Lees hoe Renaldo zijn leerlingen inspireert en betrekt met behulp van LessonUp

Jan-Wolter leaning with his head against his fist

Jan-Wolter Smit

Head of Education

Renaldo deelt zijn ervaringen over zijn werk als docent. Daarbij vertelt hij waar hij het meest enthousiast van wordt en hoe hij zijn leerlingen probeert te helpen. Natuurlijk blikken we terug op de opnamedag in Leerdam en lees je over het enthousiasme van de leerlingen over het eindresultaat.

alt

Hi Renaldo, hoe ben je gestart als docent en wat vind je daar zo leuk aan?

Ik werk al 19 jaar in het onderwijs. Toen ik ging studeren ben ik al snel voor de klas gaan staan en niet meer gestopt. Ik heb lang voor dezelfde middelbare school gewerkt, en daarna nog in twee andere scholen. Elke school en elk niveau heeft een andere dynamiek en dat vind ik interessant aan het lesgeven. Ik ben gestart als docent aardrijkskunde, maar geef inmiddels ook les in technologie en digitale geletterdheid. Ik heb veel passie voor de vakken die ik geef. Daarnaast is het zo leuk aan lesgeven dat er altijd iets onverwachts kan gebeuren, hierdoor blijft het afwisselend. De relatie met de leerlingen vind ik het meest waardevol. Je helpt leerlingen om volwassenen te worden en ze kennis mee te geven. Dat maakt lesgeven zo leuk!

alt

Wanneer ben je begonnen met lesgeven met LessonUp?

Ik ben continu op zoek naar nieuwe ideeën op onderwijsgebied. Dan kan van alles zijn; een technische oplossing of bijvoorbeeld een werkvorm. Als ik nieuwe dingen zie, wil ik dit het liefst direct proberen; zo ook met LessonUp een aantal jaar geleden. Ik startte toen enkel met de quizvragen tijdens de les, nu is dat anders, ik maak gebruik van verschillende interactieve onderdelen. Bijvoorbeeld video's of de hotspots, dit maakt het een goede tool voor in de klas, maar ook voor leerlingen om zelfstandig te kunnen werken. Ik vind dat LessonUp de goede combinatie brengt in de interactie tussen de docent en leerling.

Ik gebruik hotspots graag, dit doe ik vaak in combinatie van het delen van de slides, zodat leerlingen zelf gaan ontdekken wat er te leren valt!
Renaldo Lakerveld
alt

Hoe vaak geef je les met behulp van LessonUp? Wat betekent dit voor de betrokkenheid van leerlingen?

Ik gebruik LessonUp iedere week, maar niet voor iedere les. Wanneer ik LessonUp gebruik, weten leerlingen hoe het werkt en wat ze kunnen verwachten. Na afloop van een LessonUp les weten mijn leerlingen dat we de les gaan nabespreken. In LessonUp zit de functie om een klassikale les opnieuw af te spelen. Alle antwoorden van leerlingen worden zichtbaar op het bord, waardoor leerlingen van elkaar kunnen leren en ik als docent weet waar ik moet bijsturen.

alt

Hoe ben je de ster geworden van onze LessonUp-promo video?

Ik ben dit jaar gestart als LessonUp Certified Educator, en ben dus één van de trainers van LessonUp. Hierdoor kom ik op veel scholen om workshops te geven. Daarnaast ben ik LessonUp ambassadeur op school en laat ik andere docenten zien hoe je LessonUp kunt inzetten. Ook deel ik bijvoorbeeld lesideeën op LinkedIn. Ik ken LessonUp dan ook goed en ik denk dat ik daarom ben gevraagd om met mijn klas in de video te spelen. Ik vond het een fantastische dag en ervaring! Ik had niet verwacht dat het zo groots zou worden aangepakt, en ik ben erg blij met het resultaat!

Willem, een van mijn leerlingen, kwam naar mij toe gerend en zei enthousiast en trots, "Meneer, heeft u gezien hoeveel ‘views’ onze video heeft na 5 dagen?”...
Renaldo
alt

Hoe reageerden de leerlingen toen je ze vroeg om mee te doen?

Er moest natuurlijk officieel toestemming gevraagd worden, maar dit was zo geregeld. De leerlingen vonden het leuk en de meiden waren al snel bezig met de dag: “dan moeten we wel goed gaan nadenken wat we aantrekken!”. De jongens vonden het vooral “cool”. Tijdens de opnamedag was de hele school onder de indruk! De leerlingen praten er nog steeds over. Sommige kinderen vonden het raar om zichzelf terug te zien—grappig is dat ze het aantal “views” op YouTube bijhouden, en dit bijvoorbeeld laten zien aan vrienden en familie. Ik ben trots op de klas. Tijdens die dag deden ze echt goed mee en het is leuk om te zien dat ze zelf ook erg trots zijn op het resultaat.

alt

Je maakt deel uit van het Ambassadeursprogramma van LessonUp. Wat houdt dat in? Wat vind je het leukst aan het ambassadeurschap?

Het is leuk om samen met een groep enthousiaste docenten in het programma te zitten. Ieder maakt gebruik van LessonUp, bouwt mooie lessen en ieder brengt graag zijn enthousiasme over binnen de eigen school. Als ambassadeur speel ik binnen onze school een belangrijke rol door continu interessante lessen te laten zien. Daarnaast ben ik het aanspreekpunt voor collega's. Vanuit het programma krijg ik onder andere toegang tot verschillende soorten workshops en webinars. Dat is ook mooi voor de school waarin je werkt, want LessonUp is toch heel bekend in onderwijsland!