Klaar om de interactie in je les op gang te brengen?
Ontdek hoe interactieve functies de leerlingen activeren en hoe het jou als docent bijstaat. Voeg gemakkelijk een mindmap, quiz of peiling toe aan je lesmateriaal, allemaal binnen één compleet onderwijsplatform.
Top 5 interactieve slides om je leerlingen te activeren

Quizzen
Tijdens een 'live' les is een quiz een speelse manier om snel de kennis van leerlingen te beoordelen. Er is geen maximumlimiet voor het aantal quizvragen per les, maar we raden aan om tussen de 5 en 10 vragen per les te gebruiken. Zoals je weet, zorgen te veel opeenvolgende vragen ervoor dat leerlingen moe worden en hun focus en interesse verliezen. De quizvraag is ook perfect voor waar/onwaar-vragen.
☝Gebruik quizvragen om de betrokkenheid gedurende je les te behouden: als start van de les, als tussentijdse controle of als herhaling. Leerlingen vinden quizzen leuk omdat het een directe manier is om hun kennis te laten zien.

Peilingen
Door de peiling te gebruiken als een 'exit ticket', kun je controleren hoe je leerlingen zich voelen over wat ze hebben geleerd. Je kunt hen vragen om te kiezen tussen emoji's, afbeeldingen of woorden om aan te geven hoe ze zich voelen. Tijdens de les kan het ook interessant zijn om ze te laten kiezen tussen verschillende opties, specifieke voorkeuren aan te geven of een gerichte vraag te beantwoorden met een ja/nee- of waar/onwaar-verklaring.
☝Gebruik de peiling als een 'exit ticket' om te controleren hoe leerlingen zich voelen over wat ze hebben geleerd.

Sleepvragen
De sleepvraag in LessonUp biedt de meest unieke interactiviteit, omdat leerlingen de fysieke elementen naar de juiste doelen moeten slepen en neerzetten. Leerlingen vinden het geweldig en voelen zich positief uitgedaagd. Ze vinden het leuk dat het praktisch is en doen echt hun best om de juiste antwoorden te geven. Bovendien kun je verschillende variaties van leren aanbieden: om je leerlingen te inspireren, betrekken en stimuleren.
☝Met de sleepvragen kun je je leerlingen uitdagen om gebeurtenistijdlijnen te beoordelen, taalvocabulaire te activeren en/of thema's en termen met elkaar te verbinden. Ze zullen genieten van de uitdaging!

Mindmaps
De mindmap in LessonUp is een bijzonder geliefd interactief element. Het stimuleert creatief denken en biedt verschillende voordelen. Zo kun je reacties anoniem houden of zichtbaar maken door op elk antwoord te klikken. In dat geval verschijnt de naam van de leerling naast het antwoord. Je kunt ook ongepaste reacties verwijderen door ze naar de prullenbak te slepen.
☝Veel leraren gebruiken het om de voorkennis van leerlingen te toetsen. Het is bewezen dat als je aan het begin van een les vraagt naar voorkennis, nieuw lesmateriaal beter wordt verwerkt.

Open vragen
Een open vraag in LessonUp biedt de beste mogelijkheid voor unieke en boeiende discussies. Of je nu kiest voor een toepassings- of inzichtvraag, leerlingen kunnen een diepgaand, uitgebreid antwoord geven. Tijdens een online les worden de antwoorden weergegeven als kaarten, en jij hebt volledige controle: je kunt ervoor kiezen om de antwoorden één voor één weer te geven en te bespreken.
☝Een open vraag kan nieuwe lagen van diepgang creëren binnen een onderwerp. Het gebruik van een digitale open vraag maakt het overbodig dat studenten hun handen moeten opsteken, waardoor stillere leerlingen ook kunnen deelnemen. Het kan ook worden gebruikt als krachtig materiaal voor een exit ticket om een les af te sluiten.
Start nu en ontdek meer interactieve functies voor je lessen
Top 3 speelse interactieve functies om de aandacht van studenten te trekken

Hotspots
Laat de leerlingen op hun eigen tempo je slide ontdekken. Maak een afbeeldingsslide en voeg hotspots toe aan specifieke delen van de afbeelding om ze te benadrukken en een dialoog te starten. Voeg klikbare elementen toe aan je lessen om je algemene boodschap te ondersteunen. Voeg teksten, afbeeldingen of zelfs video's toe.
☝ Leerlingen vinden hotspots leuk. Het is de perfecte manier om speels in details te duiken, zodat ze op hun gemak kunnen verkennen.

Spinner
Betrek je leerlingen met een spinner! Een spinner is een spannende toevoeging aan je les. Je kunt de namen van je leerlingen in het spinnerwiel plaatsen om te bepalen wie aan de beurt is om een vraag te stellen of te beantwoorden. Je kunt ook een zin beginnen en de leerlingen vragen om hem af te maken...
☝ Bij het presenteren van zichzelf of een onderwerp kunnen leerlingen een spinner gebruiken als gespreksopener.

Stoplicht
Voeg een stoplicht toe om aan te geven of je leerlingen individueel in stilte moeten werken (rood), vragen mogen stellen en stil kunnen overleggen (oranje), of vrij zijn om te praten en samen te werken (groen). Leerlingen waarderen de duidelijkheid en de visuele herinnering.
☝ Communiceer visueel met je klas en stel duidelijke grenzen tijdens klassikale activiteiten.
Benieuwd hoe deze interactieve elementen je lessen kunnen opfleuren?