Drie redenen waarom ChatGPT-gegenereerde lessen ons blijven verrassen

Jan-Wolter leaning with his head against his fist

Jan-Wolter Smit

Head of Education

Cover image blog: 3 unexpected ways AI-generated lessons keep surprising us

In de afgelopen maanden heeft ons team van softwareontwikkelaars en docenten hard gewerkt aan de bouw van de OpenAI ChatGPT-lesgenerator. In die periode zijn er veel ‘aha’-momenten geweest en hebben we veel inzichten en leermomenten verzameld, maar sommige dingen blijven ons toch verbazen.

Hoewel het duidelijk is dat AI (artificiële intelligentie) de persoonlijke interactie tussen de leerling en docent bij lange na niet kan vervangen, blijkt uit de bètafase waarin honderd docenten de ChatGPT-lesgenerator testen dat deze wel op een aantal verrassende manieren kan ondersteunen en inspireren. De belangrijkste learnings die we in dit proces hebben opgedaan, hebben we in dit artikel gebundeld.

alt

1. Soms zijn kortere opdrachten inspirerender

Aan het begin van ons bètaprogramma realiseerden we ons al snel dat hoe specifieker de opdracht voor ChatGPT is, des te beter de uitkomst is. Wat duidelijk naar voren is gekomen, is hoe noodzakelijk het is om AI duidelijke instructies te geven. Na vele pogingen om didactisch sterke lessen te maken, hebben we gemerkt dat korte, algemene ‘zoekopdrachten’ ChatGPT inspireren om geweldige, interactieve lesideeën te bedenken! Het resultaat is misschien geen les die je normaal gesproken zou geven, maar iets wat zo anders is dat het je in verwarring brengt en je soms inspireert.  Onze collega's, docenten met jarenlange leservaring, werden in ieder geval enorm geïnspireerd door de door AI gegenereerde suggesties, quizzen, notities en zelfs lessen! Sindsdien is het onze uitdaging om LessonUp-gebruikers te helpen om een zo sterk mogelijke opdracht voor de lesgenerator te creëren. 

alt

2. OpenAI kan een geweldig hulpmiddel zijn om samenvattingen te maken

Toen ik bij LessonUp ‘Maak een les over Griekse mythologie...’ intypte, dacht ik er niet veel over na. Het was een van de vele opdrachten die ik uitprobeerde tijdens het bètaprogramma. Toch stond mij een verrassing te wachten. ChatGPT creëerde een LessonUp-les met een profiel voor elke Griekse God en dat op een heel simpel en inspirerende wijze. En het kostte de ChatGPT-lesgenerator minder dan een minuut om het overzicht te maken. 

Samenvattingen maken is niet iets waar de meeste mensen goed in zijn. Zelfs als je er bedreven in bent, vind je het misschien niet leuk om te doen. Je moet namelijk lezen, scannen, selecteren en de inhoud verwerken. Als OpenAI je kan helpen met het maken van een boeiende samenvatting van elke God, waarom zou je er dan zelf tijd aan besteden? Je zou je tijd beter kunnen benutten voor belangrijkere dingen, zoals contact maken met je leerlingen om ze beter te leren kennen.

alt

3. Interessante notities voor docenten met praktische geheugensteuntjes

Ons geweldige technische team heeft de ChatGPT-lesgenerator de opdracht gegeven om bij iedere slide een notitie voor de docent te maken. Deze notities bevatten bijvoorbeeld praktische tips over wat je tegen je leerlingen zou kunnen zeggen of zijn enkel een reminder voor het geval je iets bent vergeten. De notities geven duidelijke praktijkvoorbeelden van wat je tijdens je lessen zou kunnen doen.

De generator gedraagt zich als een attente assistent met jouw belang voor ogen en daarmee dat van je leerlingen. Het zijn professionele, behulpzame, vaak interessante suggesties met wat je zou kunnen doen wanneer je die betreffende dia behandelt. De ChatGPT-lesgenerator kan je inspireren met frisse, onverwachte ideeën om uit te proberen tijdens je lessen. 

Voor meer informatie, mis onze webinar niet! 👉Schrijf je in