Illegale visserij les 2 (Basisschool)

ILLEGALE, NIET GERAPPORTEERDE EN ONGEREGULEERDE VISSERIJ (IUU) - Les 2
1 / 24
next
Slide 1: Slide
Social scienceScience+2BasisschoolGroep 5-8

This lesson contains 24 slides, with interactive quizzes, text slides and 1 video.

time-iconLesson duration is: 45 min

Introduction

Beschrijving Overbevissing is een grote bedreiging voor het leven in de oceaan. 90% van alle vis wordt overbevist. Illegale visserij heeft een grote invloed. In deze les worden verschillende manieren besproken om de oceaan en het zeeleven te beschermen, en wordt uitgelegd hoe illegale vissers worden opgespoord.

Instructions

Instructie
In deze les wordt dieper ingegaan op illegale visserij. In deze les worden verschillende manieren besproken om de oceaan  te beschermen en wordt verteld op welke manier wetshandhaving kan helpen bij het opsporen van illegale visserij.

Tijd: 45 minuten

Contact: education@seashepherdglobal.org
© Sea Shepherd 2021


Instructions

Worksheets

Items in this lesson

ILLEGALE, NIET GERAPPORTEERDE EN ONGEREGULEERDE VISSERIJ (IUU) - Les 2

Slide 1 - Slide

Deze les is gemaakt door Sea Shepherd. De Sea Shepherd Conservation Society is opgericht in 1977 om de oceanen en het leven in zee te beschermen. Sea Shepherd is wereldwijd actief en voert directe acties uit tegen tal van zaken die de oceanen bedreigen. Eén van Sea Shepherds missies is een einde te maken aan illegale visserij en bijvangst te verminderen.
Wat je al weet...
Wat je gaat leren...
Actie vereist!

Test jouw kennis
Klik op de afbeelding
Bekijk de video

Slide 2 - Slide

Tijdens deze les gebruiken we de volgende symbolen om leeractiviteiten en acties aan te duiden.
Protecting the ocean and detecting illegal fishing.
De oceaan beschermen en illegale visserij opsporen.

Slide 3 - Slide

In deze les gaan we dieper in op illegale visserij. We kijken naar manieren om de oceaan te beschermen en hoe wetshandhaving helpt om illegale visserij te stoppen.


By 2050 the ocean will be empty
In 2050 zal de oceaan leeg zijn

Slide 4 - Slide

Deze slide laat een lege oceaan zien. Leg uit dat wetenschappers schatten dat rond 2050 het ecosysteem van de oceanen zal instorten, dat vis en zeeleven verdwenen zullen zijn als we geen actie ondernemen om de oceanen te beschermen.

     DOE INTERACTIEF MEE – vraag leerlingen naar www.LessonUp.app te gaan



IUU Fishing
30% of the global commercial fishing catch taken illegally.

How do we stop this.


IUU VISSERIJ


30% van de wereldwijde commerciële visserijvangst wordt illegaal gevangen.

Hoe stoppen we dit?

Slide 5 - Slide

In de vorige les werd verteld wat IUU is: illegale, ongereguleerde visserij. We bespraken de toegenomen vraag naar vis en visproducten en leerden hoe groot het aandeel van illegale visserij is: 30% van alle vis wordt illegaal gevangen.
Nu gaan we kijken naar manieren om illegale visserij te stoppen.
Regulations to protect eco-systems.
Regelgeving om ecosystemen te beschermen.

Slide 6 - Slide

In de meeste landen zijn er wetten en regels om vissen en zeeën te beschermen. Deze wetten helpen om onderscheid te maken met legale visserij en vormen een basis om actie te kunnen ondernemen tegen illegale vissers.

International law of the sea.
Wetten en regels in internationale wateren.

Slide 7 - Slide

In internationale wateren zijn er regels opgesteld door de Verenigde Naties, bijvoorbeeld over het verbieden van het gebruik van sleepnetten.
CITES
Convention for International Trade on Endangered Species (CITES)
is an agreement by those that are party to the convention to prohibit and monitor the trade in endangered species, to try and safe guard the future of endangered species.


CITES

Verdrag voor de internationale handel in bedreigde diersoorten (CITES)
is een overeenkomst tussen degenen die partij zijn bij het verdrag om de handel in bedreigde diersoorten te verbieden en te controleren, om te proberen de toekomst van bedreigde diersoorten veilig te stellen.

Slide 8 - Slide

Het CITES verdrag, de Convention for International Trade on Endangered Species, is een internationaal verdrag om beschermde soorten te beschermen.
Landen die CITES ondertekend hebben zijn verboden te handelen in alle fauna (dieren) en flore (planten) die op de lijst van bedreigde soorten staan. Meer dan 180 landen doen mee aan dit verdrag. Er staan meer dan 35.000 planten- en diersoorten op de lijst met bedreigde soorten.
Countries that have signed up to CITES must prohibit any trade in fauna or flora that are listed by CITES.  There are over 180 parties to the convention, which covers around 35,000 species of animals and plants.

EEZ & MARINE SANCTUARIES
Each country that borders the ocean has territorial waters, referred to as an Exclusive Economic Zone (EEZ). 

Within the EEZ countries can establish marine sanctuaries providing protection in ecologically vital areas,



EEZ & BESCHERMDE MARIENE LEEFOMGEVINGEN

Elk land dat aan de oceaan grenst, heeft territoriale wateren, ook wel een Exclusieve Economische Zone (EEZ) genoemd.

Binnen de EEZ kunnen landen mariene reservaten inrichten die bescherming bieden in ecologisch vitale gebieden.


Slide 9 - Slide

Elk land dat aan zee grenst heeft territoriale wateren, die bij hun land horen, de Exclusieven Economische Zone (EEZ) genaamd. Het kustland heeft de rechten op de EEZ. De EEZ is nooit groter dan 200 zeemijl vanaf de kust en mag niet de EEZ van een buurland doorkruisen.

Within the EEZ countries can establish marine sanctuaries providing protection in ecologically vital areas, such as areas where fish breed or where ecosystems that have been damaged

and need to recover.   Within these zones fishing and other activities are strictly controlled or prohibited.

RFMO
Regional fisheries management organisations (RFMO) are international bodies that help to regulate fishing. 

Cooperation between different countries on the management of some highly migratory species is important.

RMFO

Regionale organisaties voor visserijbeheer (RFMO) zijn internationale organisaties die de visserij helpen reguleren.

Samenwerking tussen verschillende landen bij het beheer van enkele over grote afstanden trekkende soorten is belangrijk.

Slide 10 - Slide

Regionale visorganistaties (RFMO genaamd) zijn internationale instituten die helpen de visserij te reguleren. Hierbij werken verschillende landen met elkaar samen bijvoorbeeld bij diersoorten die over verschillende landsgrenzen heen trekken.



Licensing fishing catches and limits.
Het verlenen van vergunningen voor vangsten en limieten.

Slide 11 - Slide

Samen met de RFMO’s kunnen landen een vergunningssysteem opzetten voor visserijen. Een vergunning geeft een visser toestemming om in een bepaald gebied een bepaalde hoeveelheid van een bepaalde vissoort te vangen. In de vergunning kan ook staan hoe groot de vis die gevangen wordt minimaal moet zijn, zodat jonge vis die zich nog niet heeft voortgeplant, niet gevangen mag worden. Er zijn zowel vergunningen voor commerciële vissers als voor mensen die vissen als hobby.

Detecting illegal fishing.
Het opsporen van illegale visserij.

Slide 12 - Slide

Een manier om overbevissing tegen te gaan is het opsporen en tegenhouden van illegale vissers; en om de aantallen legaal gevangen vis bij te houden. Aangezien 30% van alle vis illegaal gevangen wordt, heeft dit een grote impact.
AUTOMATIC IDENTIFICATION SYSTEM (AIS)
Locating a vessel can be done by monitoring AIS on a ships radar. 

Shipping vessels are required by law to have on board an Automatic Identification System (AIS).

AUTOMATISCH IDENTIFICATIESYSTEEM (AIS)

Het lokaliseren van een schip kan worden gedaan door AIS te volgen op een scheepsradar.

Scheepvaartschepen zijn wettelijk verplicht om een Automatic Identification System (AIS) aan boord te hebben.

Slide 13 - Slide

Het lokaliseren van een schip kan door het Automatisch Identificatie Systeem (AIS) op de scheepsradar. Schepen zijn verplicht een AIS te hebben zodat zij op de radar te zien zijn. Soms zetten schepen hun AIS af; dit kan wijzen op illegale activiteiten.

SATELLITE MONITORING
Satellites allow fishing vessels to be monitored all over the world.

Which allows vessels to be tracked, even without their AIS switched on. 
Image: Global Fishing Watch


SATELLIETBEWAKING

Met satellieten kunnen vissersvaartuigen over de hele wereld worden gevolgd.

Waardoor schepen kunnen worden gevolgd, zelfs zonder dat hun AIS is ingeschakeld. 

Slide 14 - Slide

Met behulp van satellieten kunnen schepen over de hele wereld gevolgd worden, zelfs als hun AIS uitgeschakeld is. Dankzij satellieten kan de locatie van illegale vissersschepen gevonden worden.

Slide 15 - Video

Patrol vessels
The best way to deter illegal activity is to patrol the ocean.  In areas where illegal poachers are heavily operating the only option is to patrol the waters.   Using a patrol vessel that is faster than the fishing vessels allows law enforcement to chase down poachers and board their vessels for inspection. Inspection means taking a look at their log books, checking their registration documents, fishing license and what catch is in the ships hold.

Some countries don’t have the resources to undertake these patrols, this is where Sea Shepherd has been able to help by providing ships and crew to assist in law enforcement activities.

Show the video (4.36 min) from Sea Shepherd’s Operation Jodari in Tanzania.  This shows some of the illegal activities taking place and the impact patrolling the EEZ.
https://www.youtube.com/watch?v=i9Q00iciLuc&list=PLx1pnhQVtbbDkZfN2nz9qqd8bVVLOGkkl

Law enforcement agencies
Each country has its own authorities, such as fisheries agencies, coast guard, navy or marines that monitor fishing activities and tackle the issue of IUU activity.

De beste manier om illegale vissers te betrappen is patrouille op zee. In gebieden waar veel illegale visserij plaatsvindt is dit de enige manier om ze tegen te houden. Patrouilleschepen kunnen snel ter plaatse zijn, inspecteurs kunnen aan boord van verdachte schepen gaan en de logboeken, documenten en vergunningen, en de soorten gevangen vis controleren.
Niet alle landen hebben de middelen om deze patrouilles uit te voeren. Daarom helpt Sea Shepherd door met deze landen samen te werken en schepen en bemanning beschikbaar te stellen. In dit filmpje (4.36 min.)
Zie je beelden van Sea Shepherds campagne Operation Jodari in Tanzania. https://www.youtube.com/watch?v=i9Q00iciLuc&list=PLx1pnhQVt bbDkZfN2nz9qqd8bVVLOGkkl
Law enforcement agencies
Each country has its own authorities, such as fisheries agencies, coast guard, navy or marines that monitor fishing activities and tackle the issue of IUU activity.
REGIONAL COOPERATION
 IUU issues span whole regions.
Countries are starting to work together to form taskforces that coordinate responses against illegal activities, including fishing.

In south east Africa eight countries have formed FISH- I Africa to tackle these issues, this includes Comoros, Kenya, Madagascar, Mauritius, Mozambique, Seychelles, Somalia and Tanzania.

REGIONALE SAMENWERKING
IUU-kwesties strekken zich uit over hele regio's. Landen beginnen samen te werken om taskforces te vormen die de reacties op illegale activiteiten, waaronder visserij, coördineren.

In Zuidoost-Afrika hebben acht landen FISH-I Africa opgericht om deze problemen aan te pakken, waaronder de Comoren, Kenia, Madagaskar, Mauritius, Mozambique, de Seychellen, Somalië en Tanzania.

Slide 16 - Slide

Om illegale visserij tegen te gaan moeten landen samenwerken. In Afrika hebben 8 landen zich verenigd in een taskforce om illegale visserij te stoppen: Comoros, Kenia, Madagascar, Mauritius, Mozambique, de Seychellen, Somalië en Tanzania.

Waarom is het belangrijk
dat landen samenwerken
tegen illegale visserij?

Slide 17 - Mind map

Vraag de leerlingen via de LessonUp app of bespreek in de groep.
“Waarom is het belangrijk dat landen samenwerken tegen illegale visserij?”

INTERPOL
Interpol is an international police force involved in operations to monitor and coordinate the evidence required to arrest illegal operators, no matter where they are in the world. 

INTERPOL

Interpol is een internationale politiemacht die betrokken is bij operaties om het bewijsmateriaal dat nodig is om illegale operators te arresteren, te controleren en te coördineren, waar ter wereld ze zich ook bevinden.

Slide 18 - Slide

Interpol is een internationale politiemacht die illegale activiteiten over landsgrenzen heen aanpakt. Illegale vissersschepen zijn vaak goed voorbereid en hebben vaak verschillende papieren. Alle schepen moeten een land hebben waar ze geregistreerd staan, anders worden ze als piratenschepen gezien.

Illegale vissersschepen veranderen vaak van naam en vlag zodat het moeilijker wordt hen te volgen en op te sporen.
Als een schip geïdentificeerd is als een illegaal vissersschip , zal Interpol aan het land waarin het schip geregistreerd staat vragen deze registratie in te trekken.

Schepen die zich niet aan de wet houden kunnen op de zwarte lijst van landen en RMFO’s gezet worden. Als deze schepen dan toch een landsgrens binnenkomen kunnen ze gearresteerd worden.

Als een schip niet gevonden wordt kan Interpol een Purple Notice uit laten gaan. Met een Purple Notice wordt aan landen doorgegeven dat een bepaald schip gezocht wordt en gevraagd of landen dit schip aanhouden zodra het hun wateren binnen komt.

Noem twee methodes die gebruikt worden om het zeeleven te beschermen

Slide 19 - Open question

Vraag de leerlingen via de LessonUp app of bespreek in de groep.
“Noem 2 methodes die gebruikt worden om het zeeleven te beschermen.”

Noem drie manieren waarmee illegale visserij opgespoord kan worden.

Slide 20 - Open question

Vraag de leerlingen via de LessonUp app of bespreek in de groep.
“Noem 3 manieren waarmee illegale visserij opgespoord kan worden.”

Schrijf drie dingen op die je geleerd hebt.

Slide 21 - Open question

Vraag de leerlingen de volgende vraag te beantwoorden met behulp van www.LessonUp.app of bespreek hem in de klas.
"Schrijf drie dingen op die je geleerd hebt"

Was er iets wat je niet begreep?

Slide 22 - Open question

Vraag de leerlingen de volgende vraag te beantwoorden met behulp van www.LessonUp.app of bespreek hem in de klas.
"Was er iets wat je niet begreep?"
By-catch and destructive fishing methods.
Bijvangst en destructieve vismethoden.

Slide 23 - Slide

De volgende les gaat over de gevolgen van bijvangst en de verschillende methodes die gebruikt worden bij het vissen.
www.seashepherdglobal.org

Slide 24 - Slide

This item has no instructions