Een eenvoudige, maar effectieve werkvorm: Zoom in

Jan-Wolter Smit

Head of Education

Cover image blog_ Engaged students learn better_ Zoom in

alt

Hoe trek jij de aandacht van jouw leerlingen?

Als leraar heb je de rol van presentator. Dat betekent dat je jouw leerlingen mee moet nemen in jouw verhaal. Maar hoe houd je ze geboeid? Hoe zorg je ervoor dat ze blijven luisteren? Helemaal tot het eind van jouw les?

We geven de komende week drie werkvormen die helpen om op een creatieve manier de aandacht te trekken van jouw leerlingen. 

Deze week: Zoom in. Een werkvorm met het component Symbool

Wat is het?
Met de werkvorm Zoom in besteden leerlingen veel aandacht aan details en het trekken van conclusies. Terwijl steeds een deel van de afbeelding wordt getoond, trekken leerlingen steeds nieuwe conclusies en komen ze met nieuwe vragen. Leerlingen komen zo tot het besef dat ‘denken’ een proces is en dat hun kennis of denkwijze kan veranderen op basis van nieuwe inzichten.

Hoe maak je het?

Om het meeste rendement uit deze werkvorm te halen is een goede, relevante afbeelding nodig. Los van het belang van de inhoud, voorkom je hiermee ook dat Zoom in een spelletje wordt: raad de foto in plaats van goed kijken naar de afbeelding en het formuleren van goede vragen.

Bij elk (nieuw) deel van de afbeelding wordt steeds een aantal vragen gesteld:

  • Wat zie je?
  • Wat valt je op?
  • Heeft de nieuwe informatie antwoorden gegeven?
  • Welke nieuwe vragen heb je nu?

De beste manier om een goede Zoom in te maken is achteraan te beginnen: met de volledige afbeelding. Zo kun je goed inschatten welke onderdelen je stap voor stap wilt tonen. Plaats een aantal componenten Symbool in de slide met afbeelding en gebruik de vulkleur zwart. Zet deze componenten op de plekken die je helemaal niet wilt tonen.

Maak vervolgens een kopie van de slide en plaats nieuwe componenten Symbool. Herhaal deze tot het hele scherm zwart is. De Zoom in is nu klaar om te gebruiken!

Hoe kun je het inzetten?

Een goede Zoom in is voor elk vak in te zetten, aangezien deze vooral ingaat het activeren van de voorkennis en het stellen van kritische vragen, al dan niet in een moderne vreemde taal. Maar denk hier ook zeker aan een treffende afbeelding bij béta-vakken.

Start een 30 dagen gratis proefperiode

Ervaar wat LessonUp voor jou kan betekenen en maak vandaag nog een gratis account aan. De eerste 30 dagen ontvang je gratis het pro-abonnement. Na de proefperiode wordt je abonnement automatisch omgezet in een gratis abonnement met beperkte functionaliteiten.

alt

Geschreven door Jan-Wolter Smit - Head of Education, LessonUp