Wat betekent ChatGPT voor jou en je leerlingen?

Jan-Wolter leaning with his head against his fist

Jan-Wolter Smit

Head of Education

blog cover image: chatgpt in het onderwijs

Artikelen over ChatGPT, de chatbot met kunstmatige intelligentie, vliegen je om de oren. Sommige docenten zijn bezorgd over de impact die ChatGPT kan hebben als de leerlingen het voor hun schoolwerk gebruiken. Zijn die zorgen terecht of kan de nieuwste AI-innovatie het leven van zowel docenten als leerlingen verrijken? 

ChatGPT: vriend of vijand?

Voor degenen die nog niet bekend zijn met ChatGPT eerst een korte uitleg. Eenvoudig gezegd: ChatGPT is een chatbot die binnen enkele seconden AI-gegenereerde content creëert. Het kan in wezen een antwoord of reactie creëren op wat je maar wilt – of het nou fictie of non-fictie is. Het programma reageert, schrijft en kan zelfs toetsvragen beantwoorden zoals ook een leerling dat kan. Het is zeer effectief, zelfverbeterend en gratis.Sommige mensen zijn groot fan en prijzen de functies van de chatbot. Andere trekken zijn vermogen om feiten te controleren en zijn wiskundige vaardigheden in twijfel, omdat sommige reacties niet super betrouwbaar zijn. Wat je mening ook is, de software is er en de kans is groot dat die alleen maar beter en slimmer wordt. Het is dan ook raadzaam om je als docent in deze nieuwe ontwikkeling te verdiepen.

alt

Hoe kan ChatGPT jou als docent helpen?

Bij LessonUp zijn we er zeker van dat ChatGPT jou, als onderzoeks- en ondersteuningstool, kan helpen bij het maken van geweldig (interactief) lesmateriaal. Jij blijft de expert op het gebied van onderwijs. Jij kent je leerlingen en weet wat werkt om hen te activeren en hen bij de les te betrekken. Je weet ook hoe je ze zo moet begeleiden bij hun leerproces en hoe je ze kunt leren om doelbewust te handelen. ChatGPT zal daar niets aan veranderen. 

1. Een chatbot kan de interactie met je leerlingen niet beïnvloeden. 

2. Leren gaat vooral over het leerproces. 

3. Jij kent je leerlingen beter dan welke chatbot dan ook. 

Maar wat als leerlingen gebruikmaken van ChatGPT?

De positieve impact van ChatGPT in het onderwijs zal aanzienlijk zijn. Het kan worden gebruikt om leerlingen vaardigheden aan te leren en te helpen bij opdrachten. Dit kan je meer tijd geven om je te focussen op je leerlingen en jullie relatie te versterken. Tegelijkertijd zijn we ons ervan bewust dat ook leerlingen ChatGPT kunnen gebruiken, bijvoorbeeld voor het schrijven van een verslag. De belangrijkste vraag die je jezelf als docent kunt stellen is: “Hoe kan ik mijn leerlingen helpen hun aangeboren drive om nieuwe dingen te leren tot uiting te laten komen en hen daarbij ondersteunen?”

 

Leerlingen die graag leren en nieuwsgierig zijn naar de wereld om hen heen, zullen ChatGPT minder snel gebruiken om een verslag voor hen te schrijven. Zelfs als ze dat wel doen, zal het hen op de lange termijn niet hinderen, vooral als ze zich vrij voelen om hun nieuwsgierige zelf te zijn in jouw klas.

alt

Maak nu je eerste interactieve les met ChatGPT

Denk maar eens terug aan de tijd dat je zelf naar de middelbare school ging. Wie was je favoriete docent? Waarom? Meestal heeft de reden ‘waarom’ veel te maken met een docent die in je geloofde, jouw potentieel zag en ervoor zorgde dat je meer wilde ‘leren’. Deze verbinding en interactie tussen docenten en leerlingen vormen de kern van het onderwijs en leren. Daar kan geen enkele chatbot iets aan veranderen. Wat het wel kan doen, is je ondersteunen bij het samenstellen van een lesstructuur, ervoor zorgen dat er automatisch activerende werkvormen, zoals een woordweb of exit-ticket, in het lesmateriaal worden geïntegreerd en het kan je helpen om in een handomdraai quiz- en pollvragen over het onderwerp toe te voegen.

Voor meer informatie, mis onze webinar niet! 👉 Schrijf je in