Ambassadeur van de maand februari: Renske

Jan-Wolter leaning with his head against his fist

Jan-Wolter Smit

Head of Education

Maak kennis met Renske Koens. Al 8 jaar werkt zij als docent beeldende vorming op een VMBO in Maasland. Daarnaast werkt zij als gamification expert bij Spelstof. Op social media post zij haar tips over gamification in het onderwijs. We zijn benieuwd hoe LessonUp haar hierin ondersteunt.

alt

Zie je verschil in jouw manier van lesgeven met en zonder LessonUp?

Voor mij is het heel belangrijk dat alle leerlingen in mijn lokaal aan het werk zijn en aan het denken gezet worden. Zo kwam ik bij LessonUp terecht. Ik had altijd al vaststaande onderdelen in mijn lessen, maar met LessonUp zijn de lessen veel gestructureerder geworden. Iedere les heeft duidelijke stappen! Wie mijn les ook overneemt, er staat precies in wat er moet gebeuren. Omdat de leerlingen de structuur van mijn lessen onderhand kennen, geeft dat rust in het lokaal.

Werken met LessonUp is ook duurzamer, want ik hoef geen opdrachten meer uit te printen. Het staat allemaal in LessonUp! Waar de leerlingen ook zijn, ze kunnen inloggen, bij alle lessen en het te allen tijde terugkijken.

Gamification is een groot onderdeel in mijn lessen, maar ook in mijn bedrijf Spelstof. LessonUp ondersteunt me daarin. Zowel in de interactieve onderdelen als in het vasthouden van mijn lesstructuur.

alt

Hoe helpt LessonUp jou bij het plannen en voorbereiden van je lessen?

Ik heb al mijn klassen in LessonUp staan. De lessen deel ik voor aanvang met de klas. Binnen LessonUp kun je aan het begin van de les goed de voorkennis activeren. Vervolgens zet ik een timer en dan gaan ze aan het werk. Aan het eind van de les laat ik ze een foto maken van wat ze gedaan hebben en daar moeten zij een aantal vragen bij beantwoorden. Zoals Waar ben je trots op, Wat ga je de komende les anders doen of Welke stappen ze je de volgende les? Ik sluit klassikaal af door te bespreken wat we gedaan hebben.

Wat ook zo fijn is, is dat je de resultaten van de vorige les terug kunt kijken! Je kunt dan heel mooi met de leerling terughalen wat er juist goed ging de vorige les of waar de problemen liggen.

Als we tijdens de les beeldmateriaal zoeken, doe ik dat ook met LessonUp. Ik vraag de leerlingen bijvoorbeeld droomhuizen op te zoeken en laat deze in LessonUp uploaden. We bekijken de resultaten dan klassikaal.

Ik geef de voorkeur aan activiteit in het lokaal. Daarom zie ik LessonUp als leidraad in mijn les, maar laat ik de activiteit in de klas gebeuren.
Renske Koens
alt

Ervaar je dan ook dat LessonUp je tijd bespaart in je lesvoorbereiding?

Ja! Door slides als favoriet op te slaan, kun je ze steeds weer inzetten. Zo zet je snel een nieuwe les op. Lessen zijn ook makkelijk aan te passen. Veel makkelijker dan bijvoorbeeld in Powerpoint.

Ik heb mezelf wel even moeten aanleren hoe ik de lessen in LessonUp mooi kan opmaken, maar daar ben ik nu wel uit. Daarnaast houd ik wel van sec en strak vormgegeven lessen.

Een groot voordeel aan LessonUp vind ik dat ik én quizvragen én een filmpje én een interactieve slide kan toevoegen. Een alles in één leerplatform. Dat maakt voorbereiden een stuk eenvoudiger.

De AI-hulp heb ik nog niet geprobeerd, maar dat komt vooral doordat ik mijn lesplannen al ontwikkeld heb voor de komst van Maia.

alt

Maak je dan ook gebruik van de rapportages om de voortgang van de leerlingen bij te houden?

Absoluut! Die zet ik in als ik merk dat leerlingen niet echt vooruit komen. Dan bekijken en bespreken we samen de resultaten van de vorige lessen. De leerlingen verwachten niet altijd dat die foto’s er nog zijn, maar dat maakt het proces wel inzichtelijk.

Tijdens beeldende vorming maak ik weinig gebruik van de rapportages, maar tijdens mijn mentorlessen wel. Ik bespreek dan met mijn leerlingen hun welbevinden. Als ze in LessonUp een antwoord geven en in het gesprek met mij zeggen ze iets compleet anders, kan ik dat aankaarten en om verheldering vragen. 

Door slides als favoriet op te slaan, kun je ze steeds weer inzetten. Lessen zijn ook makkelijk aan te passen. Veel makkelijker dan bijvoorbeeld in PowerPoint.
Renske Koens
alt

Wat is jouw leukste of mooiste LessonUp-moment?

Een mooi moment was toen ik de leerlingen vroeg een foto van hun droomhuis te uploaden. Op het moment dat al die huizen op het scherm getoond werden, beseften de leerlingen in één klap dat ze allemaal in mega grote, luxe huizen wilden wonen. Dat is zo’n onverwacht leermoment, maar prachtig om te zien. 

Ik kan ook enorm genieten als we op de laptop werken en ik heb een open vraag in LessonUp staan. Het is dan stil in het lokaal en ik hoor alleen het tikken op de toetsen. Dat is zo’n lekker geluid, daar geniet ik van!

Bij beginnende docenten zie ik dat ze werken in LessonUp spannend vinden. Alle leerlingen achter hun laptop, ze hebben dan het gevoel dat ze de controle kwijt zijn. Dat is eigenlijk een denkfout, dat je álles digitaal moet doen als je in een digitaal leerplatform werkt. Dat hoeft natuurlijk helemaal niet. Je kan prima in het scherm een opdracht zetten die ze in de klas moeten uitvoeren.