Ambassadeur van de maand januari: Lieke

Jan-Wolter leaning with his head against his fist

Jan-Wolter Smit

Head of Education

We luiden het nieuwe jaar in met Lieke Brugman als ambassadeur van de maand. Zij is op 5 oktober 2023, de Dag van de Leraar, verkozen tot Leraar van het Jaar in het mbo. Eén van haar speerpunten is het creëren van meer aandacht voor het mentale welzijn van studenten in het mbo. Lieke werkt op het Astrum College in Velp bij de opleidingen Onderwijsassistent en (Gespecialiseerd) pedagogisch werker. Ze heeft ervaring met het werken in de jeugdzorg en in de kinderopvang. Deze ervaringen neemt ze mee tijdens haar lessen en op deze manier probeert ze een les zo betekenisvol mogelijk te maken. Ze hoopt dat studenten haar zien als een betrokken en persoonlijke docent. Daarnaast vindt Lieke het belangrijk dat school een gezellige plek voor hen is.

Het is heel interessant en waardevol wanneer jij als student les krijgt in de autotechniek van iemand die zelf ook in een autogarage heeft gewerkt. Diegene kan jou de fijne kneepjes van het vak uitleggen.
Lieke Brugman
docent op het Astrum College
alt

Leraar van het Jaar 2023, wat tof. Hoe heeft Lieke de nominatie en de uitreiking ervaren?
Op de dag dat de top 10 van de genomineerde Leraren van het jaar bekend werd gemaakt, was Lieke met haar studenten in een museum. Ze werd door haar opleidingsmanager verzocht om terug naar school te komen. Eenmaal aangekomen op school bleek dat ze genomineerd was als Leraar van het Jaar 2023. Ze vindt het bijzonder en waardevol dat studenten en collega’s haar hiervoor hebben aangedragen. Een mooie beloning en kroon op haar werk. Nadat Lieke in de top 10 zat, werd ze uiteindelijk verkozen bij de laatste drie. Een spannende periode. Voor de prijsuitreiking mocht ze een bus samenstellen met haar familie, vrienden, collega’s en studenten. Zij werden op het Astrum College opgehaald en naar het Brink College in Laren gebracht, waar de prijsuitreiking door demissionair minister voor Primair en Voorgezet Onderwijs Mariëlle Paul plaatsvond. Eerder die dag was Lieke zelf al aanwezig in Laren voor een gesprek met de vakjury.

Het allerleukste van het afgelopen jaar was voor haar het moment dat op 5 oktober, de Dag van de Leraar, haar bus vol met haar familie, vrienden, collega’s en studenten aankwam, zodat zij samen deze dag konden bleven.  

Ik geef niet alleen les op school, maar ik ben ook betrokken bij de beroepspraktijk. Ik zie de studenten tijdens stages aan het werk en hier leer ik zelf ook van.
Lieke Brugman
docent op het Astrum College


Eén van haar speerpunten is het mentale welzijn van studenten in het mbo. Lieke licht dit toe.
Studenten in het mbo houden veel ballen hoog. Ze lopen stage, ze volgen lessen op school, werken, sporten, spreken af met vrienden, familie. Er wordt veel prestatiedruk ervaren en Lieke zet zich graag in voor de gezondheid en mentale welzijn van studenten. Op het Astrum College besteden ze hier al aandacht aan. Het is een kleinschalige school waar een gemoedelijke sfeer hangt. De docenten kennen de studenten en houden rekening met de gemoedstoestand van de studenten. Ze vinden het belangrijk dat de docent, de student echt kent en weet wat er speelt in het leven van de student. Dit kan al op een kleine manier bespreekbaar gemaakt worden; even vragen hoe het met de student gaat, of wat diegene nodig heeft. Lieke bespreekt het belang van het welzijn van studenten ook met andere mbo-scholen, met de vakbond en verschillende instellingen die te maken hebben met mbo-onderwijs.

Naast het mentale welzijn van studenten, vindt ze het ook erg belangrijk om de uitval van mbo-docenten te beperken. Lieke ziet dat collega’s ontzettend hard werken en ze vindt het belangrijk om te kijken wat je kunt doen om de werkdruk te beperken, waarbij de balans tussen werk en privé goed is. Bij haar op school is het mogelijk dat docenten bijvoorbeeld gebruikmaken van de sportschool van de opleiding Sport & Bewegen, een waardevolle toevoeging geeft Lieke aan.

alt

Hoe helpt LessonUp haar als docent?
Tijdens haar LIO-stage brak de coronapandemie uit. Daardoor heeft ze een groot gedeelte van haar stage online les gegeven. Ze merkte dat het belangrijk is om interactie met studenten te behouden en niet te veel te zenden. Met LessonUp kan ze de individuele aanspreekbaarheid stimuleren en brengt ze afwisseling aan in haar lessen. Ze geeft ook les aan onderwijsassistenten en ze probeert hen zoveel mogelijk te inspireren met verschillende digitale werkvormen en tools. In LessonUp is het bijvoorbeeld mogelijk om een PowerPoint te uploaden en interactieve onderdelen toe te voegen. Als echte LessonUp ambassadeur maakt ze haar eigen presentaties voor teamvergaderingen ook graag in LessonUp. Collega’s kunnen op die manier ervaren hoe het is om met LessonUp in de praktijk te werken en dit zelf ook toe te passen. 

Studenten geven het aan als zij het heel druk hebben. Ze kunnen zich kwetsbaar opstellen. Dit vind ik heel knap. Mooi om te zien hoe goed zij dit kunnen aangeven
Lieke Brugman
docent op het Astrum College

Elke maand zetten we een ambassadeur in het zonnetje. Ambassadeurs zetten zich in voor LessonUp en dit waarderen wij enorm. Met onze rubriek ‘Ambassadeur van de maand’ willen wij onze waardering voor hen benadrukken. Daarnaast vinden we het waardevol om ervaringen en tips van onze ambassadeurs met jullie te delen.