Interactie zorgt voor betere leerresultaten

Het is algemeen bekend, en wetenschappelijk bewezen, dat leerlingen meer leren als een les interactieve elementen bevat. Bovendien zorgt het er ook voor dat lessen afwisselender worden en daardoor boeiender voor zowel de docent als leerlingen. Quizvragen, open vragen, een woordweb, sleepvragen, een spinner, hotspots en nog veel meer. Elke interactief onderdeel - en de veelvoud van werkvormen die je daarmee kunt inzetten - stimuleert een ander soort betrokkenheid, waardoor lessen gegarandeerd nog dynamischer worden!

De meest populaire interactieve onderdelen

alt

Quizvraag

Door een quizvraag toe te voegen aan een les kun je op een snelle manier het kennisniveau in de klas beoordelen. De quiz is ook perfect voor een juist/onjuist-vraag. Hoeveel quizvragen je per les toevoegt bepaal je natuurlijk zelf, maar wij raden aan om tussen de 5 en 10 vragen per les te gebruiken. Zoals je weet, zorgen teveel opeenvolgende vragen ervoor dat leerlingen moe worden en hun focus en interesse verliezen.

Gebruik quizvragen om de betrokkenheid gedurende je les te behouden: als start van de les, als tussentijdse controle of als herhaling. Leerlingen vinden quizvragen vaak leuk omdat ze een directe mogelijkheid bieden om hun kennis te laten zien.

alt

Poll

Ben je benieuwd hoe je leerlingen de les hebben ervaren en wat ze hebben geleerd? Door een poll als afsluiting in te zetten, kun je met bijvoorbeeld: emoji's, afbeeldingen of woorden leerlingen om hun mening vragen. Maar een poll kan natuurlijk ook prima tussendoor worden ingezet om ze te laten kiezen tussen verschillende opties, om specifieke voorkeuren aan te geven of een gerichte vraag te beantwoorden met ja/nee of waar/onwaar.

☝Gebruik de poll als een exit ticket om te controleren hoe leerlingen zich voelen over wat ze hebben geleerd.

alt

Sleepvraag

Heb jij, of heeft je klas, behoefte aan veel interactie? Dan is de sleepvraag de perfecte oplossing. Doordat leerlingen vragen naar de juiste antwoorden moeten slepen, voelen ze zich positief uitgedaagd. Ze vinden het boeiend dat het praktisch is en doen echt hun best om de juiste antwoorden te geven.

☝Met de sleepvraag kun je je leerlingen bijvoorbeeld uitdagen om historische tijdlijnen te beoordelen, en je activeert hun vocabulaire door ze thema's en termen met elkaar te laten verbinden of hun topografische kennis te oefenen.

alt

Woordweb

Het toevoegen van een woordweb aan jouw les is dé manier om voorkennis te activeren. Een digitaal woordweb biedt verschillende voordelen. Zo kun je reacties anoniem houden of zichtbaar maken door op elk antwoord te klikken. In dat geval verschijnt de naam van de leerling naast het antwoord. Je kunt ongepaste reacties verwijderen door ze naar de prullenbak te slepen.

☝Veel docenten gebruiken een woordweb om de voorkennis van leerlingen te bevragen. Het is wetenschappelijk bewezen dat als je aan het begin van een les vraagt naar voorkennis, nieuw lesmateriaal beter wordt verwerkt en onthouden.

alt

Open vraag

Een open vraag toevoegen zorgt gegarandeerd voor een boeiende discussie in de klas. Of je nu kiest voor een toepassings- of inzichtvraag, een open vraag geeft leerlingen de ruimte om uitgebreid antwoord te geven. Tijdens een les worden de antwoorden weergegeven als kaarten en heb jij als docent de volledige controle over de manier waarop je deze met de klas deelt.

☝Een (anonieme) open vraag toevoegen, maakt het overbodig dat leerlingen hun handen opsteken, waardoor stillere leerlingen sneller geneigd zijn om deel te nemen aan de discussie in de klas. Een open vraag kan ook worden gebruikt als exit ticket om een les mee af te sluiten.

Voorheen waren we vooral aan het vertellen en zenden. Sinds het gebruik van LessonUp is de betrokkenheid van de studenten veel groter.
Richard Hulsebos
Docent en iCoach Stichting VierTaal

Maak nu een gratis account en voeg direct interactieve elementen aan je les toe

Extra elementen om de aandacht vast te houden

alt

Hotspot

Laat leerlingen in hun eigen tempo en spelenderwijs alle informatie ontdekken. Door hotspots toe te voegen aan specifieke onderdelen van een afbeelding, video of tekst kunnen ze verschillende details ontdekken die de algemene boodschap ondersteunen.

☝ Hotspots zijn de perfecte manier om gericht in details te duiken, leerlingen kunnen op hun gemak alles verkennen.

alt

Spinner

Wil je meer spanning in je les verwerken? Voeg dan eens een spinner toe. Je kunt bijvoorbeeld namen van je leerlingen in de spinner plaatsen om te bepalen wie aan de beurt is om een vraag te stellen of te beantwoorden. Je kunt ook een zin beginnen en de leerlingen vragen om hem af te maken. De mogelijkheden zijn eindeloos! Gegarandeerd enthousiaste reacties in de klas.

☝ Bij het introduceren van een onderwerp kun je de spinner gebruiken als gespreksopener.

alt

Stoplicht

Voeg een stoplicht toe aan je presentatie om aan te geven of je leerlingen individueel in stilte moeten werken (rood), vragen mogen stellen en zachtjes kunnen overleggen (oranje), of vrij zijn om te praten en samen te werken (groen). Leerlingen waarderen de duidelijkheid en de visuele herinnering.

☝ Communiceer visueel met je klas en stel duidelijke grenzen tijdens klassikale activiteiten.

Dankzij Lessonup zijn mijn aardrijkskundelessen veel (inter)actiever voor mijn leerlingen. Ik neem mijn leerlingen bijna letterlijk mee op reis; door verschillende lagen van de aarde tot een wandeling door de stad Calgary met Google Maps.
Anita de Munck
Docent Aardrijkskunde bij het Comenius College

Ontdek zelf wat het effect van al deze interactieve elementen in je les is. Probeer nu gratis LessonUp!