Μελέτη Περίπτωσης - Υπεράσπιση των φαλαινών της Ανταρκτικής

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ SEA SHEPHERD:
ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΦΑΛΑΙΝΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗΣ
1 / 16
next
Slide 1: Slide
EnglishGeography+4Primary EducationAge 8-11

This lesson contains 16 slides, with interactive quiz, text slides and 5 videos.

time-iconLesson duration is: 20 min

Introduction

Περιγραφή Αυτή η Μελέτη Περίπτωσης συνδέεται με τα Σχέδια Μαθημάτων: Φαλαινοθηρία. Επικεντρώνεται στις εκστρατείες μας για την υπεράσπιση των φαλαινών με στόχο τη διακοπή της φαλαινοθηρίας στο Καταφύγιο Φαλαινών του Νότιου Ωκεανού.

Instructions

Οδηγίες
Αυτή η Μελέτη περίπτωσης συνδέεται με το Σχέδιο Μαθήματος: Φαλαινοθηρία. Επικεντρώνεται στις εκστρατείες μας για την υπεράσπιση των φαλαινών, με στόχο τη διακοπή της φαλαινοθηρίας στο Καταφύγιο Φαλαινών του Νότιου Ωκεανού.

Αυτή η Μελέτη Περίπτωσης διαρκεί 20 λεπτά.

Επικοινωνία: education@seashepherdglobal.org
© Sea Shepherd 2021


Instructions

Items in this lesson

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ SEA SHEPHERD:
ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΦΑΛΑΙΝΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗΣ

Slide 1 - Slide

Το μάθημα αυτό διατίθεται από το Sea Shepherd. Το Sea Shepherd ιδρύθηκε το 1977 και είναι ένας οργανισμός συντήρησης των θαλασσών, που εργάζεται για την προστασία των ωκεανών και της θαλάσσιας άγριας φύσης. Το Sea Shepherd δραστηριοποιείται διεθνώς σε μια σειρά ζητημάτων που επηρεάζουν τους ωκεανούς, διενεργώντας πολλές εκστρατείες άμεσης δράσης ετησίως. Η φαλαινοθηρία είναι ένας από τους τομείς που το Sea Shepherd εργάζεται για να σταματήσει.
Γνωρίζετε ήδη...
Θα μάθετε...
Απαιτείται δράση!

Αξιολογήστε τις γνώσεις σας
Κλικάρετε στην εικόνα
Δείτε το βίντεο

Slide 2 - Slide

Κατά τη διάρκεια το μαθήματος θα χρησιμοποιούμε αυτά τα εικονίδια για να αναγνωρίζουμε τις δραστηριότητες του μαθήματος.
Operation Zero Tolerance 2012-13
Efforts to refuel the factory whaling ship blocked.
Επιχείρηση Zero Tolerance 2012-13
Οι προσπάθειες ανεφοδιασμού του φαλαινοθηρικού πλοίου-εργοστασιού εμποδίστηκαν.

Slide 3 - Slide

Επιχείρηση Zero Tolerance
Το 2012 - 13 το Sea Shepherd ανέλαβε την 9η του εκστρατεία για την προστασία των φαλαινών στον Νότιο Ωκεανό, από το φαλαινοθηρικό στόλο της Ιαπωνίας. Τέσσερα σκάφη του Sea Shepherd έκαναν περιπολία στα νερά γύρω από την Ανταρκτική για να βρουν τον ιαπωνικό στόλο φαλαινοθηρίας και το ανεφοδιαστικό τους σκάφους.

Όταν εντοπίστηκε το εφοδιαστικό σκάφος, τα πλοία του Sea Shepherd έλαβαν θέση για να εμποδίσουν το φαλαινοθηρικό πλοίο-εργοστάσιο Nisshin Maru να ανεφοδιάσει.


When the refueling vessel was located, Sea Shepherd ships took position to block the factory whaling ship the Nisshin Maru from refueling.  

Slide 4 - Video

This item has no instructions

Why block refueling?
Attempting to illegally refuel within the Southern Ocean Whale Sanctuary.

Stopping refueling stopped them continuing to hunt whales.ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗ
ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ

Προσπάθεια παράνομου ανεφοδιασμού μέσα στα όρια του καταφυγίου Southern Ocean Whale Sanctuary.

Η παρεμπόδιση του ανεφοδιασμού τους, τους σταμάτησε από να συνεχίσουν να κυνηγούν φάλαινες.

Slide 5 - Slide

Παρεμπόδιση ανεφοδιασμού
Το Sea Shepherd αποφάσισε να εμποδίσει τον ανεφοδιασμό για δύο λόγους, πρώτον διότι οι φαλαινοθήρες επιχειρήσαν να πραγματοποιήσουν ανεφοδιασμό μέσα στο Καταφύγιο, κάτι που είναι παράνομο.
Δεύτερον, αποτρέποντας το Nisshin Maru από το να ανεφοδιάσει καταφέραμε να σταματήσουμε τη φαλαινοθηρία για εκείνη τη σεζόν, γιατί χωρίς καύσιμα δεν μπόρεσαν να συνεχίσουν την επιχείρηση φαλαινοθηρίας.
Sea Shepherd vessels rammed, tried to flood the Bob Barkers engine room with water cannon and threw concussion grenades at Sea Shepherd crew.
Τα σκάφη των Sea Shepherd εμβολιάζονται, έγιναν προσπάθειες να πλημμυρίσουν το μηχανοστάσιο του Bob Barkers με κανόνι νερού και έριξαν χειροβομβίδες κρότου στο πλήρωμα των Sea Shepherd.

Slide 6 - Slide

Επικίνδυνες κινήσεις
Εκτός από το να εμβολιάσουν τα σκάφη του Sea Shepherd, χρησιμοποιήσαν επίσης το κανόνι νερού τους για να προσπαθήσουν να πλημμυρίσουν τα μηχανοστάσια του Bob Barker και έριξαν χειροβομβίδες κρότου στα πληρώματα του Sea Shepherd.
Οι χειροβομβίδες κρότου είναι σχεδιασμένες να κουφαίνουν και να αποπροσανατολίζουν αλλά μπορούν επίσης να κάψουν και να προκαλέσουν άλλους τραυματισμούς, εάν το πλήρωμα λάβουν απευθείας χτύπημα. Δεν είναι και πολύ έξυπνη κίνηση να ρίξει κανείς χειροβομβίδες κρότου ακριβώς δίπλα από ένα σκάφος ανεφοδιασμού! Παρά την τεράστια ζημιά στα πλοία του Sea Shepherd, οι καπετάνιοι δεν τα παράτησαν.
932 whales saved during Operation Zero Tolerance.
Διασώθηκαν 932 φάλαινες κατά την Επιχείρηση Zero Tolerance.

Slide 7 - Slide

Διασώθηκαν 932 φάλαινες
Το Nisshin Maru δεν μπόρεσε να ανεφοδιάσει και ο φαλαινοθηρικός στόλος τελικά συνοδεύτηκε έξω από το Καταφύγιο, από τα σκάφη του Sea Shepherd.
Παρά τις προσπάθειές τους να καταστρέψουν τα πλοία μας, μειώσαμε τον στόχο τους σώζοντας 932 φάλαινες κατά την επιχείρηση Zero Tolerance.

Operation Relentless 2013-14
Japanese harpoon ships try to disable Sea Shepherd vessels by towing steel cables.
Επιχείρηση Relentless 2013-14
Τα ιαπωνικά φαλαινοθηρικά προσπαθούν να σαμποτάρουν τα σκάφη των Sea Shepherd ρυμουλκώντας καλώδια χάλυβα.

Slide 8 - Slide

Επικίνδυνοι ελιγμοί
Στις 2 Φεβρουαρίου του 2014, για ένα διάστημα 9 ωρών, τα δύο ιαπωνικά φαλαινοθηρικά πέρασαν μπροστά 45 φορές από το Steve και 41 φορές από το Bob.

Δείξτε το βίντεο (2:39 λεπτά)
https://www.youtube.com/watch?v=ArE3N9StnPA

Slide 9 - Video

This item has no instructions

Slide 10 - Video

This item has no instructions

784 whales saved during Operation Relentless.
Διασώθηκαν 784 φάλαινες κατά την Επιχείρηση Relentless.

Slide 11 - Slide

Διασώθηκαν 784 φάλαινες
Οι επιθέσεις έγιναν αφού το Sea Shepherd εντοπίστηκε από το Nisshin Maru και έγιναν συγκεκριμένα για να αποσπάσουν την προσοχή των πλοίων και για να τα αποτρέψουν από το να εμποδίσουν το. Με το να μας επιβραδύνουν, το Nisshin Maru κατάφερε να διαφύγει και να συνεχίσει να κυνηγάει. Παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες να εξουδετερώσουν τα πλοία του Sea Shepherd, κι όμως καταφέραμε να σταματήσουμε τη φαλαινοθηρία και να μειώσουμε το στόχο τους σώζοντας 784 φάλαινες κατά την Επιχείρηση Relentless.

Slide 12 - Video

Ανταρκτική ομορφιά
Παρά τη σκληρή δουλειά και τις πολλές ώρες εκστρατειών για την προστασία της Ανταρκτικής, τα πληρώματα του Sea Shepherd βιώνουν την ομορφιά της περιοχής της Ανταρκτικής.

Δείξτε αυτό το βίντεο (1:21 λεπτά) όμορφης θαλάσσιας ζωής και τοπίων από την Ανταρκτική:
https://www.youtube.com/watch?v=VljSo9yzWds&list=PLx1pnhQVtbbDnog24mzGFNy9qoaNPGb40&index=5

Slide 13 - Video

This item has no instructions

Operation Nemesis
Japanese whalers had government help - accessing military satellites to track Sea Shepherd vessels.
Επιχείρηση Nemesis - Ιάπωνες φαλαινοθήρες είχαν βοήθεια από την κυβέρνηση: πρόσβαση σε στρατιωτικούς δορυφόρους για να εντοπίζουν τα σκάφη των Sea Shepherd.

Slide 14 - Slide

Εντοπισμός φαλαινοθηρών
Φέτος, οι Ιάπωνες είχαν πρόσβαση στους κυβερνητικούς δορυφόρους του στρατού και μπόρεσαν να εντοπίσουν τα σκάφη του Sea Shepherd. Αυτό σήμαινε ότι μπορούσαν να δουν την τοποθεσία των σκαφών του Sea Shepherd και να παραμείνουν εκτός εμβέλειας.

Έτσι, κατέστη αδύνατον να εντοπιστούν και να σταματήσει η φαλαινοθηρία. Αλλά ο κακός καιρός έκανε δύσκολη τη ζωή των φαλαινοθηρών και χρειαζόταν να κινούνται συνεχώς για να μείνουν μακριά από τα σκάφη του Sea Shepherd. Αυτό σημαίνει ότι χρειάστηκε να επιμηκύνουν το χρόνο που πέρασαν στη θάλασσα για να καταφέρουν να φτάσουν το στόχο τους, κάτι που τους κόστισε πολύ περισσότερα λεφτά.

Η εκστρατεία είχε επιτυχία, στο να καταγράψει αποδείξεις των φαλαινοθηρών να μεταφέρουν φάλαινες Μινκ παράνομα στο καταφύγιο Australian Whale Sanctuary. Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι παράνομες δραστηριότητες κατεγράφησαν, από τη στιγμή που το Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης καταδίκασε τις φαλαινοθηρικές τους δραστηριότητες στην Ανταρκτική, το 2014.


Γιατί θα απαγορευόταν ο ανεφοδιασμός μέσα στα όρια του καταφυγίου Southern Ocean Whale Sanctuary;

Slide 15 - Open question

Ζητήστε από τους μαθητές να συμπληρώσουν τις απαντήσεις τους για την ακόλουθη ερώτηση με το www.LessonUp.app, ή συζητήστε στην τάξη.

“Γιατί θα απαγορευόταν ο ανεφοδιασμός μέσα στα όρια του καταφυγίου Southern Ocean Whale Sanctuary;”
www.seashepherdglobal.org

Slide 16 - Slide

This item has no instructions