Μελέτη Περίπτωσης - Υπεράσπιση των Φαλαινών της Ανταρκτικής (Secondary)

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ SEA SHEPHERD:
ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΦΑΛΑΙΝΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗΣ
1 / 16
next
Slide 1: Slide
ScienceGeography+3Secondary EducationAge 11-13

This lesson contains 16 slides, with interactive quiz, text slides and 5 videos.

time-iconLesson duration is: 20 min

Introduction

Περιγραφή Αυτή η Μελέτη Περίπτωσης συνδέεται με τα Σχέδια Μαθημάτων: Φαλαινοθηρία. Επικεντρώνεται στις εκστρατείες μας για την υπεράσπιση των φαλαινών με στόχο τη διακοπή της φαλαινοθηρίας στο Καταφύγιο Φαλαινών του Νότιου Ωκεανού.

Instructions

Οδηγίες
Αυτή η Μελέτη περίπτωσης συνδέεται με το Σχέδιο Μαθήματος: Φαλαινοθηρία. Επικεντρώνεται στις εκστρατείες μας για την υπεράσπιση των φαλαινών, με στόχο τη διακοπή της φαλαινοθηρίας στο Καταφύγιο Φαλαινών του Νότιου Ωκεανού.

Αυτή η Μελέτη Περίπτωσης διαρκεί 20 λεπτά.

Επικοινωνία: education@seashepherdglobal.org
© Sea Shepherd 2021

Instructions

Items in this lesson

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ SEA SHEPHERD:
ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΦΑΛΑΙΝΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗΣ

Slide 1 - Slide

Εισαγωγή

Το μάθημα αυτό διατίθεται από την Sea Shepherd. Η Sea Shepherd ιδρύθηκε το 1977 και είναι ένας οργανισμός προστασίας της θάλασσας που έχει ως στόχο την προστασία των ωκεανών και της θαλάσσιας άγριας ζωής. Έχει παγκόσμια δράση και ασχολείται με διάφορα θέματα που επηρεάζουν τους ωκεανούς, διεξάγοντας πολυάριθμες εκστρατείες άμεσης δράσης κάθε χρόνο. Η φαλαινοθηρία είναι ένας από τους τομείς που η Sea Shepherd εργάζεται για να σταματήσει.

Γνωρίζετε ήδη...
Θα μάθετε...
Απαιτείται δράση!

Αξιολογήστε τις γνώσεις σας
Κλικάρετε στην εικόνα
Δείτε το βίντεο

Slide 2 - Slide

Εικονίδια δραστηριοτήτων εκμάθησης

Κατά τη διάρκεια το μαθήματος θα χρησιμοποιούμε αυτά τα εικονίδια για να αναγνωρίζουμε τις δραστηριότητες του μαθήματος.

Operation Zero Tolerance 2012-13
Efforts to refuel the factory whaling ship blocked.
Επιχείρηση Zero Tolerance 2012-13.
Οι προσπάθειες ανεφοδιασμού του φαλαινοθηρικού πλοίου-εργοστασίου παρεμποδίστηκαν.

Slide 3 - Slide

Επιχείρηση Zero Tolerance

Το 2012 - 13 η Sea Shepherd ανέλαβε την 9η του εκστρατεία για την προστασία των φαλαινών στον Νότιο Ωκεανό, από το φαλαινοθηρικό στόλο της Ιαπωνίας. Τέσσερα σκάφη των Sea Shepherd έκαναν περιπολία στα νερά γύρω από την Ανταρκτική για να βρουν τον ιαπωνικό στόλο φαλαινοθηρίας και το ανεφοδιαστικό τους σκάφους.

Όταν εντοπίστηκε το εφοδιαστικό σκάφος, τα πλοία των Sea Shepherd έλαβαν θέση για να εμποδίσουν το φαλαινοθηρικό πλοίο-εργοστάσιο Nisshin Maru να ανεφοδιάσει.

Slide 4 - Video

This item has no instructions

Why block refueling?
Attempting to illegally refuel within the Southern Ocean Whale Sanctuary.

Stopping refueling stopped them continuing to hunt whales.
Παρεμπόδιση ανεφοδιασμού

Απόπειρα παράνομου ανεφοδιασμού μέσα στα όρια του Καταφυγίου Φαλαινών του Νότιου Ωκεανού. 

Σταματώντας τον ανεφοδιασμό, σταμάτησαν να κυνηγούν φάλαινες. 

Slide 5 - Slide

Παρεμπόδιση ανεφοδιασμού

Οι Sea Shepherd αποφάσισαν να εμποδίσουν τον ανεφοδιασμό για δύο λόγους. Πρώτον διότι οι φαλαινοθήρες επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν ανεφοδιασμό μέσα στο καταφύγιο, το οποίο είναι παράνομο.

Δεύτερον, αποτρέποντας το Nisshin Maru από το να ανεφοδιάσει, καταφέραμε να σταματήσουμε τη φαλαινοθηρία για εκείνη τη σεζόν, γιατί χωρίς καύσιμα δεν μπόρεσαν να συνεχίσουν την επιχείρηση.

Sea Shepherd vessels rammed, tried to flood the Bob Barkers engine room with water cannon and threw concussion grenades at Sea Shepherd crew.
Εμβολίζοντας τα σκάφη των Sea Shepherd, χρησιμοποίησαν στη συνέχεια το κανόνι νερού για να προσπαθήσουν να πλημμυρίσουν τα μηχανοστάσια του σκάφους Bob Barker και έριξαν χειροβομβίδες κρότου στα πληρώματα των Sea Shepherd.

Slide 6 - Slide

Επικίνδυνες κινήσεις

Εκτός από το να εμβολίσουν τα σκάφη των Sea Shepherd, χρησιμοποίησαν επίσης το κανόνι νερού τους για να προσπαθήσουν να πλημμυρίσουν τα μηχανοστάσια του Bob Barker και έριξαν χειροβομβίδες κρότου στα πληρώματα.

Οι χειροβομβίδες κρότου είναι σχεδιασμένες για να κουφαίνουν και να αποπροσανατολίζουν, αλλά μπορούν επίσης να κάψουν και να προκαλέσουν άλλους τραυματισμούς, εάν το πλήρωμα χτυπηθεί απευθείας. Δεν είναι και πολύ έξυπνη κίνηση να ρίξει κανείς χειροβομβίδες κρότου ακριβώς δίπλα από ένα σκάφος ανεφοδιασμού! Παρά την τεράστια ζημιά στα πλοία των Sea Shepherd, οι καπετάνιοι δεν τα παράτησαν.

932 whales saved during Operation Zero Tolerance.
932 φάλαινες διασώθηκαν κατά την επιχείρηση 
Zero Tolerance.

Slide 7 - Slide

Διασώθηκαν 932 φάλαινες

Το Nisshin Maru δεν μπόρεσε να ανεφοδιάσει και ο φαλαινοθηρικός στόλος τελικά συνοδεύτηκε έξω από το Καταφύγιο, από τα σκάφη των Sea Shepherd.

Παρά τις προσπάθειές τους να καταστρέψουν τα πλοία μας, μειώσαμε τον στόχο τους σώζοντας 932 φάλαινες κατά την επιχείρηση Zero Tolerance.


Operation Relentless 2013-14
Japanese harpoon ships try to disable Sea Shepherd vessels by towing steel cables.
Επιχείρηση Relentless 2013-14.
Ιαπωνικά φαλαινοθηρικά πλοία προσπάθησαν να αχρηστεύσουν τα σκάφη των Sea Shepherd ρυμουλκώντας καλώδια χάλυβα.

Slide 8 - Slide

Επιχείρηση Relentless 2013-14

Τον επόμενο χρόνο, κατά την επιχείρηση Relentless, τα ιαπωνικά φαλαινοθηρικά πλοία έκαναν επικίνδυνους ελιγμούς κοντά στην πλώρη του Steve Irwin και του Bob Barker, ενώ ρυμουλκούσαν καλώδια χάλυβα πίσω από τα πλοία τους. Τα καλώδια χρησιμοποιήθηκαν για να προσπαθήσουν να τα μπλέξουν και να σαμποτάρουν την προπέλα μας και έτσι να σταματήσουν τα πλοία.

Slide 9 - Video

This item has no instructions

Slide 10 - Video

This item has no instructions

784 whales saved during Operation Relentless.
784 φάλαινες διασώθηκαν κατά την Επιχείρηση Relentless.

Slide 11 - Slide

Διασώθηκαν 784 φάλαινες

Οι επιθέσεις έγιναν αφού οι Sea Shepherd εντοπίστηκαν από το Nisshin Maru και έγιναν συγκεκριμένα για να αποσπάσουν την προσοχή των πλοίων και για να τα αποτρέψουν από το να το εμποδίσουν. Με το να μας επιβραδύνουν, το Nisshin Maru κατάφερε να διαφύγει και να συνεχίσει να κυνηγάει. Παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες να εξουδετερώσουν τα πλοία των Sea Shepherd, καταφέραμε να σταματήσουμε τη φαλαινοθηρία και να μειώσουμε το στόχο τους σώζοντας 784 φάλαινες κατά την επιχείρηση Relentless.

Slide 12 - Video

Ανταρκτική ομορφιά

Παρά τη σκληρή δουλειά και τις πολλές ώρες εκστρατειών για την προστασία της Ανταρκτικής, τα πληρώματα των Sea Shepherd βιώνουν την ομορφιά της περιοχής.

Δείξτε αυτό το βίντεο (1:21 λεπτά) όμορφης θαλάσσιας ζωής και τοπίων από την Ανταρκτική:
https://www.youtube.com/watch?v=VljSo9yzWds&list=PLx1pnhQVtbbDnog24mzGFNy9qoaNPGb40&index=5

Slide 13 - Video

This item has no instructions

Operation Nemesis
Japanese whalers had government help - accessing military satellites to track Sea Shepherd vessels.
Επιχείρηση Nemesis - Ιάπωνες φαλαινοθήρες είχαν τη βοήθεια της κυβέρνησης με πρόσβαση στους κυβερνητικούς δορυφόρους για να εντοπίσουν τα σκάφη των Sea Shepherd.

Slide 14 - Slide

Εντοπισμός φαλαινοθηρών

Φέτος, οι Ιάπωνες είχαν πρόσβαση στους κυβερνητικούς δορυφόρους του στρατού και μπόρεσαν να εντοπίσουν τα σκάφη των Sea Shepherd. Αυτό σήμαινε ότι μπορούσαν να δουν την τοποθεσία των σκαφών των Sea Shepherd και να παραμείνουν εκτός της εμβέλειάς τους.

Έτσι, κατέστη αδύνατον να εντοπιστούν και να σταματήσει η φαλαινοθηρία. Αλλά ο κακός καιρός έκανε δύσκολη τη ζωή των φαλαινοθηρών και χρειαζόταν να κινούνται συνεχώς για να μείνουν μακριά από τα σκάφη των Sea Shepherd. Αυτό σημαίνει ότι χρειάστηκε να παρατείνουν τον χρόνο που πέρασαν στη θάλασσα για να καταφέρουν να φτάσουν το στόχο τους, κάτι που τους κόστισε πολύ περισσότερα χρήματα.

Η εκστρατεία είχε επιτυχία, στο να καταγράψει αποδείξεις με τους φαλαινοθήρες να μεταφέρουν ρυγχοφάλαινες παράνομα στο καταφύγιο Australian Whale Sanctuary. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που οι παράνομες δραστηριότητες κατεγράφησαν, από τη στιγμή που το Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης καταδίκασε τις φαλαινοθηρικές τους δραστηριότητες στην Ανταρκτική, το 2014.


«Γιατί θα απαγορευόταν ο ανεφοδιασμός μέσα στα όρια του Καταφυγίου Φαλαινών του Νότιου Ωκεανού;»

Slide 15 - Open question

Ερώτηση

Ζητήστε από τους μαθητές να συμπληρώσουν τις απαντήσεις τους για την ακόλουθη ερώτηση με το www.LessonUp.app, ή συζητήστε στην τάξη.

«Γιατί θα απαγορευόταν ο ανεφοδιασμός μέσα στα όρια του Καταφυγίου Φαλαινών του Νότιου Ωκεανού;»

www.seashepherdglobal.org

Slide 16 - Slide

This item has no instructions