Ambassadeur van de maand december

Jan-Wolter leaning with his head against his fist

Jan-Wolter Smit

Head of Education

Elke maand zetten we een ambassadeur in het zonnetje. Ambassadeurs zetten zich in voor LessonUp en dit waarderen wij enorm. Met onze rubriek ‘Ambassadeur van de maand’ willen wij onze waardering voor hen benadrukken. Daarnaast vinden we het waardevol om ervaringen en tips van onze ambassadeurs met jullie te delen.

alt

Deze maand is Myke Schalk de ambassadeur van de maand. Myke is docent op vso de Widdonckschool en werkt met leerlingen met gedragsproblemen en psychische problemen. Ze geeft les aan de eerstejaars leerlingen van de kader theoretische leerweg en dit is haar vierde schooljaar op deze school. Tijdens de pabo kwam ze erachter dat het reguliere onderwijs niet helemaal bij haar past, maar ze wilde de opleiding wel graag afmaken. Bij toeval ontmoette ze een directrice van een vso-school en is ze een kijkje gaan nemen bij de school. De dynamiek van het team en de manier van werken sprak haar erg aan. Ze neemt jullie graag mee in haar ervaringen.

Hoe ziet een dag van Myke op school eruit?
De Widdonckschool werkt met een continurooster en de leerlingen hebben dagen van half 9 tot kwart over 2. Myke is de vaste leerkracht van haar klas en ze geeft, behalve de praktijkvakken, alle vakken. De leerlingen hebben veel baat bij structuur en een vaste docent. Iedere docent heeft diens eigen manier van lesgeven, eigen regels die ze hanteren en als dat ieder uur anders is voor de leerlingen, dan ben je ze kwijt. Iedere dag hebben de leerlingen wel een praktijkvak. Zo heeft haar klas tijdens ons interview kookles. De leerlingen vinden de praktijkvakken vaak leuk, het brengt variatie in de dag en ze kunnen goed hun energie kwijt.

Ik kan mijn dag altijd mooi plannen, maar mijn dag loopt vaak niet zoals gepland. Dat maakt het juist weer leuk en uitdagend.
Myke Schalk
docent op vso de Widdonckschool

Wat maakt het werk op het speciaal onderwijs zo leuk voor Myke?
Er zijn veel leerlingen die vanuit huis geen stabiele basis meekrijgen en Myke vindt het mooi om te zien dat school voor veel leerlingen een veilige omgeving is. Je bent als docent natuurlijk didactisch bezig, maar Myke is met haar klas vooral pedagogisch bezig. Er is nauw contact met hulpverlening en er wordt regelmatig overlegd met de interne begeleider en orthopedagoog. Ze vindt het werk erg afwisselend en uitdagend. Zo komt het bij de start van de les ook weleens voor dat er een conflict in de klas is of dat er iets speelt met een leerling. Op dat moment is het belangrijker om te investeren in de leerlingen en erachter te komen wat er aan de hand is.

Heerlijk; ik heb al mijn lessen van volgende week al klaarstaan! Ik pas ze nog een klein beetje aan en ik voeg wellicht nog wat toe. Het scheelt mij veel tijd!
Myke Schalk
docent op vso de Widdonckschool
alt

Hoe ervaart Myke het gebruik van LessonUp?

Toen Myke op de Widdonckschool kwam werken, werkte iedere docent op een andere manier. Iedereen was continu het wiel opnieuw aan het uitvinden. Het voorstel van Myke was om met zijn allen op dezelfde manier lessen te gaan maken en geven, zodat de leerlingen weten waar zij aan toe zijn. Myke heeft LessonUp vervolgens geïntroduceerd op haar school en kreeg positieve reacties. Myke en haar collega’s werken allemaal vanuit de gezamenlijke samenwerkmap. Hier staan lessen in met allemaal dezelfde structuur. Zo start elke les met een slide met het programma van die les en wordt de les aan het einde geëvalueerd. Alle lessen hebben een rustige, overzichtelijke lay-out. Van collega’s hoort ze dat het veel tijd bespaart en LessonUp fijn werkt. Wanneer Myke afwezig of ziek is, kunnen collega’s makkelijk haar lessen overnemen en kunnen de leerlingen verder werken. Ze is momenteel bezig om aan collega’s te laten zien hoe je kan toetsen in LessonUp, dit scheelt onder andere veel nakijkwerk.

Heeft Myke een tip voor mede-ambassadeurs?
Bij Myke op school zijn ze een voorstander van het formatief toetsen binnen LessonUp. Het is fijn dat het veel tijd bespaart én dat ze niet alle handschriften hoeft te ontcijferen ;).

Bij ons is het altijd schakelen: kijken hoe de klas erbij zit, kijken hoe de leerling erbij zit en of het gaat lukken om de les nu te geven
Myke Schalk
docent op vso de Widdonckschool