Ambassadeur van de maand januari

Jan-Wolter Smit

Head of Education

Cover image blog: Jesse Rutters

Dit schooljaar zetten we maandelijks een ambassadeur in het zonnetje! De ambassadeurs zetten zich in voor LessonUp en dit waarderen wij enorm. Met onze rubriek “Ambassadeur van de maand” willen wij onze waardering voor hen benadrukken.

Deze maand is Jesse Rutters van Curio de ambassadeur van de maand. Jesse werkt als docent en projectmedewerker bij Curio leren en leerlandschap dagelijks aan onderwijsinnovatie. Dit is niet onopgemerkt gebleven; niet alleen bij ons, maar ook bij zijn collega’s. Binnen Curio is Jesse bekend als de collega waar je terecht kunt met al je vragen over LessonUp. Hij helpt docenten met verschillende vraagstukken.

Waarom is Jesse gestart met LessonUp?

Jesse ontdekte een aantal jaar geleden LessonUp. LessonUp vond hij een van de meest complete tools om leerlingen te activeren, formatief les te geven en didactisch betere lessen te geven. Een groot voordeel vindt hij de vele lessen in de lesbibliotheek waar hij inspiratie op kan doen. Ook de samenwerkmappen binnen het schoolabonnement vindt hij fijn in gebruik. Het opent mogelijkheden om locatieoverstijgend samen met collega’s betere lessen te ontwikkelen. Zo hoef je niet als docent zelf het wiel uit te vinden.

Hoe werkt Jesse samen met zijn collega’s in LessonUp?

Momenteel houdt Jesse zich bezig met het verbeteren van het gebruik van de gedeelde mappen. Curio heeft 52 locaties en dat maakt het uitdagend om docenten goed met elkaar te laten samenwerken. Verschillende locaties verzorgen bijvoorbeeld de kappersopleiding. Hij wil al deze docenten met elkaar verbinden in de gedeelde map. Zo kunnen docenten van verschillende locaties werken met hetzelfde materiaal.

alt

Wat vindt Jesse van de digitalisering in het onderwijs?

Een groot deel van het leven van leerlingen speelt zich digitaal af. Voor leerlingen is het dus heel normaal om digitaal in contact te staan met elkaar. Het zou een gemiste kans zijn als je in je onderwijs niet aansluit bij deze belevingswereld. Digitalisering biedt enorm veel kansen om beter onderwijs te geven. Zo kun je met een tool als LessonUp alle leerlingen in je klas activeren. Daarnaast maakt digitalisering het formatief handelen laagdrempeliger.

De leerlingen geven ook terug het fijn te vinden om af en toe geactiveerd te worden door LessonUp. Wel geeft hij terecht aan dat de docent nog altijd centraal staat hierin. LessonUp is namelijk een tool in de gereedschapskist van een docent die te gebruiken is.

alt

Jesse zijn favoriete lesonderdeel

"Vroeger" was dat voor Jesse de sleepvraag, maar sinds een paar maanden heeft hij de poll helemaal ontdekt. Je kunt sneller dan bij de sleepvraag een hele leuke vraag neerzetten. Je creativiteit is volgens Jesse je enige beperking! Zo vraagt hij leerlingen om de gemiddelde huizenprijs in Nederland te raden, te bepalen wanneer een foto genomen is, een les te evalueren, in te schatten hoe goed ze de stof beheersen of een keuze te maken tussen verschillende lesactiviteiten. 

Benieuwd naar hoe Jesse dit in de praktijk toepast? Neem dan hier een kijkje in zijn LessonUp-les.

Hoe inspireert Jesse anderen om LessonUp te gebruiken?

Jesse volgt vaak de inspiratiesessies die gegeven worden door LessonUp. Hij deelt graag de informatie die hij daar krijgt snel weer met zijn collega’s. Op die manier houdt hij op zijn beurt zijn collega’s weer up-to-date. Jesse heeft een LessonUp workshopreeks opgezet die hij, inmiddels samen met twee collega ambassadeurs, geeft onder de vlag van de Curio academie. Deze workshops zijn beschikbaar voor alle 2500 Curio collega’s.

Docenten kunnen gemakkelijk een licentie aanvragen via het interne portaal, de Curio HUB. Binnen een dag zorgt een beheerder van Curio, waaronder Jesse, ervoor dat deze docent een licentie op zijn of haar naam krijgt. Daarnaast kun je op de Curio HUB inzien welke collega’s experts zijn in onderwijstools zoals LessonUp. Een docent weet daardoor direct bij wie diegene terecht kan met vragen. 

Wil jij ook ambassadeur worden? Bekijk dan ons ambassadeursprogramma