Ambassadeur van de maand september

Jan-Wolter leaning with his head against his fist

Jan-Wolter Smit

Head of Education

Elke maand zetten we een ambassadeur in het zonnetje. Ambassadeurs zetten zich in voor LessonUp en dit waarderen wij enorm. Met onze rubriek ‘Ambassadeur van de maand’ willen wij onze waardering voor hen benadrukken. Daarnaast vinden we het waardevol om ervaringen en tips van onze ambassadeurs met jullie te delen. 

We trappen het nieuwe schooljaar af met Jaap van Veen.

alt

Jaap werkt als fulltime docent Maatschappijleer en Dienstverlening en Producten bij Carmelcollege Emmen. Hij is een echte vmbo-docent en hier ligt dan ook zijn hart. Daarnaast geeft hij graag les aan leerlingen van de EOA (eerste opvang anderstaligen). Hier zijn we benieuwd naar en daar hebben we hem uitgebreid over gesproken! Jaap neemt jullie graag mee in zijn ervaringen en vertelt hoe LessonUp hem helpt tijdens deze lessen.

Je mag iets van mij vinden, maar dan moet je ook kunnen beargumenteren waarom je dat vindt.
Jaap van Veen

Hoe zien zijn lessen aan anderstaligen eruit?
De klassen van 20 á 25 leerlingen worden ingedeeld op niveau van taalvaardigheid. Dit betekent dat je een klas leerlingen hebt met verschillende leeftijden, achtergronden en niveaus. Jaap hecht veel waarde aan de actualiteit en hier draait het bij deze lessen dan ook vooral om. Elke dag gebeurt er wel iets wat hij met zijn klassen kan bespreken. Natuurlijk moet Jaap ook bepaalde thema’s behandelen. Via een omweg komt hij dan vanzelf terecht bij het thema dat in die les centraal staat.

alt

De ene leerling pakt de Nederlandse taal sneller op dan de andere leerling. Het is daardoor niet haalbaar om een lesuur te discussiëren met de klas over een actualiteit. LessonUp is een prettige uitkomst voor Jaap, omdat alle leerlingen hierdoor interactief kunnen meedoen met hun device. Leerlingen kunnen bijvoorbeeld een afbeelding aanklikken in plaats van te praten. Ook kunnen ze woorden direct laten vertalen op hun device, waardoor iedereen mee kan doen. De combinatie van gesprekken voeren en LessonUp vindt Jaap fijn werken. 

Een dagje politiek in Den Haag. Ook voor de anderstalige leerlingen!
Maatschappijleer draait veel om politiek. Met zijn reguliere klassen gaat hij ieder jaar dan ook naar Den Haag. Ze bezoeken de Tweede Kamer en kunnen met eigen ogen zien waar ze het tijdens de lessen over hebben. Jaap wil zijn anderstalige leerlingen graag laten zien en ervaren hoe de Nederlandse rechtsstaat in elkaar zit. Tijdens de Docentendag Maatschappijleer in april kwam hij in gesprek met een Tweede Kamerlid en daar heeft Jaap dit aangekaart. Met succes, want hij heeft dit voor elkaar gekregen!

Wat voor leraar is Jaap?
Door zijn gelaatsuitdrukking denken leerlingen weleens dat Jaap een norse docent is, maar dat is hij eigenlijk helemaal niet. Gedurende het jaar komen leerlingen hier vaak op terug. Hij krijgt regelmatig te horen dat hij veel geduld heeft en goed kan uitleggen.

Als leerlingen de stof niet goed begrijpen, dan heb ik het niet goed uitgelegd. Dit geldt ook voor mijn lessen met LessonUp; als leerlingen niet begrijpen wat ze moeten doen, dan heb ik de slide niet goed in elkaar gezet. Zoek het bij jezelf!
Jaap van Veen

Jaap vindt zichzelf geen gestructureerde leraar. Soms komt hij de klas binnen en weet hij niet wat hij gaat doen in die les. “Kom maar binnen en we zien het wel!” Het draait bij hem voornamelijk om contact maken met de leerlingen; praten, snappen hoe het leven in Nederland geleefd wordt. Hij heeft zichzelf de opdracht gegeven dat iedere leerling aan het einde van het schooljaar weet hoe de Nederlandse rechtsstaat in elkaar zit en hier iets over kan vertellen.

Heeft Jaap nog tips voor mede-ambassadeurs?
De interactieve video vindt Jaap erg leuk en zinvol. Van tevoren voegt hij een interactief onderdeel toe aan een video die vervolgens tijdens de les tevoorschijn komt. Leerlingen bekijken bijvoorbeeld een fragment en moeten tussendoor een quizvraag beantwoorden. 

alt

Verder maakt hij vaak gebruik van hotspots (interactieve kijkplaat) en van een exit-ticket. Leerlingen geven hierin aan waar ze bijvoorbeeld nog meer over willen weten, wat ze nog niet begrijpen of ze moeten drie vragen stellen. Volgens Jaap heel waardevol! Daarnaast maakt hij veel gebruik van de spinner. Jaap gebruikt regelmatig twee spinners: een spinner met antwoorden en een spinner met de namen van de leerlingen. Iedere leerling moet bij de eerste spinner nadenken over een vraag waarvan het antwoord al is gegeven in de spinner. Vervolgens kiest de tweede spinner een leerling uit die zijn/haar vraag kan stellen. Iedere leerling wordt op deze manier gestimuleerd om actief mee te doen.