Ambassadeur van de maand november

Jan-Wolter leaning with his head against his fist

Jan-Wolter Smit

Head of Education

Elke maand zetten we een ambassadeur in het zonnetje. Ambassadeurs zetten zich in voor LessonUp en dit waarderen wij enorm. Met onze rubriek ‘Ambassadeur van de maand’ willen wij onze waardering voor hen benadrukken. Daarnaast vinden we het waardevol om ervaringen en tips van onze ambassadeurs met jullie te delen.

alt

Deze maand hebben we een ambassadeur aan het woord die het ambassadeursschap vertegenwoordigt vanuit zijn rol als coördinator van de interne Academy en van het Digiteam bij Yuverta. Colin Lohstroh traint collega’s en organiseert onder andere LessonUp trainingen op verschillende locaties. Hij is de contactpersoon van LessonUp binnen de organisatie en stimuleert het gebruik en het effectief inzetten van LessonUp bij collega’s. Hiervoor is hij vijftien jaar docent geweest in het basisonderwijs en middelbaar onderwijs.

Waar houdt Colin zich mee bezig binnen Yuverta?
Het ondersteunen van collega's bij het gebruik en inzetten van ICT en technologieën in het onderwijs in de breedste zin. Dit o.a. in de rol van trainingscoördinator gericht op het ontwikkelen van de digitale vaardigheden, maar ook als adviseur en projectleider voor diverse projecten zoals de ELO, De optimale blend en Droning. Daarnaast is Colin beheerder van een Sharepoint-pagina waar informatie en goede voorbeelden worden gedeeld op het gebied van blended onderwijs. Een belangrijk onderdeel hierin is het toolwiel: een overzicht van applicaties die docenten binnen Yuverta kunnen inzetten. Hier hebben zij o.a. een LessonUp pagina vormgegeven met ondersteuningsmaterialen, verwijzingen naar werkvormen en instructievideo's en een uitleg hoe een docent een licentie kan aanvragen. Op deze pagina staan bijvoorbeeld introductievideo en korte video’s over bepaalde functionaliteiten, zoals de spinner. Ook de nieuwsquiz vindt Colin leuk om te delen met collega’s.

Hoe worden de workshops aangepakt?
De workshops zijn vergelijkbaar met hoe LessonUp workshops geeft. Iedere workshop die Yuverta organiseert is uniek. Voorafgaand aan een workshop ontvangen de docenten een vragenlijst. Op basis van de gegeven antwoorden organiseren ze een basistraining of een workshop op maat. Colin vindt het belangrijk dat docenten elkaar kunnen inspireren en kennis kunnen delen met elkaar. Hij merkt dat het enthousiasme snel verspreidt onder de docenten.

Wat is Colin vooral bijgebleven van zijn tijd als docent?
Vooral de persoonlijke band die hij heeft opgebouwd met leerlingen. Zo heeft een toenmalige mentorklas uit eigen initiatief een kaart geschreven en iets geknutseld toen hij vader is geworden. Daarnaast herinnert hij zich ook een grappig verhaal tijdens een kamp. Hier was een leerling zo bang voor de spooktocht, dat hij daarom extra knoflook ging eten. Colin komt regelmatig nog oud-leerlingen tegen, tijdens het uitgaan, carnaval of in de wijk,  waar hij nog altijd een praatje mee maakt.

Dat ze altijd nog warme herinneringen hebben aan jou als docent. Dat vind ik misschien nog wel het meest waardevol.
Colin Lohstroh
Coördinator interne Academy en Digiteam Yuverta.

Welke functionaliteit van LessonUp zou elke ambassadeur volgens Colin moeten kennen?
Maia, de nieuwe AI-assistent. Dit is volgens Colin een grote meerwaarde en wordt door steeds meer collega’s gebruikt. Hij vertelt ook dat collega’s vaak PowerPoints uploaden in LessonUp en hier vervolgens interactieve onderdelen aan toevoegen.

Favoriete werkvormen van Colin:

  • Denken-delen-uitwisselen: Een leuke werkvorm waarin je leerlingen echt individueel en samen laat nadenken en werken. 
  • Gamification lessen, zoals Triviant of Ganzenbord: het spelelement daagt leerlingen ontzettend uit. 
  • Interactieve kijkplaat: Een mooie vorm om leerlingen te laten oefenen met bepaalde onderdelen uit een afbeelding (zowel spraak als tekst).