατόρια υφίσταται.
Το 2018 περίπου 146 πτεροφάλαινες και 6 ρυγχοφάλαινες αλιεύτηκαν. Δεν εκδόθηκαν άδειες για φαλαινοθηρία το 2019 και το 2020.
Illegal commercial whaling - Norway
Government believed ban could not be imposed on them.

Quota of 1,000 Minke whales a year - not been able to catch full quota.

Declining market for whale meat -  limited opportunities to sell overseas.

ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΦΑΛΑΙΝΟΘΗΡΙΑ - ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Η κυβέρνηση πίστευε ότι δεν μπορούσε να τους επιβληθεί απαγόρευση.

Πλαφόν 1.000 ρυγχοφαλαινών το χρόνο - δεν κατάφερε να φτάσει το πλαφόν.

Πτωτική αγορά κρέατος φάλαινας -  περιορισμένες ευκαιρίες πώλησης στο εξωτερικό.

Slide 29 - Slide

Παράνομη εμπορική φαλαινοθηρία - Νορβηγία
Η Νορβηγία δεν πιστεύει πως η απαγόρευση σχετικά με την εμπορική φαλαινοθηρία μπορεί να επιβληθεί στη δική της κυβέρνηση. Έχει διαμορφώσει τις δικές της ποσοστώσεις και συνεχίζει να αλιεύει φάλαινες για εμπορικούς σκοπούς. Η ετήσια ποσόστωσή της ξεπερνά τις 1.000 φάλαινες.
Δεν έχουν συμπληρώσει το σύνολο του αριθμού της ποσόστωσης, κάνοντας φανερό πως είτε ο πληθυσμός των ρυγχοφαλαινών στον Βόρειο Ατλαντικό βρίσκεται σε κίνδυνο είτε δεν διαθέτουν αγορά για την πώληση του κρέατος φάλαινας.
Από την απαγόρευση του 1985 και έπειτα, έχουν συλλάβει πάνω από 10.500 ρυγχοφάλαινες. Η μεγαλύτερη ποσότητα κρέατος φάλαινας διατίθεται προς πώληση στην τοπική αγορά, το ενδιαφέρον όμως για το κρέας φάλαινας φθίνει και οι υπερπόντιες αγορές που το πωλούν είναι πλέον περιορισμένες.

Για ποιους λόγους η Νορβηγία θα αντιμετώπιζε πρόβλημα με την πώληση του κρέατος φάλαινας;

Slide 30 - Open question

Ask students to complete their answers to the following question using the www.LessonUp.app or discuss in classroom.

“Why would Norway have trouble selling the whale meat?”

Answers:
➢    Firstly there is the CITES ban on the trade and sale of whale meat, so you need a country willing to participate in this illegal trade.
➢    Secondly no other country than Japan wants to buy whale meat, so there is limited demand. Norway has found new markets for the whale meat and sells it to the factory fur farm industry. 
Μπορείτε να ονομάσετε έξι χώρες
που συνεχίζουν να θηρεύουν φάλαινες
για εμπορικούς σκοπούς;

Slide 31 - Mind map

Ζητήστε από τους μαθητές να συμπληρώσουν την απάντησή τους στην ακόλουθη ερώτηση, χρησιμοποιώντας το www.LessonUp.app ή συζητήστε το στην αίθουσα.
«Μπορείτε να ονομάσετε έξι χώρες που συνεχίζουν να θηρεύουν φάλαινες για εμπορικούς σκοπούς;»

Τι θα μπορούσες να κάνεις
για να συμβάλλεις στη διακοπή της φαλαινοθηρίας;

Slide 32 - Open question

Ζητήστε από τους μαθητές να συμπληρώσουν την απάντησή τους στην ακόλουθη ερώτηση, χρησιμοποιώντας το www.LessonUp.app ή συζητήστε το στην αίθουσα.
«Τι θα μπορούσες να κάνεις για να συμβάλλεις στη διακοπή της φαλαινοθηρίας;»


Καταγράψτε τρία πράγματα που μάθατε.

Slide 33 - Open question

Ζητήστε από τους μαθητές να απαντήσουν την ακόλουθη ερώτηση, χρησιμοποιώντας το www.LessonUp.app ή συζητήστε το στην αίθουσα.
«Καταγράψτε τρία πράγματα που μάθατε.»


Γράψτε ένα πράγμα, το οποίο δεν καταλάβατε.

Slide 34 - Open question

Τι δεν είναι κατανοητό;
Ζητήστε από τους μαθητές να απαντήσουν την ακόλουθη ερώτηση, χρησιμοποιώντας το www.LessonUp.app ή συζητήστε το στην αίθουσα.
«Γράψτε ένα πράγμα, το οποίο δεν καταλάβατε.»

Slide 35 - Slide

Περιπτωσιολογικές μελέτες της Sea Shepherd
Για την εις βάθος ενημέρωση που αφορά το ζήτημα αυτό, μπορείτε να μελετήσετε τις περιπτωσιολογικές μελέτες που έχει σχεδιάσει η Sea Shepherd, διαβάζοντας μαρτυρίες από πρώτο χέρι σχετικές με τη φαλαινοθηρία στην Ανταρκτική, όπως και να διαβάσετε για τον σκληρό αγώνα κατά της ιαπωνικής φαλαινοθηρίας στο καταφύγιο φαλαινών του Νότιου Ωκεανού.
www.seashepherdglobal.org

Slide 36 - Slide

This item has no instructions