Online schoolbord met Google Meet

5 min read

Jan-Wolter Smit

Head of Education

Cover image blog_ Use Google Meet to teach your online lessons remotely

alt

Online blackboard with Google Meet

In de klas heb je je centrale scherm, maar hoe kun je een online schoolbord maken om LessonUp te presenteren? We leggen je graag uit op welke manier je je scherm kunt delen, zodat je ook online les kunt geven met LessonUp.

In dit voorbeeld gebruiken we hiervoor Google Meet. Hiervoor hoef je geen extra software te installeren. 

We leggen je graag uit hoe je je scherm kunt delen zodat je ook online les kunt geven met LessonUp. Start nu een 30 dagen gratis proefperiode met een persoonlijke abonnement

Wat heb je nodig? 

- Een moderne browser, het liefst Chrome. De laatste versie
- Een Google account, bijvoorbeeld een Gmail-account
- LessonUp

Wat hebben je leerlingen nodig?

- Een scherm om de les te kunnen volgen, bij voorkeur een computer of tablet
- Een tweede scherm om mee te kunnen doen met interactieve lesonderdelen in de les, bijvoorbeeld een telefoon of d.m.v. de splitscreen-functie op een laptop (optioneel, en afhankelijk van de inhoud en het karakter van de les)
- Een Google account, bijvoorbeeld een Gmail-account
- De site LessonUp.app of de LessonUp app (optioneel, en afhankelijk van de inhoud en het karakter van de les)


Hoe ga je te werk?

alt

Stap 1

Ga naar meet.google.com en log rechtsboven in met je Google gegevens.

Stap 2

Klik op 'Nieuwe vergadering'. Je kunt kiezen voor een 'Vergadering voor later' of 'Meteen een vergadering starten'.

Dat klinkt misschien de eerste keer wel een beetje spannend. Goed om te weten: er is nog geen verbinding en je kunt je webcam ook gewoon uitzetten.

Stap 3

Er wordt een nieuw tabblad geopend. Waarschijnlijk krijg je dan een scherm te zien, met een melding van je systeem. Om Meet te kunnen gebruiken, moet je de omgeving toestemming geven om je microfoon en camera te gebruiken.

alt

Stap 4

Klik op Nu deelnemen om de vergadering te starten. De leerlingen kunnen meedoen via de link die onder Vergadering klaar staat. Deze link verschijnt ook als je de vergadering hebt gestart. De link kun je kopieëren en aan de klas verstrekken via de gebruikelijke kanalen.

alt

Onderin het scherm zie je deze knoppen. Met de linkerknop zet je de microfoon (tijdelijk) uit. Met de rechterknop kun je je webcam aan of uit zetten. De middelste knop gebruik je om het videogesprek te beëindigen.

alt

Stap 5

Controleer de instellingen. Deze vind je door rechtsonder op de drie puntjes te klikken en vervolgens naar Instellingen te gaan.

alt

Stap 6

Je wilt je scherm delen met je leerlingen. Ga hiervoor naar de Nu presenteren, rechtsonder in het scherm. Kies een van de opties die wordt gegeven. Een tabblad delen is de beste optie.

alt

Stap 7

Je hele scherm is vanaf nu zichtbaar voor deelnemers aan het videogesprek. Die zijn er op dit moment nog niet, aangezien je de link nog niet hebt gedeeld.

Goed om te weten: het is verstandig om privacygevoelige informatie niet zichtbaar te hebben. Sluit bijvoorbeeld andere tabbladen.

Stap 8

Ga naar de les die je wilt geven en klik op 'Geef les'. De les wordt gestart, net zoals je in de klas gewend bent. De LessonUp-les wordt gestart.

Stap 9

Ok, alles staat klaar: de leerlingen mogen naar binnen in je online klaslokaal!

Je kunt de Meet-link met hen delen. Mocht je die niet meer hebben, dan is dat geen probleem. De link is altijd te vinden onder de knop Vergaderingsdetails.

alt

Stap 10

Als jouw leerlingen de link openen, wordt hen gevraagd of ze willen meedoen aan het videogesprek. Zij kunnen dan ook kiezen of zij zichtbaar/hoorbaar zijn. Dit is een persoonlijk keus en/of een afspraak die binnen jouw school is gemaakt.

Goed om te weten: om mee te kunnen doen moeten de leerlingen ook een Google account hebben. Veel leerlingen hebben dit reeds, bijvoorbeeld hun Gmail- of YouTube-account. Mocht dit niet zo zijn, dan kunnen zij deze eenvoudig aanmaken via Google.com

Hoe doen leerlingen mee met een interactieve les?

De stappen zoals ze hierboven zijn beschreven, zijn perfect om een online les te geven, te zenden. Maar wat als je ook een interactief lesonderdeel met hen wilt doen? Om mee te kunnen doen met een interactieve les heeft de leerling een tweede scherm nodig. Eigenlijk net zoals in de klas. Daar heb jij het 'eerste scherm', en de leerlingen het 'tweede scherm'.

Raad in dat geval leerlingen aan om een computer of tablet te gebruiken om de les te volgen, en hun telefoon te gebruiken om mee te doen met interactieve lessen. Uiteraard is het ook mogelijk om gebruikt te maken van de splitscreen-optie op een laptop en sommige tablets. Hiermee kunnen leerlingen twee browser-schermen naast elkaar openzetten.

Goed om te weten: je deelt jouw scherm via een videoverbinding via internet. Dit vraagt best wel wat bandbreedte. Het is daarom niet aan te raden gezamenlijk een YouTube of SchoolTV video te bekijken. Hiervoor kun je beter de leerlingen dit in hun eigen tijd te laten doen, bijvoorbeeld door te kiezen voor Deel scherm in LessonUp.

Start een 30 dagen gratis proefperiode

Ervaar wat LessonUp voor jou kan betekenen en maak vandaag nog een gratis account aan. De eerste 30 dagen ontvang je gratis het pro-abonnement. Na de proefperiode wordt je abonnement automatisch omgezet in een gratis abonnement met beperkte functionaliteiten.

alt

Geschreven door
Jan-Wolter Smit - Head of Education, LessonUp