Wat is het?Bij de werkvorm zoeklicht krijgen leerlingen een digitale ‘zaklamp’ waarmee ze een volledig zwart vlak kunnen ‘belichten’. Met hun lichtbundel maken zij woorden, zinnen of afbeeldingen zichtbaar.
Laat je leerlingen op zoek gaan naar afbeeldingen, antwoorden of hotspots. De magie van deze werkvorm zit in het onthullen van wat verborgen is. De leerlingen zien niet alles tegelijk, dus ze moeten ontdekken en nadenken over waar ze naar op zoek zijn.
Waarom is Zoeklicht een krachtige werkvorm?
- Aandacht sturen: Je leerlingen moeten actief op zoek naar informatie. De lichtstraal verlicht slechts een beperkt oppervlak, waardoor de leerlingen niet afgeleid raken door andere informatiebronnen, of maar lukraak klikken op hotspots.
- Intrinsieke motivatie: De mysterieuze, game-achtige opzet prikkelt nieuwsgierigheid. Leerlingen willen weten wat er onder de rest van het ‘donker’ zit.
- Actief leren: Omdat leerlingen zelf moeten ‘zoeken’, zijn ze actiever bezig met de leerstof. Ze nemen meer initiatief en verwerken informatie die ze zelf ‘ontdekken’ vaak beter.
- Uitdaging: Je kunt variëren in wat er verstopt zit in het donker. Denk aan hints, antwoorden of afbeeldingen. Hoe kleiner de te zoeken voorwerpen, hoe groter de uitdaging!
Hoe zet je hem in?De zoeklicht-werkvorm is verrassend flexibel en past in verschillende fasen van je les. Je kunt ermee starten om een nieuw onderwerp op een prikkelende manier te introduceren, bijvoorbeeld door leerlingen zelf hints of beelden te laten ontdekken die leiden naar het thema. Tijdens de les gebruik je het om begrippen, bronnen of fragmenten actief te laten verkennen, zodat leerlingen echt zelf met de inhoud aan de slag gaan. En aan het einde van de les is het een krachtige manier om te herhalen of te checken wat ze hebben opgepikt. Zo geef je met één simpele werkvorm structuur, afwisseling én eigenaarschap in je les.
Denk bijvoorbeeld aan de volgende situaties:
- Rekenen: Laat je leerlingen op zoek gaan naar de juiste antwoorden op sommen, de juiste rekentekens of laat ze zoeken naar dat laatste onderdeel van jouw verhaaltjes som.
- Moderne talen: Werkwoordsvervoegingen, lidwoorden, vertalingen. Ze zijn allemaal in zwarte tekst in een zwart vlak te verstoppen, waar de leerlingen in mogen zoeken. Maar ook voor het selecteren van een gespreksonderwerp kan het zoeklicht werken. Welk onderwerp wordt als eerste door het zoeklicht gevonden?
- Geschiedenis: Bouw de spanning op met een achtergrondmuziek en laat je leerlingen in een kruitkelder op zoek gaan naar fragmenten uit de geschiedenis. In hun zoektocht in het donker onthullen hotspots afbeeldingen of teksten en leggen het verloop van de geschiedenis stukje bij beetje bloot.
- Nederlands: De leerlingen gaan in het donker op zoek naar werkwoorden. Denk ze er eentje gevonden te hebben, dan klikken ze op de hotspot. Bij een goed antwoord gaat een extra lichtje branden.
Wil je deze werkvorm direct toepassen? In deze les staan de hierboven benoemde voorbeelden. Zet deze direct in, in jouw les of laat je inspireren. Sla jouw favoriete slide op via de 'Bewaar' knop en pas de lesslide aan voor jouw les.
Zoeklicht is een moeilijke werkvorm om te maken. Vandaar dat de eerste zeven slides van deze les je stap voor stap uitleggen hoe deze opdracht gemaakt is.
Maar de laatste twee slides zijn er een mooi voorbeeld van hoe je met dezelfde slide twee compleet verschillende opdrachten kunt creëren.