Het LED-model: Een leidraad voor kwaliteit en innovatie in onderwijs met AI

Jan-Wolter leaning with his head against his fist

Jan-Wolter Smit

Head of Education

In het hart van de 21e eeuw wordt kunstmatige intelligentie (AI) een steeds belangrijkere pijler in het onderwijslandschap. Platforms zoals ChatGPT, die AI gebruiken om leerinhoud te creëren, bieden leraren nieuwe ondersteuning. Echter, bij het integreren van dergelijke geavanceerde hulpmiddelen, is het essentieel om de kwaliteit, waaronder betrouwbaarheid en validiteit, van AI-gegenereerd lesmateriaal te waarborgen. Hier speelt het LED-model een cruciale rol.

Het belang van het LED-model in het onderwijs

Het LED-model staat voor Leerinhoud, Engagement en Doeltreffendheid. Dit model is een meetbaar raamwerk dat speciaal is ontwikkeld om de kwaliteit van AI-gecreëerd lesmateriaal te beoordelen. Het biedt een gestructureerde aanpak om de betrouwbaarheid en validiteit van dergelijke inhoud te waarborgen, waardoor het onderwijsniveau verhoogd wordt. Dit model is niet alleen waardevol voor leraren, maar ook voor schoolleiders en beleidsmakers, door te verzekeren dat AI daadwerkelijk het onderwijs verbetert.

alt

Uitleg van het LED-model

Het LED-model focust op drie kerngebieden:

Leerinhoud (Wat)
De inhoud moet passend, waardevol, en correct zijn, afgestemd op de doelgroep en de leerdoelen.

Engagement (Hoe)
Het materiaal moet informatief zijn en leerlingen actief bij het leerproces betrekken.

Doeltreffendheid (Waarom)
Dit beoordeelt de effectiviteit van het materiaal in het behalen van de leerdoelen en de impact op de leerprestaties.

Elk gebied omvat vier specifieke criteria, zoals relevantie, nauwkeurigheid, duidelijkheid, diepgang, interactie, betekenisvolle ervaring, motivatie en reflectie.

alt

Het LED-model in de praktijk

Rubrics
Rubrics zijn beoordelingsinstrumenten binnen het LED-model. Ze bieden criteria voor het evalueren van leerinhoud, engagement en doeltreffendheid.

Prompts
Prompts zijn specifieke commando’s voor AI-platforms. Goed ontworpen prompts helpen leraren om AI-platforms zoals ChatGPT optimaal te benutten.

Een voorbeeld van een prompt voor Engels:

"Bereid een les voor over (Leerinhoud‣) Shakespeare's 'Romeo en Julia', waarbij leerlingen (Engagement‣) de belangrijkste thema's, karakters en taalgebruik analyseren door middel van groepsdiscussies en (Doeltreffendheid‣) reflecteren op de relevantie van het stuk in de hedendaagse cultuur door middel van een persoonlijke reflectieopdracht."

Conclusie

In een tijd waarin AI een steeds grotere rol speelt in het onderwijs, biedt het LED-model een effectieve methode om de kwaliteit van AI-gegenereerd lesmateriaal te waarborgen. Door dit model toe te passen, kunnen scholen hoogwaardig onderwijs bieden dat voldoet aan de behoeften en doelen van hun studenten. Het is belangrijk te onthouden dat traditionele leermethoden naast AI-gegenereerd materiaal kunnen bestaan, waarbij het uiteindelijk draait om het leerdoel, niet het leermiddel.