Ambassadeur van de maand maart: Marieke

Jan-Wolter leaning with his head against his fist

Jan-Wolter Smit

Head of Education

Marieke van Hagen gebruikt al jaren LessonUp tijdens haar lessen aan de ISK in Assen. Ze zegt het allerleukste werk te hebben en geniet vooral van de omgang met haar leerlingen en de gevarieerde werkzaamheden. LessonUp helpt haar de lessen interactief te maken, maar is ook ondersteunend gebleken tijdens dictees en toetsen. Als ambassadeur enthousiasmeert ze haar collega's en haalt ze inspiratie uit de lessen.

alt

Hoe gebruik jij LessonUp op dit moment?

Ik ben de afgelopen jaren veel met LessonUp bezig geweest. Ik werd jaren geleden door een collega op LessonUp gewezen en ben gaan onderzoeken hoe het mij zou kunnen ondersteunen. Ik heb uiteindelijk mijn lessen uit meerdere methodes in LessonUp gezet. Daar voegde ik jullie quizzen aan toe om de lessen voor de leerlingen interactiever te maken. Ik vond dat zo leuk, dat ik mijn lessen aan collega's liet zien. En nu hebben we best veel collega's die met LessonUp werken.

Merk je dat LessonUp je tijd bespaart, bijvoorbeeld in de lesvoorbereiding?

Ja, zeker. Kijk, het kost best wel even tijd om die lessen erin te zetten. Gelukkig vind ik dat leuk werk om te doen, dus dat was niet zo erg. Maar heb ik mijn lessen eenmaal voorbereid, dan hoeft dat daarna niet meer. Ik geef de lessen nu rechtstreeks vanuit LessonUp. We werken ook veel met onderwijsassistenten. Ik kan hen wijzen op de lessen die voor de leerlingen klaar staan en ook zij kunnen er direct mee aan de slag. Dat werkt echt fijn. Het maken van de lessen in LessonUp was best veel werk, maar nu heb ik er alleen maar baat bij. En mijn andere collega's natuurlijk ook.

Ik kan tegen mijn onderwijsassistent zeggen bij welke les in LessonUp we zijn. Zij kan de les opstarten op haar laptop en direct geven. Dat is echt ideaal.
Marieke van Hagen
Docent ISK
alt

Zijn jouw leerlingen meer betrokken bij de les door LessonUp?

Ik denk het wel. Mijn klas kent alleen maar mijn manier van lesgeven met LessonUp en weten dus niet beter. Maar zien ze de QR-code op het bord, dan schieten ze naar het telefoonhotel, scannen de code en doen mee. Ik krijg echt wel de indruk dat ze het heel leuk vinden. Met goede interactieve onderdelen worden ze natuurlijk uitgedaagd om zelf mee te denken. Dat draagt wel bij om intensiever met de les bezig te zijn, ja.

Welk interactief onderdeel gebruik jij het meest in je lessen?

Ehm...ik denk toch wel de quiz. Ik heb regelmatig dat ik na het behandelen van een aantal punten er even een quizje tussendoor laat komen. Dat gebruik ik echt wel het meest. Maar vorig jaar heb ik LessonUp ook voor toetsen ingezet. Ik had een beginners-klas en die krijgen dictees. Toen heb ik deze ingesproken in LessonUp en kon ik de toets voor ieder op zijn niveau klaarzetten. Dat werkte ook voor de leerlingen heel fijn. Iedere leerling zat achter zijn eigen laptop en kon het geluidsfragment net zo vaak afluisteren als nodig was. Dat werkte rustiger, zowel voor hen als voor mij.

Tip: Ga gewoon starten met LessonUp. Veel docenten vinden digitaal werken nog lastig, maar ga het proberen. Dan zie je dat het echt heel leuk en een toevoeging aan je les is.
Marieke van Hagen
alt

Er staat steeds meer materiaal voor de ISK op LessonUp. Maak je daar gebruik van?

Ik maak regelmatig gebruik van het materiaal van andere aanbieders. Denk bijvoorbeeld aan leesoefeningen uit methodes die wij niet hebben. Die lessen sla ik op en bewerk ik om ze vervolgens in mijn eigen lessen te zetten. Ook de lessen die jullie delen in jullie mails zijn leuk. Die zien er zo mooi uit, daar heb ik echt de tijd niet voor. Daarom zet ik jullie lessen vaak in, kopieer er slides uit of neem de werkvorm over. Gedeelde lessen zijn leuk! Daar zou best weer even aandacht aan gegeven mogen worden.