Plastic Soup Foundation
for primary and secondary education
lesson plan

Microplastics: superklein maar mega vervuilend

Ready to use this lesson plan? Use the button below to save a copy of this lesson plan in your account. After doing so, you will be able to modify the lessons as you wish.

Waar gaat de les over?

In samenwerking met Nieuwsbegrip Extra ontwikkelde we een nieuwe les geheel in het teken van microplastics in cosmetica. In deze les op niveau B (voor groep 7/8 en vmbo-bk leerjaar 1/2) komen leerlingen alles te weten over wat microplastics zijn, waarom ze zo slecht zijn voor het milieu en wat ze eraan kunnen doen om het probleem op te lossen.

Bij de aanvullende opdrachten horen twee interactieve opdrachten: een quiz en een debat. Om het makkelijk te maken hebben we de stellingen en vragen voor jullie in een presentatie gezet, zodat je ‘m makkelijk op een digibord kunt tonen.

Download hier de nieuwsbegriples

De hele Nieuwsbegrip les over microplastics, inclusief handleiding en opdrachten vind je hier:
PDF
PDF
PDF
PDF

opdracht 4: Quiz: ga zitten of blijf staan

Vertel de leerlingen dat je een quiz gaat doen. De leerlingen kiezen steeds voor waar (en dan blijf je staan) of niet waar (en dan ga je zitten). Vraag steeds enkele leerlingen waarom ze zitten of staan. Hoeveel weten de leerlingen nog over microplastics?

opdracht 5: Voeren van een debat

Voer een debat in de debatvorm Lagerhuis. Bij deze debatvorm gaat het er vooral om dat er argumenten genoemd worden, niet hoe sterk deze zijn of dat er gereageerd wordt op een ander team. In de handleiding staan de stappen voor een debat in de vorm Lagerhuis uitgelegd.

#DareToCare

Deze les sluit aan op onze nieuwste campagne Dare to Care, die begin april van start ging. In deze campagne roepen we producenten van verzorgings- en cosmeticaproducten op om microplastics uit hun producten te halen, vragen we de overheid het beleid hierop aan te passen en geven we consumenten tips over hoe ze microplastics uit hun badkamer kunnen weren. Meer weten? Kijk dan hier