Voorbereiding - voor de filmvertoning

TITELBLAD
1 / 12
next
Slide 1: Slide
MediawijsheidBasisschoolGroep 6-8

This lesson contains 12 slides, with interactive quizzes and text slides.

time-iconLesson duration is: 60 min

Items in this lesson

TITELBLAD

Slide 1 - Slide

Deze les is bedoeld als voorbereiding op het filmbezoek van de bovenbouw tijdens Go Short 2022. De les is in de klas te geven, in de achtergrondinformatie staat alle voorkennis die je nodig hebt. Er zitten interactieve onderdelen zoals quizvragen in deze LessonUp, dit kun je door de leerlingen via een tablet of computer laten invullen, maar kun je ook klassikaal behandelen. De les bestaat uit de volgende onderdelen:

10 min - Inleiding – Go Short 
10 min - Introductie filmprogramma 
35 min - Creatieve opdracht: Geef nooit op!
5 min - Nabespreken

Wie is er al eens naar een filmfestival geweest?  
A
Ja
B
Nee

Slide 2 - Quiz

Deze en de hierop volgende quizvragen zijn bedoeld om voorkennis te activeren en leerlingen bekend te maken met Go Short, filmfestivals en korte film. In de achtergrondinformatie is hierover meer informatie te vinden. 

Wat verwachten jullie van Go Short?

Slide 3 - Open question

This item has no instructions


Wat is het verschil tussen een film thuis of in een bioscoop kijken?

Slide 4 - Open question

Bij deze quizvraag is het ook verstandig om door te nemen wat de gedragsregels in een bioscoop zijn. Bijvoorbeeld dat je met een heleboel mensen tegelijk kijkt dus dat je niet door de film heen praat, dat je niet mag eten en drinken in de zaal en dat het donker wordt en de muziek hard staat. Vooral voor leerlingen die nog nooit in een bioscoop geweest zijn kan het fijn zijn om hier aandacht aan te besteden. 
De publiekprijs
Jullie stemmen na het kijken van het filmprogramma op 
jullie favoriete film. 

Waar let jij op als je naar een film kijkt?

Slide 5 - Slide

Een belangrijk onderdeel van filmfestivals zoals Go Short is dat er awards worden uitgereikt. Sinds 2018 bestaat er een speciale publieksprijs voor de beste film van de schoolprogramma’s. Leerlingen stemmen aan het eind van de vertoning op hun favoriet en laten zo weten wat volgens hen de beste film is van de schoolvoorstellingen 2022. Bereid de leerlingen hierop voor en laat hen bedenken waarom ze een film goed of leuk vinden. Waar letten ze op als ze een film moeten beoordelen? Alleen op het verhaal of ook op de manier waarop het gefilmd is of juist op de muziek of hoe herkenbaar de personages zijn? 
Het thema van de films die jullie gaan kijken is "Geef nooit op". 
Wanneer hebben jullie niet opgegeven? 
Geef nooit op

Slide 6 - Mind map

Met behulp van dit woordweb wordt het thema van het filmprogramma geïntroduceerd. Bespreek met de leerlingen wanneer zij niet opgegeven hebben. Hebben ze toch doorgeleerd voor een moeilijke toets? Die voetbaltruc onder de knie gekregen of doorgezet in een boek en het toch uitgelezen? 
De films
Jullie kijken straks naar 7 verschillende korte films. 

De kortste film duurt 2 minuten, de langste film duurt 15 minuten.

Slide 7 - Slide

Gebruik de volgende slides om de films in het filmprogramma te introduceren. Wat zijn de verwachtingen van de leerlingen? Welke film lijkt ze heel leuk? Welke film heeft de mooiste titel? Etc. In de achtergrondinformatie staat meer informatie over de films. Als je op het Go Short logo links bovenin klikt krijg je de vragen in beeld. Leg ook meer uit over het verschil tussen animatie- en speelfilms en documentaires. 
De animatiefilms
Big Box
KunstSTUK
The calling
Spiegeling
Cat and bird
Welke film lijkt ze heel leuk? 
Welke film heeft de mooiste titel? 

Slide 8 - Slide

Een animatiefilm is een film waarin geen levende mensen spelen, maar getekende of gemaakte figuren. Deze figuren kunnen met de hand of met de computer getekend zijn. De stemmen van de figuren worden door mensen ingesproken.
Speelfilm & documentaire
Revilinho
Free as a bird
Welke film lijkt ze heel leuk? 
Welke film heeft de mooiste titel? 

Slide 9 - Slide

Een speelfilm is een film waarin acteurs spelen. Zij spelen een verhaal na speciaal voor de film volgens een script. Dit verhaal kan wel gebaseerd zijn op een waargebeurd verhaal, maar is niet gefilmd terwijl het gebeurde. 

Een documentaire is een non-fictie film, dus een waargebeurd verhaal. De filmmaker verzint geen verhaal, maar filmt iets uit de realiteit terwijl het gebeurt. Dit kan bijvoorbeeld iemands persoonlijke verhaal zijn of het volgen van een dier in een natuurdocumentaire. Hierbij kiest een filmmaker altijd voor een bepaald onderwerp of standpunt en vanuit daar wordt het verhaal verteld. Je kunt namelijk niet alles laten zien wat er gebeurt, dan duurt de film veel te lang.
Bekijk in dit filmpje hoe het werkt.

Teken met stiften een landschap op een plastic mapje. Schuif  een zwart papiertje in het plastic mapje. Knip een zaklamp uit en kleur deze in.   

In de film Big Box moet een pakketbezorger een pakket afleveren maar er gaat heel veel mis. 
Jullie maken met de hele klas een eigen versie van dit verhaal. Iedereen krijgt dezelfde begin- en eindzin en vult het middelste deel zelf in. 
Opdracht - Verzin een deel van het verhaal

Slide 10 - Slide

Creatieve opdracht - Geef nooit op! - 35 min
Leg aan de klas uit dat jullie samen een verhaal gaan schrijven over een pakketbezorger. Bepaal zelf of de leerlingen individueel of in groepjes werken. Ze krijgen allemaal de start van het verhaal te zien op de volgende slide, en de begin- en eindzin van hun stukje. Wat er tussenin gebeurt, mogen ze zelf verzinnen en hoeft ook niet echt te kunnen: het gaat erom dat ze hun fantasie gebruiken. Geef ze even de tijd om hun verhaal te schrijven en geef aan hoe lang het maximaal mag zijn (1 A4tje). Neem aan het einde even de tijd om iedereen het verhaal te laten voorlezen. 
Bekijk in dit filmpje hoe het werkt.

Teken met stiften een landschap op een plastic mapje. Schuif  een zwart papiertje in het plastic mapje. Knip een zaklamp uit en kleur deze in.   

Dit is de start van het verhaal:

"Er loopt een pakketbezorger het bedrijf uit met een pakketje. De bezorger stapt in de auto, maar..."

Begin met: “Zodra de bezorger op weg was, ging het helemaal mis” 
Eindig met: “Gelukkig was het pakketje nog heel en kon de bezorger weer verder.” 

Gebruik je fantasie en bedenk zelf wat er allemaal voor rampen gebeuren tussendoor!
Opdracht - Verzin een deel van het verhaal

Slide 11 - Slide

This item has no instructions

Bekijk in dit filmpje hoe het werkt.

Teken met stiften een landschap op een plastic mapje. Schuif  een zwart papiertje in het plastic mapje. Knip een zaklamp uit en kleur deze in.   

  • Zijn er verassende dingen gebeurd in het verhaal?
  • Was het lastig om dit te verzinnen?
  • Hebben jullie zin om naar de film te gaan?
Nabespreken

Slide 12 - Slide

Bespreek na afloop met de leerlingen het verhaal. Zijn er veel dezelfde dingen gebeurd of heeft toch iedereen wat anders? 

Bespreek de verwachtingen van de leerlingen voor het festival en kijk terug op de les. Wat hebben ze geleerd en wat vonden ze ervan? Hebben ze zin om naar de film en naar Go Short te gaan?