LessonUp lanceert een baanbrekende ChatGPT lesgenerator

Jan-Wolter leaning with his head against his fist

Jan-Wolter Smit

Head of Education

Official launch groundbreaking AI lesson-making assistant

Na minder dan een maand testen in ons bètaprogramma, zijn we klaar om deze belangrijke ontwikkeling te delen: een AI lesgenerator geïntegreerd in LessonUp! De resultaten zijn veelbelovend en daarom hebben we besloten om ons gratis bètaprogramma beschikbaar te maken voor alle docenten vanaf 21 maart 2023. Waarom zou je het uitproberen? Wellicht omdat je nieuwsgierig bent of om de volgende 3 redenen:

alt

1. Maak gebruik van lessuggesties

Stel dat je een digitale versie van een hoofdstuk uit jouw methode wilt ontwikkelen. Je wilt het boeiend en interactief maken: om leerlingen te activeren en te inspireren. Met onze nieuwe lesgenerator kun je het leerdoel van van jouw methode als prompt invoeren, de instructie voor ChatGPT, en vraag je LessonUp om een suggestie voor een les te maken. Binnen een minuut heb je een goede basis voor je les.

Uiteraard kun je ook zelf een prompt bedenken. Samen met onze bèta-testers hebben we geleerd dat hoe beter de prompt, hoe beter de door LessonUp voorgestelde les is. Net als wanneer je iets googelt, bepaalt de kwaliteit van de zoekopdracht  de kwaliteit van de resultaten. Ook in dit geval heb je binnen een minuut een lesstructuur met onder andere een woordweb, quizzen, open vragen en meer.

2. Een lesgenerator met een didactische achtergrond

Hoe instrueer je ChatGPT om de principes van didactiek te volgen?

Ons team van onderwijsdeskundigen en technische-experts hadden deze vraag al vanaf het begin in gedachten. Om ChatGPT te helpen didactiek te 'begrijpen' en toe te passen in een LessonUp-les, hebben ze gerichte instructies aan ChatGPT gegeven.

Wanneer je jouw opdracht invoert, hebben we de lesgenerator aan ‘de achterkant van het scherm’ zo geïnstrueerd om automatisch een lesstructuur te maken die is verdeeld in lesfasen (voorbereiding, voorkennis activeren, instructie en evaluatie) en de volgende functies biedt:

person with brains pictogram

Elke les heeft een duidelijk leerdoel

Het belangrijkste leerdoel (gebaseerd op de door jou ingegeven prompt) wordt duidelijk aangegeven aan het begin van het lesvoorstel.

2 people pictogram

Elke les begint met het activeren van voorkennis

Elke les begint met een interactief woordweb. Dit helpt leerlingen ruimte te maken voor nieuwe informatie. Nieuwe kennis koppelen aan bestaande kennis is de beste manier om de nieuwe informatie te verankeren in het lange termijngeheugen.

smiley on pc pictogram

Elke les eindigt met een exit-ticket

Met drie automatisch gegenereerde open vragen helpt de lesgenerator je om je leerlingen aan te moedigen na te denken over hun leerproces. Formatief evalueren wordt zo een standaard onderdeel van je LessonUp-les.

Elke slide bevat notities voor de docent

Het zijn praktische suggesties over wat je zou kunnen vertellen  tijdens het geven van de slide.

alt

3. Raak geïnspireerd door jouw persoonlijke en  vindingrijke assistent

In onze ervaring heeft ChatGPT het potentieel om jou te helpen een meer ondersteunende en geïnspireerde docent te worden: altijd volledig in controle van jouw lessen.

Zoals we allemaal weten, staat het internet vol met geweldige ideeën, inspiratie en kennis. Aan de andere kant is er ook veel onzin. Laat ChatGPT er automatisch doorheen scannen en de meest inspirerende educatieve bronnen selecteren.

Met ChatGPT in LessonUp ben je altijd volledige eigenaar van jouw lesmateriaal. Bied jouw leerlingen een breder scala aan interactie, zonder veel tijd te besteden aan onderzoek en schrijven. Met één klik kun je een zoekopdracht omzetten in effectief leermateriaal om je leerlingen te inspireren.

Voor meer informatie, mis onze webinar niet! 👉 Schrijf je in en bekijk het webinar wanneer het jou uitkomt.