Divers

Lesson plan with 3 Lessons
KiKa
Kidsweek in de klas heeft samen met KiKa lessen ontwikkeld over kinderkanker voor groep 1-4. Heb je bijvoorbeeld een leerling in de klas met kinderkanker en weet je niet hoe je het onderwerp moet aanpakken? Of wil je meer bewustzijn creëren over gezondheid en dat dit niet altijd vanzelfsprekend is? Dan zijn deze lessen voor jou! Voor groep 5-8 vind je op deze pagina de link naar het KiKa Klassenspel, een gratis gastles die je kunt aanvragen.
Eindelijk beter! - Groep 1 en 2
In deze les lees je een interactief verhaal voor over Yuri, een jongetje met kanker. Het verhaal wordt verteld door zijn knuffel Koe. In het verhaal zitten vraagmomenten ingebouwd en een kort intermezzo waarin leerlingen uitbeelden hoe kankercellen werken. Na het verhaal kunnen de leerlingen aan de slag met een of meerdere verwerkingsopdrachten. Van het versieren van een sondepleister tot een wedstrijdje vergeetachtige kankercellen wegehalen.
Mijn bijzondere ketting - Groep 3 en 4
Blik samen met Dani terug op de tijd dat ze kanker had. Ze vertelt de leerlingen alles over haar kamer in het ziekenhuis, hoe kanker precies werkt en hoe ze uiteindelijk weer beter is geworden. Ook laat ze haar kanjerketting zien. Deze les is interactief en na de les kunnen de leerlingen aan de slag met een werkblad. Ze bedenken onder andere een kraal voor aan de kanjerketting van Dani en staan stil bij de verschillen tussen verkoudheid en kanker.
Kika klassenspel - Groep 5 t/m 8
Speel het interactieve KiKa Klassenspel! De leerlingen volgen Sarah, een meisje met leukemie. Door middel van een aantal korte animatiefilmpjes ervaren kinderen wat zij doormaakt en leren ze meer over de ziekte. Het KiKa Klassenspel kan gespeeld worden met een door KiKa getrainde gastdocent. De gastdocenten zitten over heel Nederland verspreid, en komen graag naar jouw school! Vraag hier de gastles aan.
Kidsweek in de KlasKidsweek in de Klas
Lesson plan with 2 Lessons
Het Rode Kruis
Kidsweek in de Klas i.s.m. het Rode Kruis
WereldoriëntatieBasisschoolGroep 4-8
Wereldwijd helpt het Rode Kruis in heel veel landen met hygiëne, voorlichting en schoon drinkwater. Door de komst van het coronavirus ligt ook in Nederland hygiëne onder een vergrootglas, van het handen wassen tot het niezen in de elleboog. Kidsweek in de Klas heeft samen met het Rode Kruis lesmateriaal ontwikkeld. Aan de hand van het lesmateriaal kunt u spelenderwijs de belangrijkste regels en afspraken rondom het coronavirus met uw leerlingen herhalen.
Het lesmateriaal
Even opfrissen na de zomervakantie! Hoe zat het ook al weer met de hygiëne regeltjes? Dat je handen moet wassen weet je al lang. Maar weet je nog precies waarom, hoe lang, welke plekjes je niet moet vergeten en hoe vaak het moet? En hoe zit het eigenlijk met de feiten en fabels over het coronavirus? Tijd voor een opfriscursus!
OVer het rode kruis
Het Rode Kruis is een organisatie die mensen in nood helpt. We zitten in 191 landen en zijn daarmee de grootste noodhulporganisatie ter wereld. U kent het Rode Kruis misschien van beelden op televisie waarbij we slachtoffers helpen van grote (natuur)rampen of oorlogen. We helpen in Afrika nare ziekte te voorkomen door schoon drinkwater en voorlichting over hygiëne te verzorgen. Maar door de komst van het coronavirus ligt ook in Nederland hygiëne onder een vergrootglas, van het handen wassen tot het niezen in de elleboog. Meer informatie vindt u op www.rodekruis.nl/onderwijs.
Kidsweek in de KlasKidsweek in de Klas
Lesson plan with 16 Lessons
De Nationale Wetenschapsagenda (NWA) i.s.m. Kidsweek in de Klas
Kidsweek in de Klas i.s.m. Nationale Wetenschapsagenda (NWA)
Begrijpend lezenBiologie+7BasisschoolGroep 5-8
Wetenschap: je komt het overal om je heen tegen. Wetenschap werkt, voor onze maatschappij, voor iedereen. Oók voor kinderen. Kidsweek in de Klas ontwikkelt in samenwerking met de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) maandelijks een lespakket dat vanuit een thema de kern- en tussendoelen voor wetenschap en techniek behandelt. In dit lesplan vind je lespakketten over:vaccinerennepnieuws verkiezingen belangrijke ontdekkingen in de gezondheidszorg muziek sport genderbodemdierenkunstmatige intelligentiebiodiversiteitfundamentele wetenschap
Lespakket: seksuele vorming
Aan het eind van de les:weet ik wat seksuele vorming is en wat het verschil is met seksuele voorlichting.weet ik waarom het zo belangrijk is om over seks te praten.ken ik het verschil tussen geslacht en gender.weet ik welke soorten geslacht en gender er zijn.weet ik dat nee zeggen heel normaal is.kan ik op een open en respectvolle manier een gesprek voeren over seksualiteit.weet ik waar ik terecht kan met vragen over seks.kan ik een kernboodschap over seksualiteit vertalen naar een verhaal voor kinderen.
LESPAKKET: FUNDAMENTELE WETENSCHAP
Aan het eind van de les: weet ik wat fundamentale wetenschap is.weet ik of buitenaards leven bestaat. kan ik uitleggen welke omstandigheden nodig zijn voor buitenaards leven en hoe daar onderzoek naar wordt gedaan. kan ik een presentatietekst schrijven en voorlezen over de vondst van buitenaards leven.
Kidsweek in de KlasKidsweek in de Klas
Lesson plan with 1 Lesson
Save the Children - Zet een bordje bij 2021
Save the ChildrenSave the Children helpt kinderen in nood en geeft hen wat ze het meest nodig hebben. Denk aan schoon water, voedsel, warme dekens, kleding en medicijnen. Maar ook aan tentzeilen, schoolboeken en hulp bij het terugvinden van hun familie. Save the Children is onafhankelijk. Dat betekent dat ze zelf bepalen waar en aan wie ze hulp bieden. Ieder kind in nood verdient dezelfde hulp. Daarbij maakt het niet uit of je een jongen of een meisje bent, waarin je gelooft, hoe je eruitziet en waar je vandaan komt. Wist je trouwens dat Save the Children de grootste onafhankelijke hulporganisatie ter wereld is? Zet een bordje bijAan tafel! Staat er bij jou ook elke avond een bord vol eten voor je klaar? Zeker als het kerst is, wordt er in de meeste families flink uitgepakt. Helaas is dat niet voor elk kind op de wereld zo. Droogte, armoede of oorlog zorgen voor lege borden. Maar… jij kunt helpen. Geef je op via www.zeteenbordjebij.nl en ontvang het actiepakket van Save the Children. Voor wie zet jij een bordje bij? Het lesmateriaalKidsweek in de Klas heeft in samenwerking met Save the Children, voor de actie Zet een bordje bij, lesmateriaal ontwikkeld rondom het helpen tegen ondervoeding. Download de lesinstructie om te lezen hoe de les is opgebouwd en aan welke doelen u werkt. Start klassikaal met de digibordles door op de digibordles hieronder te klikken. Vervolgens klikt u op de rode button met 'Geef les' om de les te openen.
BurgerschapskundeHandvaardigheid+2BasisschoolGroep 4-8
Kidsweek in de KlasKidsweek in de Klas
Lesson plan with 2 Lessons
Save the Children
Save the Children i.s.m. Kidsweek in de Klas
Begrijpend lezenBiologie+3BasisschoolGroep 4-8
Save the Children zet zich dagelijks in voor kinderen die hulp nodig hebben. Ze beschermen kinderen tegen nare dingen, zoals misbruik of uitbuiting. En zorgen ervoor dat kinderen naarschool kunnen.Kidsweek in de Klas heeft i.s.m. Save the Children lesmateriaal ontwikkeld. Hieronder vindt u de lesinstructie en de digibordles.
het lesmateriaal
"Ik loop met één been op de stoep en één been in de goot"Voor veel kinderen in andere landen is goed onderwijs niet vanzelfsprekend. Daarom organiseert Save the Children op 16 mei 2021 een sponsorloop. Save the Children daagt de leerlingen uit om mee te lopen (met één been op de stoep en één been in de goot natuurlijk!) en mee te zingen. Tijdens de sponsorloop wordt een nieuwe versie van het lied ‘Met één been op de stoep en één been in de goot’ gezongen. Misschien wel de versie van uw leerlingen. De leerlingen schrijven in tweetallen een nieuwe songtekst bij het lied 'Ik loop met één been op de stoep en één been in de goot.'Klik één keer in het midden op de les en vervolgens aan de rechterkant van uw scherm op Geef les om de digibordles te openen.
lesmateriaal over kinderen in oorlogsgebieden
Al 100 jaar helpt Save the Children kinderen in nood. Helaas geldt nog steeds wat oprichtster Eglantyne Jebb een eeuw geleden al zei: 'Elke oorlog is een oorlog tegen kinderen.' Zo'n 420 miljoen groeien er nu op in oorlogsgeweld. Ze leven iedere dag in angst en maken vreselijke dingen mee. 'Stop de oorlog tegen kinderen' is daarom het thema van het jubileumjaar. In de krant die Kidsweek in de Klas samen met Save the Children heeft gemaakt, lezen kinderen hoe Save the Children kinderen redt en verder helpt.
Kidsweek in de KlasKidsweek in de Klas
Lesson plan with 1 Lesson
Seksuele educatie PO i.s.m. NWA en VICE
Wetenschap: je komt het overal om je heen tegen. Wetenschap werkt, voor onze maatschappij, voor iedereen. Oók voor kinderen. Kidsweek in de Klas ontwikkelt in samenwerking met de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) maandelijks een lespakket dat vanuit een thema de kern- en tussendoelen voor wetenschap en techniek behandelt. In dit lesplan vind je lespakketten over: seksuele vorming.
Begrijpend lezenBurgerschapskunde+3BasisschoolGroep 5-8
PRINTINSTRUCTIES LESINSTRUCTIE & WERKBLAD De lesinstructies en werkbladen zijn gemaakt op A3-papier. Indien u de lesinstructies en werkbladen op dubbelzijdig A3-papier print en dubbelvouwt, ontstaat een boekje. Stel hiervoor bij afdrukken de volgende instellingen in ↪
Lespakket seksuele vorming
Aan het eind van de les:weet ik wat seksuele vorming is en wat het verschil is met seksuele voorlichting. weet ik waarom het zo belangrijk is om over seks te praten. ken ik het verschil tussen geslacht en gender. weet ik welke soorten geslacht en gender er zijn.weet ik dat nee zeggen heel normaal is. kan ik op een open en respectvolle manier een gesprek voeren over seksualiteit. weet ik waar ik terecht kan met vragen over seks. kan ik een kernboodschap over seksualiteit vertalen naar een verhaal voor kinderen.
Extra informatie
Voor meer informatie over seksuele vorming en seksuele voorlichting kunt u een kijkje nemen op de volgende websites:Handreiking sekse, gender en seksuele diversiteitGendi.nlSeksuelevorming.nlKriebels in je buik, doorlopende leerlijn voor groep 1 t/m 8Veiligwijs, waardegerichte doorlopende leerlijn groep 1 t/m 8
Kidsweek in de KlasKidsweek in de Klas
Lesson plan with 1 Lesson
Wildebras
Kidsweek in de klas heeft in samenwerking met uitgeverij Luitingh-Sijthoff een les begrijpend lezen ontwikkeld bij een deel uit het boek Wilde avonturen van Wildebras: een nacht in de dierentuin. Ook is er een extra opdracht beschikbaar waarbij leerlingen aan de slag gaan met onderzoeks- en 21e eeuwse vaardigheden.
BiologieBasisschoolGroep 1,2
Wildebras in de klas
De bekende vlogger Wildebras komt in de klas! Samen met de leerlingen lees je een deel uit zijn nieuwe boek. Daarna gaan de leerlingen aan de slag met een werkblad inclusief een creatieve schrijfopdracht. Veel leesplezier!Hieronder vind je de lesinstructie, de tekst en het werkblad. Ook is er een extra werkblad beschikbaar met een wedstrijd waarin leerlingen het boek van Wildebras kunnen winnen.
Extra werkblad en wedstrijd
Dit werkblad kan los worden ingezet, of in combinatie met de bovenstaande les. Leerlingen onderzoeken wat een Wildebrasfilmpje tot een écht Wildebras-filmpje maakt en kiezen vervolgens een dier. Ze zoeken feitjes over die dieren en verwerken die tot een script en een filmpje. Stuur in en win!De leerlingen kunnen met hun groepje de gemaakte filmpjes opsturen naar promotie@lsamsterdam.nl voor 25 oktober 2023. De kinderen die het leukste filmpje maken krijgen allemaal het gesigneerde nieuwe boek van Wildebras én een gesigneerd exemplaar voor de schoolbieb! Op 8 november 2023 krijgen de winnaars bericht.
OVer De wilde avonturen van Wildebras
Wildebras gaat samen met zijn neefje en nichtje naar de dierentuin. Ze zijn zo druk bezig met het filmen van stokstaartjes dat ze te laat ontdekken dat het na sluitingstijd is en ze alleen zijn achtergebleven. Geen nood, nu kunnen ze rustig hun lievelingsdier bekijken: de gevlekte hyena. Maar door een ongelukje belanden de kinderen achter het hek van een van de sterkste strijders uit het dierenrijk. Wildebras moet ze nu gauw zien te redden. Door pech gaat er van alles mis en voor hij het weet komt hij terecht in een nachtelijke achtervolging door de hele dierentuin…Wildebras is met zijn safarihoedje een bekende onlineverschijning. Hij is een van de populairste dierenliefhebbers van dit moment en is een graag geziene gast in allerlei mediaprogramma’s. Met zijn grappige filmpjes in straattaal weet hij kinderen zijn liefde voor dieren en de natuur bij te brengen.
Kidsweek in de KlasKidsweek in de Klas