Theme 7 Recap grammar + H - 8 May 3H2

Bij binnenkomst
Zitten volgens plattegrond
Eten en drinken buiten het lokaal
Boeken op tafel + schrift
Telefoon meteen in de telefoontas
Monday May 8th - 3H2
1 / 11
next
Slide 1: Slide
EngelsMiddelbare schoolhavoLeerjaar 3

This lesson contains 11 slides, with text slides.

time-iconLesson duration is: 50 min

Items in this lesson

Bij binnenkomst
Zitten volgens plattegrond
Eten en drinken buiten het lokaal
Boeken op tafel + schrift
Telefoon meteen in de telefoontas
Monday May 8th - 3H2

Slide 1 - Slide

11:00-11:50

Wat ik wil dat de leerlingen kennen/kunnen aan het einde van de les:
Aan het einde van de les kan de leerling het onderscheid maken tussen pitfalls en when en if 
Aan het einde van de les kan de leerling de functie van een paragraaf correct vertellen

Eigen leerdoel in voorbereiding: bekijk voor elke activiteit wat het doel is en link theorie aan de te behalen doelen en de manier waarop

Leerdoel tijdens de les: 1. Welkom de leerlingen enthousiast en vraag ze naar hun vakantie, hebben ze wat leuks gedaan etc. 2. Complimenteer leerlingen op goed/gewenst gedrag

Bij de deur: Good morning, put your phone in the phonebag immediately and take a seat. Grab your books and your notebook.

Start vd les: alright everybody, good morning. Put your phones in the phone bag. I want all 21 of them in there. Take out your books, a notebook and a pen. You can keep them closed for now. Compliment the students who already have their books/put their phones away. Make it go quick. They can do this within 30 seconds because it's all a reminder of what I already said.
Welcome back!
Anyone who would like to share something about their break with me and the rest of the class? (Going on vacation, King's day, Liberation day?)




Slide 2 - Slide

until: 11:05
Doel: mogelijkheid geven om Engels te spreken, enthousiast de week/les/maand weer te beginnen na de vakantie

Welcome students back to class and despite having already talked to a few of them, ask them if any of them would like to share with the whole class and in English. I will start by telling them how I bought new shoes, went to a fantasy event and celebrated King's day and Liberation day with my parents.
Program & Goals
Plan: Recap grammar and reading

At the end of the lesson:
- I can tell the difference between the pitfalls and between when and if
- I can correctly describe the function of a paragraph in a text

Slide 3 - Slide

Overgang start naar doelen: okay thank you for sharing! Now we'll move on to the plan for today. Today we are going to look at the 2 easier pieces of grammar from this chapter that we've already talked about before the break and we're going to do a specific type of reading exercise in the book. Student, please read out the goals for me.

Interruptions:
Behalve bij te grote overtredingen. Dan is het of meteen verplaatsen/strafwerk of meteen vertrekken.
1. naam, verwachting
2. waarschuwing 1
3. verplaatsen (= waarschuwing 2)
4. vertrekken - dit wel echt doen. Als ik dit consequent doe, gebeurt het mogelijk een aantal keer, maar daarna hopelijk niet meer.
Reminder

Reminder: volgende week kijk- en luistertoets
22 mei de toets van het hoofdstuk


Slide 4 - Slide

until 11:07 
Het staat al een hele tijd in magister maar nog even de reminder dat volgende week jullie de kijk- en luistertoets hebben en die week daarna op 22 mei de hoofdstuktoets. Ook in Magister staan een aantal tips bij de kijk- luistertoets om mee te oefenen.
Zonder in je boek of notities te kijken
Schrijf op in je schrift:

1. Wat zijn pitfalls?
2. Welke pitfalls weet je nog?


1 min in stilte


Slide 5 - Slide

Until: 11:14 
Voorkennis activeren
Doel: inzicht krijgen in wat er is blijven hangen tijdens de vakantie

Schrijf in je schrift de antwoorden op deze vragen op. Wat zijn pitfalls en welke pitfalls weet je nog. Je doet dit in je eentje en in stilte, want ik wil weten wat jij nog weet van de pitfalls (geef dus de waarom aan) Na deze minuut schrijf ik met jullie mee in een Word bestand zodat iedereen kan zien wat er al is gezegd. (30 sec)

1 min stil bezig

Na 1 minuut: okay, jullie minuut is op. Zijn er vrijwilligers die graag  van hen antwoorden willen geven? - vraag dus eerst vrijwilligers, laat ze maar 1 antwoord geven en vraag dan ook juist leerlingen die niet hun vinger op hebben gestoken. Tijdens de minuut loop ik rond. Ik hoop dat ik op deze manier inzicht krijg in wat in ieder geval de meeste leerlingen nog weten. (minuut of 3-4)

Schrijf mee in een Word bestand zodat iedereen het kan zien. Vul vervolgens aan waar nodig. Zorg dat dit Word document aan het einde van deze slide volledig is met alle pitfalls uit het boek. (in dat lokaal is het whiteboard niet te zien vanaf de linkerkant, dus centraal is daarom beter)

Totaal: max 7 min
Zonder in je boek of notities te kijken (when/if)
Schrijf deze zinnen over. Welke goed/fout? Waarom zijn ze fout?
1.  If I'm late to work, my boss will be angry.
2. If I leave school, I usually go to the gym to work out.
3. When I get a letter, I always write right back.
4. If he eats, he tries to eat healthily
5. 'I have to go visit my mum' - okay! Tell her I say hi if you see her
6. When your brother returns, we can go fishing.

Slide 6 - Slide

Until: 11:18
Voorkennis activeren
Doel: inzicht krijgen in wat er is blijven hangen tijdens de vakantie

Schrijf in je schrift de zinnen over en geef aan of ze goed of fout zijn en ook waarom. Fout? Dan pas je de zin aan. Ook deze doe je in je eentje en in stilte, om dezelfde reden als daarnet. Na deze 2 minuten schrijf ik net als net met jullie mee in een Word bestand (30 sec)

2 min stil bezig

Na 2 minuut: okay, de tijd is op. Zijn er vrijwilligers die graag  van hen antwoorden willen geven? - vraag dus eerst vrijwilligers, laat ze maar 1 antwoord geven en vraag dan ook juist leerlingen die niet hun vinger op hebben gestoken. Tijdens de minuut loop ik rond. Ik hoop dat ik op deze manier inzicht krijg in wat in ieder geval de meeste leerlingen nog weten. (2 min)

Schrijf mee in een Word bestand zodat iedereen het kan zien. Vul vervolgens aan waar nodig (in dat lokaal is het whiteboard niet te zien vanaf de linkerkant, dus centraal is daarom beter)

Totaal: max 4 min
Reading - tekstverbanden
In tweetallen neem je 30 sec om een aantal antwoorden te bedenken. Dit hebben jullie bij Nederlands al wel eerder gehad, dus denk ook aan die lessen en stof terug. 
Wat voor soort teksten zijn er? (functies)
Hoe is een tekst opgebouwd? 
Welke functies kan een alinea hebben? (denk aan signaalwoorden)        Daarna gaan we klassikaal verder denken.

Slide 7 - Slide

until 11:23/25
Voorkennis ophalen
Doel: Gebruik voorkennis van andere vakken voor het herinneren van verschillende functies die een tekst en alinea's kunnen hebben. Reden hiervoor en theorie staat hieronder.

"De vaardigheid om betekenisrelaties te doorzien is afhankelijk van de hiervoor beschreven deelvaardigheden (woordenschat, woordherkenning en herkenning van de zinstructuren). Daarnaast doet het een beroep op strategische vaardigheden die niet specifiek zijn voor de vreemde taal, maar die van belang zijn bij het lezen in alle talen (Goodman, 1971), bijvoorbeeld het onderscheiden van hoofd- en bijzaken, het vergelijken van relevante passages, het gebruiken van signaalwoorden om de aard van de verbanden te bepalen (oorzaak-gevolg, middel-doel, reden, conditie enzovoort), het gebruik van tussenkopjes, het gebruik van voorkennis en het analyseren van een argumentatie op haar geldigheid." (Handboek Vreemdetalendidactiek hoofdstuk 16.3.4)

"Het kunnen zien van tekstverbanden is het hoogste level van tekstbegrip, in het boek komt dit naar voren en ook in examenteksten komen hier vragen over (langere termijn reden om dit te doen). Bij Nederlands heb je het hier vast al meerdere keren over gehad dus overleg met z'n 2en wat de antwoorden zijn op deze vragen in 30 sec. 30 sec en dan zal ik elk tweetal vragen om een aantal antwoorden te geven. We doen dit als voorbereiding op de tekst die we gaan lezen en de vragen die daar bij komen in het boek, die gaan over de functies en tekstverbanden. (korte termijn reden waarom we dit doen)" (uitleg: 1 min)

Tijdens die 30 sec loop ik 1 rondje langs, (help ik bij vragen, geef voorbeelden waar nodig, etc.)

Na 30 sec pak ik de aandacht weer terug: Okay, dat waren 30 seconden, weer deze kant op kijken en je mond houden. Dankjewel allemaal :) (positief gedrag belonen met een compliment, mogelijk ook eerst voor aantal lln die het meteen doen en daarna hele klas). Ik ga elk tweetal vragen om 1 van de antwoorden op de vragen. Luister goed naar elkaar zodat je niet hetzelfde antwoord zegt als het tweetal dat voor jou kwam. - Vraag tweetallen, iedereen luistert naar elkaar en vult aan. - 2-3 min

5 min
Reading - lezen - p. 108
We gaan de tekst samen lezen. Voor elke alinea schrijf jij een tussenkopje op. Schrijf eerst steekwoorden (mag in het Nederlands) op waar de alinea over gaat, dan krijg je na het lezen nog 2 minuten voor het bedenken van de tussenkopjes van de 5 alinea's.
Er is geen goed of fout, zolang jij maar kunt uitleggen waarom je voor dat kopje hebt gekozen.

Slide 8 - Slide

until 11:36
Lezen met een leesopdracht
Doel: Lees de tekst en geef leerlingen een leesopdracht voor tijdens het lezen 

Zelfde theorie als vorige slide, voornamelijk het stukje:
"het gebruik van tussenkopjes, het gebruik van voorkennis en het analyseren van een argumentatie op haar geldigheid." (Handboek Vreemdetalendidactiek hoofdstuk 16.3.4)

"Okay dan gaan we nu de tekst lezen. Ik zal de eerste voorlezen en dan een paar leerlingen aanwijzen om verder te lezen (of zal ik deze zelf voorlezen omdat ze van mij een leesopdracht hebben?). Tijdens het lezen ga je tussenkopjes bedenken voor elke alinea. Mocht je dit moeilijk vinden of vindt je het lastig om dan mee te kunnen blijven lezen, schrijf je alleen een steekwoord of 2 op per alinea en dan krijg je na het lezen nog een paar minuten om die te veranderen in tussenkopjes. Het bedenken en het hebben van tussenkopjes is prettig voor het tekstbegrip en zal helpen bij het maken van de opdrachten zometeen" (uitleg: 1 min. Lezen: 6 min + 2 min opdracht afmaken)
Leerlingen die lezen: .... 

Na die 2 min pak ik de aandacht weer terug: Okay, dan zijn de 2 minuten nu op en dan heb je voor alle 5 alinea's een tussenkopje bedacht. Dit hoeft echt niet een hoogstantje schrijven te zijn, als je de logica achter je titel maar kunt beredeneren. Heb ik vrijwilligers voor alinea 1? - vraag vrijwilligers voor het geven van het eerste antwoord en kijk bij de rest aan of je de vingers uitkiest of juist de leerlingen zonder vinger. Geef leerlingen ook de kans om hun titel te delen als ze niet zeker weten of het 'goed' is.  - 2-3 min

12 min
Zelfstandig werken
Wat: Maak opdracht 19-21 op wb. p. 67/68 over de tekst
Hoe: Je mag samenwerken, rustig overleggen met je buur
Hulp: Tekst op p. 108, je bedachte tussenkopjes, elkaar, docent
Tijd: 10 min tot 11:46
Klaar: Bekijk voor jezelf alvast de grammatica op p. 107
Uitkomst: Dit is huiswerk voor morgen

Slide 9 - Slide

Doel: leerlingen gaan bezig met de opdrachten uit het boek met de kennis en tools die ze mee hebben gekregen deze les.

Zet leerlingen nu zelfstandig aan het werk, ze maken 19 (over de tekst structuur), 20 en 21. Ze mogen samenwerken en de tools vanuit deze les gebruiken voor deze opdrachten. Ze krijgen hiervoor een minuut of 10 tot 11:46 en dit is het huiswerk voor morgen. Als ze klaar zijn lezen ze alvast de grammatica door op pagina 107 voor morgen.

Ze mogen pas opruimen als ik dat zeg.
Huiswerk morgen:
Do: Maak opdracht 19-21 op wb. p. 67/68 over de tekst
Study: Lees de grammatica op p. 107 door

Slide 10 - Slide

At 11:46 I will tell them about this homework and move on to the goals.
Goals
Raise your hand if it's true for you

- I can tell the difference between the pitfalls and between when and if
- I can correctly describe the function of a paragraph in a text




Slide 11 - Slide

Doel: herhalen wat de doelen waren en checken of leerlingen deze doelen hebben gehaald

I will ask a student to read out the goals and ask if they have done those things and to give me an answer to the questions, then I will ask 2 or 3 other students for more examples/explanations.

Students may not put their books away until I am done discussing the goals with them. If they do, they need to grab them again. No exceptions. (Unless I have told them they could in the step before this)