Casus - Operation Jeedara (Basisschool)

SEA SHEPHERD CASUS
OPERATION JEEDARA

1 / 13
next
Slide 1: Slide
Social scienceScienceBasisschoolGroep 5-8

This lesson contains 13 slides, with interactive quizzes, text slides and 3 videos.

time-iconLesson duration is: 20 min

Introduction

This Case Study connects with our Lesson: Whales. It focuses on our campaign Operation Jeedara protecting whales from offshore oil drilling.

Instructions

This Case Study connects with our Lesson: Whales.   It focuses on our campaign Operation Jeedara protecting whales from offshore oil drilling. 

This Case Study takes 20 minutes to complete.

Contact: education@seashepherdglobal.org
© Sea Shepherd 2021

Instructions

Items in this lesson

SEA SHEPHERD CASUS
OPERATION JEEDARA

Slide 1 - Slide

Deze les wordt gegeven door Sea Shepherd. Sea Shepherd is een maritieme natuurbeschermingsorganisatie met een missie om de oceanen en het zeeleven te beschermen. Sea Shepherd werkt wereldwijd aan een reeks problemen die van invloed zijn op de oceanen en voert elk jaar talloze directe actiecampagnes. Walvissen zijn een soort die Sea Shepherd helpt beschermen.
Wat je al weet...
Wat je gaat leren...
Actie vereist!

Test jouw kennis
Klik op de afbeelding
Bekijk de video

Slide 2 - Slide

Tijdens deze les gebruiken we de volgende symbolen om leeractiviteiten en acties aan te duiden.
Documenting IUU and by-catch.
Operation Jeedara - Grote Australische bocht.

Slide 3 - Slide

In de Grote Australische Bocht hebben een aantal bedrijven huurcontracten om exploratie en olieboringen uit te voeren. De Bocht heeft een van de ruigste zeeën en is niet de plek om naar olie te boren.

Sea Shepherd en zijn campagnepartners namen de Steve Irwin in 2016 mee naar de Great Australian Bight om de wereld te laten zien wat er op het spel stond.

De Bocht is rijk aan biodiversiteit en schoonheid en is de thuisbasis van een van 's werelds belangrijkste plaats voor de zuidkaper(walvis) en van enkele van 's werelds zeldzaamste zeedieren. De ernstig bedreigde zuidelijke blauwvintonijn, de grote witte haai, zeehonden, dolfijnen, pinguïns, zeldzame zeearenden en 27 walvissoorten noemen deze ongerepte plek hun thuis. 

Operatie Jeedara liet de wereld zien hoe kwetsbaar de Grote Australische Bocht is en vroeg het om met rust gelaten te worden van de grote oliemaatschappijen.

Slide 4 - Map

De kaart toont de locatie van de Grote Australische bocht
Documenting IUU and by-catch.
De Bocht beschermen.

Slide 5 - Slide

Na de reis naar de Bocht in 2016 en de media-aandacht, trokken zowel BP als Chevron zich terug uit het boren naar olie in de Bocht.

In 2018 ging de strijd met de bedrijven Equinor en Santos verder met plannen om naar olie te boren. Een tweede reis naar de Bocht werd ondernomen, deze keer gingen de camera's onder de golven om meer geheimen van dit natuurlijke wonderland te onthullen. Onderzoek en essentieel bewijs werden verzameld om te bewijzen hoe belangrijk de beschermde natuurgebieden zijn voor de Bocht.

Documenting IUU and by-catch.
De Bocht. Beschermd natuurgebied.

Slide 6 - Slide

Er zijn 19 mariene parken en 83 beschermde natuurgebieden in de Grote Australische Bocht. Equinor was actief op zoek naar olie op twee locaties in de Bocht. Santos was van plan om seismische tests uit te voeren voor geschikte boorputten in de Bocht.

De Steve Irwin voerde een kritisch ecologisch marien onderzoek van twee weken uit bij een aantal van deze afgelegen kustgebieden voor mariene parken in een poging om het cruciale belang van deze beschermde gebieden voor de Grote Australische Bocht verder te benadrukken. Wetenschappers voerden vier onderzoeksduiken per dag uit, voerden onderwateronderzoeken uit en verzamelden het essentiële bewijs dat ze nodig hebben om de Bocht te blijven beschermen.

In 2019 annuleerde Equinor zijn plannen om naar olie te boren in de Bocht, maar evenals andere bedrijven hebben nog steeds huurcontracten voor dit gebied.

Slide 7 - Video

Deze video (2,49 min) toont een korte clip van de reis naar de Bocht in 2018:

https://www.youtube.com/watch?v=UDv8kCrMK9g

Slide 8 - Video

Deze video (12.30min) toont de reis naar de Bocht in 2018 en de wetenschappers aan het werk:
https://www.youtube.com/watch?v=hp7YQqmwc0w&list=PLx1pnhQVtbbBEFC63qKZuV6rTHU5VWRt8&index=7

Documenting IUU and by-catch.
Model van olierampen.

Slide 9 - Slide

Deze afbeelding toont de impact en het bereik van een olieramp in de Grote Australische Bocht in de winter. Het model werd voltooid door de alliantiepartner van Bocht, de ‘’Wilderness Society’’.

De donkerrode zone waar de olieverspilling 90 tot 100% zal zijn, is bijna drie keer zo groot als heel Nederland. Het hele getroffen gebied zal veertien keer zo groot zijn als Nederland.

BP's eigen lekkagemodel toonde een groot bereik voor de olieramp en grotere schade.

Slide 10 - Video

Deze video (46,22 min) toont de reis die in 2016 werd gemaakt om de Bocht te laten zien. Het bespreekt ook de gevolgen van een olieramp:

https://www.youtube.com/watch?v=zCFlzTlyTes


Welke drie dingen heb je geleerd?

Slide 11 - Open question

Vraag leerlingen om de volgende vraag klassikaal te beantwoorden of via de website www.LessonUp.app

“Welke drie dingen heb je geleerd?”


Was er iets wat je niet begreep?

Slide 12 - Open question

Vraag leerlingen om de volgende vraag klassikaal te beantwoorden of via de website www.LessonUp.app

“Was er iets wat je niet begreep?’’

www.seashepherdglobal.org

Slide 13 - Slide

This item has no instructions