CKV FILMPOSTER
CKV: Filmposter maken
p
1 / 14
next
Slide 1: Slide
Beeldende vormingMiddelbare schoolhavoLeerjaar 4

This lesson contains 14 slides, with interactive quiz, text slides and 1 video.

time-iconLesson duration is: 45 min

Items in this lesson
CKV: Filmposter maken
p

Slide 1 - Slide

Ter inspiratie..
Filmposters uit de geschiedenis!

Slide 2 - SlideART NOUVEAU
Absinthe Robette
Henri Privat-Livemont

Slide 3 - Slide

Art Nouveau:
- Jaar: 1890 en 1910,
Gemakkelijk te herkennen aan de typische vloeiende(wapperende) lijnen. Met name de lijn speelt door haar zwierige, golvend, organische(groeivormachtig),beweeglijkheid een belangrijke rol. De inspiratie komt van de natuur;- bloemen, planten, vuur, water- en vrouwenfiguren. De Jugendstil kreeg door het werken met vooral de lijn een sterk decoratief (versierend)karakter. Bekende persoonlijkheden uit de Jugendstil-schilderkunst zijn: Gustav Klimt (Oostenrijk) Beardsly (Engeland) Jan Toorop (Nederland).
-

Slide 4 - Slide

Metropolis
- Film uit 1927 van Frits Lang
-  Duitse sciencefiction film
In 2005 werd de poster voor 690.000 dollar (ruim vijf ton) verkocht op een veiling.
Art Deco ontwerp: met delicate tinten en scherpe lijnen, was zeer controversieel in een tijd waarin filmposters over het algemeen zeer gedurfd en figuratief waren
De beweging was in zekere zin eclectisch, d.w.z. een mengelmoes van vele verschillende stijl- en kunststromingen uit de eerste decennia van de 20e eeuw. Belangrijkste kenmerk van art deco, en tevens het onderscheid met de meer organische art nouveau, is de omarming van technologie in aanvulling op traditionele motieven. De stijl wordt vaak gekenmerkt door rijke kleuren, geometrische figuren en overdadige versieringen.

Slide 5 - Slide

Slide 6 - Video

Jaws

Iconische filmposter gemaakt door : Roger Kastel
Deze afbeelding vertelt bijna alles over de film.
In hoeverre had de poster invloed op het succes?

Steven Spielberg

Slide 7 - Slide

Jaws..
"Hoe brengen wij het gevaar van een haai over in een poster?" Dit was het dilemma van Roger Kastel toen hij de opdracht kreeg om een poster te maken voor Jaws. Het grootste probleem in de productiefase was dat een haai niet dreigend genoeg eruitziet boven het water, omdat het net zo goed een dolfijn zou kunnen zijn. Daarom kwam Roger Kastle op het briljante idee om het perspectief onder het water te brengen. Hiermee is de haai vol in beeld en wordt hij duidelijk afgebeeld voor zijn rol in de film.

Slide 8 - Slide

John Alvin
Geinspireerd op de hand van Michel Angelo

Slide 9 - Slide

Slide 10 - Slide

De poster van Tod Brownings Dracula is nu de meest waardevolle filmposter die ooit bij een veiling verkocht is. De iconische horrorfilm kwam in 1931 uit en was losjes gebaseerd op het gelijknamige boek van Bram Stoker. Acteur Bela Lugosi speelde hierin de rol van Graaf Dracula en schittert op de poster.

Een van de weinige overgebleven originele posters die ook nog in goede staat verkeren is afgelopen zaterdag verkocht door Heritage Auctions. Er werd maar liefst 525.800 dollar, ofwel 448.004 euro, voor neergeteld.

Slide 11 - Slide

Slide 12 - Slide

Slide 13 - Slide

Lever hier je 1e schets in van je filmposter

Slide 14 - Open question